Pastele in Maramures

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A sosit 12 noaptea intr-o fuga de caprioara vanata. Am purces la slujba de la biserica din apropiere (Baia Mare), cu mic cu mare, cu credinta sau dorinta pur sociologica ori antropologica de a intelege oameni si obiceiuri. Am ajuns sfiosi si ne-am asezat intre randurile de credinciosi, in timp ce ne minunam de artificiile suculente de pe cer – la mine, artificiile sunt semn de an nou, nu de inviere 😀 .  Nu mica ne-a fost mirarea sa auzim cum se striga Hristos a inviat la biserica unde ne oprisem noi si cum alti crestini raspund de la biserica de pe deal. Dar, de, atatea bordeie, atatea obicee – spune o vorba din popor. Am ciocnit oua si am fugit la somn pentru ca ne astepta o zi plina.

Plecati din zori de zi (5a.m), am fugit ca zmeul catre mocanita (Viseu). Auzisem atatea vorbe frumoase despre ea, incat ne temeam sa nu ajungem sa divinizam ceva banal. Ajunsi la “Marioara”, asa se numea mocanita noastra, am urcat cu sfiala dar si bucuria unui nou experiment si am asteptam minunatul “eveniment”. Drumul dureaza 2 ore pana la locul de “picnic” unde te poti bucura de apropierea unui rau, unde te poti juca precum un prunc abia intrat in lumea mergatoarelor aruncand pietre in apa,  unde poti manca si te poti bucura de toata linistea din tara adunata. (nu aveti semnal deloc, nici pe drum nici acolo, asadar deconectarea de lume este completa). Daca reusesti sa-ti convingi cativa prieteni sa te insoteasca, drumul iti va aminti cu siguranta de drumetiile din tabere. Noi am cantat la chitara, ne-am jucat cu rime si cuvinte haiducesti, ne-am visat eroi din codri.

Un video interesant despre tot puteti gasi aici.

Dupa inca doua ore pe drumul de intors, ne-a crescut apetitul de aventura si am decis sa urcam la Cascada Cailor. Din pacate era ultimul drum al telescaunului, insa am preferat sa admiram privelistea de la inaltime, in lipsa de alternativa. (dupa o zi plina, intoarcerea pe propriile picioare era dificila spre imposibila). Asadar, ne-am luat inima in dinti, am facut schimburi de haine  – baietii le-au cedat si noi le-am acceptat bucuroase, am purces spre varful muntelui, unde intelesesem in prealabil ca este zapada, iar gradele nu depasesc  0 cu mult. Am avut o multime de emotii (am o oarecare fobie de inaltimile), iar sus ne-a asteptat un soi de viscol rascolitor pentru luna lui april. Am rezistat cu stoicism si ne-am bucurat de diferentele de temperatura, capriciile vremii si privelistea atat de diferita de la baza spre varf.

A fost o experienta generatoare de amintiri persistente peste vremuri. Am reusit sa ajungem la hotel, sa mancam ceva si sa dormim sanantos, atat de prinsi de rostul evenimentelor fusesem.

A doua zi de Paste am fost condusi de o doamna doctor in etnologie catre un eveniment de-al locului ( Surdesti ), eveniment ce a fost intrerupt toata perioada comunismului, insa oamenii l-au reluat dupa ’89 pentru a-l  arata pe  cel mai harnic satean. Mi-a zambit inima cand am vazut satenii intr-un port popular mirobolant, de departe cel mai frumos pe care l-am vazut pana acum, costumatie purtata cu mandrie si prestanta. Udatorul, reuneste toti membrii comunitatii si, dupa slujba bisericeasca, porneste in a-si arata satenii de fala si a bucura turistii veniti in vizita. Imaginile va pot povesti mai multe:

Intre timp am ajuns in Sighisoara, unul dintre orasele mele iubite.  Spiritul si ochii mei se caznesc sa rabde pana maine pentru a o vizita, dar convingerea ca va fi o traire inegalabila ma ajuta sa astept momentul.

Revin maine cu detalii despre Sighisoara si drumul inapoi spre Bucuresti si va multumesc ca ati urmarit povestea Redescopera Romania prin ochii mei. Va doresc sa o simtiti pe pielea voastra!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Credit foto Augustin Radu.

Leave Your Comment Here