O noua sectie de terapie intensiva pentru nou-nascuti

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Fundatia Vodafone continua finalizarea proiectelor grandioase pe care le construieste de ani si ani, iar asta nu poate decat sa-mi dea speranta ca lucrurile se pot misca intr-o directie buna, ca oamenii, companiile private si ong-urile pot schimba lumea.

Din pacate nu eram in tara ca sa ma pot alatura echipei ce a vazut ieri pentru prima data noua Sectie de Terapie Intensiva Neonatala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta complet renovata si modernizata, insa vestea nu e mai putin buna doar pentru ca n-am vazut eu cu ochii mei. 🙂

Acesta sectie de terapie pt nou-nascuti reuseste sa ingrijeasca la standarde europene peste 1.000 de copii nascuti cu afectiuni medicale sau prematur din judetele Constanta,Tulcea, Ialomita, Calarasi, Braila si Galati. Asadar nu e doar o reusita locala, ci una regionala, caci ajuta tot sud-estul tarii. La fel cum proiectul anterior, cel de modernizare si echipare a sectiei de la Marie Curie din Bucuresti a adus beneficii pentru copii din toate colturile tarii, nu doar din capitala.

Dar sa revenim la sectia din Constanta, unde lucrarile au inceput in 2017, iar investitia totala s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispozitie de catre Fundatia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociatia Daruieste Aripi (280.000 de euro) si Asociatia Inima Copiilor (240.000 de euro). Nu pot sa zic decat WOW! in fata unor astfel de sume.

“Mortalitatea infantila din regiunea de sud-est a tarii noastre trecea de 10 la mie in 2015, fiind de trei ori mai mare decat media europeana. Astfel, modernizarea Compartimentului de Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul Judetean Constanta a constituit pentru noi o prioritate. Acesta nu mai fusese renovat, decat partial, din 1968, anul construirii spitalului. In urma lucrarilor efectuate, compartimentul corespunde standardelor europene, fiind dotat si cu o solutie de telemedicina moderna, ceea ce constituie un punct de plecare pentru a oferi sanse crescute de supravietuire nou-nascutilor cu afectiuni medicale severe, precum si un mediu de lucru adecvat personalului medical”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

Solutia de telemedicina face referire la un sistem de supraveghere video a pacientilor va permite transmiterea securizata de imagini si parametri medicali, in timp real, urmarirea de la distanta a semnelor vitale ale pacientilor si organizarea de videoconferinte. Adica timp de reactie redus, interventie rapida, sanse crescute urias de a salva vietile micutilor.

 

Nu pot decat sa zic din nou Jos palaria, Fundatia Vodafone, Inima copiilor si Daruieste aripi, si oameni buni, hai ca se poate. Data viitoare cand se depun declaratiile de redirectionare a 2% sau 20% din impozitele pe care le platim oricum statului sa nu ne fie lene, sa le dam catre oameni care schimba lumea in bine si sa le sustinem macar cu un gand bun, o incurajare, o zi de voluntariat.

Leave Your Comment Here