Dor de duca in verde crud

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nu stiu cum sunteti voi, insa mie imi creste nivelul endorfinelor ori de cate ori am ocazia sa ating zidul unui castel. Uneori cred ca este vreo reminiscenta a unei vieti anterioare, alteori o mica inadvertenta cu timpurile in care s-a intamplat sa ma nasc. Cert este ca, din cine stie ce gene uitate-n carnea-mi, am o placere masiva in a diviniza tot ce este legat de sangele albastru.

Astazi am avut ocazia sa vizitez Castelul familiei Sturza de la Miclauseni. Stiul arhitectural m-a fermecat din departari pentru ca valorifica arhitectura gotica medievala. Domeniul si castelul, precum si manastirea inspira la tacere si un soi de calm dureros, mai ales dupa ce apuci sa afli povestea ridicarii si a evolutiei lor. Biata constructie a fost secatuita de suflet dupa ce a fost invadata de rusi, de hoti, dupa ce a gazduit un orfelinat pentru copii cu probleme mintale, insa, am regasit in el trairi de printi; sangele lor albastru era inca pregnant in peisaj.

Recomand, cu aerul aristocratic inca in plamani, sa vizitati locul si sa va bucurati de ghidul – maicuta, tare simpatica si fara teama de neologisme.

Tot din dragoste mai mult pentru istorie decat pentru geografie sau orice stiinta a naturii, am sa va povestesc si despre Mausoleul de la Marasesti.  Este crud sa iti imaginezi cate foste trupuri de eroi, de oameni care au murit sfasaiati de teama sau cuprinsi de un brav eroism, zac sub sau in edificiu. Este insa teribil de bine sa realizezi ca cineva (mai exact familia regala a Romaniei) a reusit sa arate un semn de respect si apreciere celor cu adevart demni de astfel de sentimente. De asemenea, imi permit sa va recomand sa vizitati si acest obiectiv. Pentru cateva clipe cunosti sentimentul dulce al recunostintei fata de cei ce ti-au oferit un trecut.

Pe langa o multitudine de obiective faine, Moldova e frumoasa. Mi-e aproape dificil sa va explic starea de bine pe care am avut-o vazand campuri intregi de-un verde crud, cat ma tineau ochii vedeam doar verde, o sosea si soarele. Pofta de a fugi catre oriunde, de a te simti cu o secunda mai liber, te cuprinde involuntar.

A fost doar prima zi, cu multe povesti aflate despre si de la oamenii din echipa, momentant atat am putut cuprinde din tara lui Stefan, insa urmeaza o saptamana de aventuri si istorii, cu siguranta fabuloase.

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Credit foto Andra Zaharia.

  • ab

    Frumos, asa cum stiam eu ca scrii 🙂 Drum bun si vreme frumoasa, ca aveti ce vedea!

  • Andreea

    Mersi, esti tare dragut! Multumim si de urari! 🙂

Leave Your Comment Here