#Timisoaranoastra

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Temeschburg sau Temeswar – orasul inceputurilor de drum sau inaintemergatorul oraselor din Romania de astazi.

Am fost prin Timisoara noastra. Am vazut si simtit istoria si spiritul orasului ce poate fi inspirat din aer, din cladirile reprezentative, din oamenii locului.

Intr-adevar Timisoara este un oras al inceputurilor, iar Dan (ghidul nostru) a reusit sa evidentieze foarte bine acest lucru. Iata cateva dintre noutatile pe care le-a propus Timisoara:

1760 – primul oraș al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;

1771 – primului ziar care a apărut pe teritoriul actual al României și totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”

1881 – prima rețea de telefonie de pe teritoriul actual al României

1884 – primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi

1899 – primul tramvai electric într-un oraș din România de azi

si un fapt trist in sine, dar revelator pentru regimul actual de guvernare, de aici a pornit Revolutia Romana.

Timisoara respira si traieste prin miturile sale, prin persoanjele marcante pe care ni le-a oferit, prin evenimentele istorice pe care le-a gazduit. Dincolo de arhitectura cladirilor impozante, dincole de Fabrica de bere, de cartiere renumite sau suburbii, de zona fostei cetati sau Bastionul, Timisoara traieste prin detalii si prin povestile pe care le spune.

In ceea ce priveste detaliile arhitecturale, cel mai des intalnit element este soimul, pasarea considerata de unguri ca fiind cea care i-a adus in Campia Panonica. Am intalnit insa, pe nenumarate cladiri, tot soiul de reprezentari “animalice”: ursi, gorile, pauni. Recunosc ca nu ma simt prea atrasa de arhitectura zonei, una cu puternice influente maghiare si austriece, eu sunt mai degraba legata de elementele frantuzesti si romane/italiene. Insa cladirile zonei merita vazute, ele transpun prin modificarile pe care le-au suferit si/sau prin regulile de construire (toate la un anumit nivel, respectand anumite norme) schimbarile politice si sociale pe care le-a suferit atat orasul cat si zona Banatului.

A fost o excursie pe cinste, m-am simtit formidabil plimbandu-ma cu un tramvai din 1872, iar orasul cat si zona Sag unde am fost cazati sunt formidabile.

Le multumesc celor doua organizatoare: Cristina si Nebu si multumesc si sponsorilor: Bere TimisoreanaHotel TimișoaraMareeaLucas SuperSandwichSkoda TimișoaraTrabucuri.com și Pizzeria Rustica.

Sursa foto.

Leave Your Comment Here