Bucovina in ritm de vioara

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Am patruns intr-o alta lume. Intr-una in care timpul are rabdare si viata si pamantul si tot ce misca. Am patruns intr-o lume a creatiei si a muzelor gasite pe dealuri verzi si galbene. Iele sau semi-zeite, muze sau himere, ele te translateaza intr-o lume cu noi reguli, cu noi teritorii si vieti transparente. Acum timpul ma lasa sa visez cu ochii larg deschisi, sa-mi adun doruri si sa-mi intind gene grele peste un chip mult mai vesel si mai implinit.

Bucovina aduna genii si le gazduieste ca o veritabila domnita de conac. Le inlesneste nasterea, le inspira, le creste cu dealuri abrupte si paduri molcome, cu iarba deasa si pomi imbatraniti si le lasa sa-si ia zborul in lume, sa bucure mii de suflete iubitoare de frumos.

Un prim exemplu este Ciprian Porumbescu, a carui casa memoriala am avut ocazia sa o vizitez astazi. Muzica lui dezmiarda tample si iti face fiecare celula sa vibreze pe acorduri divine. E frumos ca cineva s-a gandit ca in timpul vizitei celor 2 odai(atat a ramas din vechea resedinta a Porumbestilor dupa ce a fost distrusa in primul razboi mondial) oaspetii sa se poata delecta cu muzica lui.

Apoi, un exemplu de adevar unic, detinut doar de genialitatea locuitorilor si a artistilor de aici este Manastirea Voronet. Am descoperit albastrul, am adulmecat pacea monahala si aproape am atins un echilibru fragil.

Bucovina e tara artistilor si mai ales a lemnului sculptat. Am avut fericita placere si ocazie sa ne limpezim gandurile si privirile, admirand un maestru popular in plina sa activitate. Uneori ai nevoie sa te intorci la radacini si sa ti le simti bine infipte in glie. E fascinant sa vezi, sau si mai mult, sa faci parte din procesul creatiei si sa nu pici in capcana lui Pygmalion. Va rog sa-l vizitati daca aveti drum pe aici, este pacat sa pierdeti minunea pe care o imparaseste cu atata generozitate. Trebuie doar sa fii curios si interesat.

Nu in ultimul rand, am trecut de zidurile Cetatii de Scaun a Sucevei, ne-am simtit cavaleri si domnite, intemnitati si calai, cotropiti si cotropitori. Respiri aerul Moldovei prin caramizile Cetatii si te intorci fara teama in trecuturi de mult apuse.

Ziua 2 inca nu s-a terminat, insa am sa va raspund curiozitatilor in comentarii, daca doriti. Abia astept sa mai inghit un gem de liniste, asadar voi fugi de tehnologie pana maine.

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Credit foto Andra Zaharia.

 • motanes

  Frumos scris, dar nu inteleg campania. Parcă zici că România asta e mare cât URSS şi e greu s-o cunoşti. Mi se pare uşor ridicol să ne entuziasmăm de locuri foarte la îndemână de vizitat.
  Mă aşteptam ca “Redescoperă România” să scoată la iveală destinaţii ascunse. Ori sunt eu prea plimbat, nu ştiu…

 • Andreea

  Multumesc pentru aprecieri. Romania nu este incredibil de mare, insa este prea putin valorificata, povestita si impartasita. Ai fi surprins sa afli cat de putin se stie despre locuri atat de cunoscute de straini sau cat de rar spre deloc sunt vizitate locurile promovate. Eu ma bucur teribil ca am ocazia sa vad locuri pe care pana acum nu le-am vizitat si ca am posibilitatea sa le transmit si altora entuziasmul meu.Sarbatori cu bine!

 • motanes

  Da, ai şi tu dreptate.
  Ai văzut ce drumuri proaste? Întâi să le asfaltăm şi apoi să ne mirăm dacă străinii nu dau curs invitaţiei noastre.
  Nu sunt negativist. Doar mă oftic atunci când văd ce frumuseţi avem şi noi ne batem joc de ele.

Leave Your Comment Here