Consumul responsabil

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

padina festde alcool. De fapt, de orice. Atat timp cat responsabil si echilibrat se afla in preajma cuvantului consum, totul e minunat. Fie ca vorbim de mancare, alcool, dulciuri, important e sa fie totul cu masura.

Plecata fiind la Padina Fest, unul dintre festivalurile pe care am de gand sa nu le mai ratez de acum incolo (super atmosfersa, super oameni, super concerte, super peisaj, totul la superlativ 🙂 ), am avut ocazia si placerea de a intalni asociatia ALIAT*  si proiectul lor fain de responsabilizare a consumului de alcool. Intr-adevar, prima reactie cand vezi/auzi de o astfel de initiativa intr-un loc in care, ca la orice festival, alcoolul face parte dintre ingredientele principale ale distractiei, esti putin sceptic, ridici o spranceana si-ti pui mainile in sold. Ti se pare putin prea mult sa vina cineva si sa-ti ceara sa nu bei la concert, ba chiar sa-ti faca si teste pentru a te pozitiona undeva pe scara consumului de alcool.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. ALIAT* nu doreste stoparea consumului, ci mentinerea lui in zona sigura, in cea in care te simti bine, dar nu pui nici viata ta si nici a altora in pericol. Iar chestionarul pe care il fac, nu numai ca e extrem de rapid si de simplu, dar iti ofera si o sumedenie de informatii despre tine, pe care poate nu le stiai.

Si pentru ca nici tu, nici el, nici ei, majoritatea nu reactioneaza la un semnal de alarma decat daca acesta iti creioneaza o imagine infioratoare in fata, as vrea sa va ofer cateva dintre statisticile descoperite de ALIAT in programul Alcohelp.

Stiati ca …

*Din persoanele cu functii manageriale, 28% consuma alcool peste limita admisa?

*Consumul abuziv de alcool se asociaza cu 40% din crime si 1 din 6 cazuri de suicid?

*Consumul abuziv de alcool reprezinta cauza a 25% din decesele inregistrate la barbatii tineri (15-29 de ani)?

*Consumul abuziv de alcool se asociaza cu pana la 70% din cazurile de violenta in familie?

*Consumul abuziv de alcool se asociaza cu pana la 60% din cazurile de viol?

*Din sevrajul de pe urma alcoolului se poate muri?

test consum alcool Daca tu crezi ca ai o problema, ori cineva din jurul tau dar nu vreti sa apelati inca la un medic Alcohelp este un program de consiliere online ce te va ajuta sa treci mai usor peste anumite situatii. Programul este gratuit, confidential, simplu si direct.

*ALIAT – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor este o organizatie non-guvernamentala, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, una din primele organizatii profesionale care activeaza in domeniul adictiilor din Romania, fondata in 1993.

Leave Your Comment Here