Plasti Prix – industria creativă inspira prin propriul exemplu

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Că plasticul este tot mai dăunător știm cu toții, că în România, conform EUROSTAT, doar 3% din deșeurile menajere produse intr-un an se reciclează, plasându-ne pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, poate știm mai puțini.

Și cum poti face un public să fie mai atent la o problemă, una care nu este doar de ordin comercial sau business issue, ci una care ne afectează pe toți, întreaga planeta? Intotdeauna am crezut că propriul exemplu este modalitatea cea mai bună nu doar de a atrage atenția, ci de a crea transformare pe termen lung, de a schimba mentalități.

Fix așa este și Plasti Prix, un proiect ce urmărește să implice agențiile de publicitate și PR din București în colectarea selectivă a deșeurilor de plastic, urmând ca trofeele acordate la cele mai importante evenimente ale industriei de publicitate & PR, dar și de design din 2020 să fie realizate din plastic reciclat.

Proiectul a inceput cu Propaganda & Brand New, de joi la Graffiti PR, iar azi se mută la Kubis. Sper să se bage tot mai multe agenții în această leapșă, toate dacă se poate și uite așa să ajungă tot mai multe mesaje către publicul larg. (puteți urmări leapșa aici.)

Si mai pe scurt, o pubelă specială, decorată de ilustratorul Sebastian Pren, se va plimba la agențiile de publicitate și PR din București care intra în leapșă pentru a colecta plastic. Iată și câteva imagini de la startul campaniei:

 

 

Evenimente din 2020 care vor oferi trofee din plastic reciclat: RDW Awards, Internetics, Gala Societății Civile, Bursa Binelui, Premiile Top 3 ADC, Webstock , Biz PR Awards alături de alte festivaluri relevante, lista rămânând deschisă.

Și acum iată cum putem fiecare dintre noi să fim un exemplu la noi acasă.

Iată ce trebuie să știm despre reciclarea selectivă:

1. Cum se colectează selectiv plasticul:

– Plasticul este deșeul cel mai ușor de sortat și reciclat din categoria deșeurilor de ambalaje. Acesta se împarte în următoarele tipuri, în funcție de compoziție: LDPE, HDPE, PP, PS, PVC, PE; pe partea din spate a ambalajului veți observa un triunghi în interiorul căruia se află o cifră. Sub triunghi se găsește de obicei unul dintre codurile de litere de mai sus – acest ansamblu de simboluri indică tipul de plastic folosit; mai multe informații despre subiect, aici.  

– Plasticul se colectează în recipientele galbene pentru reciclare, alături de metal. 

– Se colectează și reciclează sticle PET, capacele sticlelor PET, caserole transparente, pungi, ambalaje. Înainte de a fi aruncate, se clătesc/se spală. Un recipient murdar poate contamina un întreg lot de plastic care mai apoi nu se mai poate recicla.  Dacă recipientele nu se pot curăța, se aruncă la deșeuri menajere;

– Plasticul nu se amestecă cu pungi sau alte ambalaje biodegradabile, caserole din polistiren, veselă și tacâmuri de unică folosință;

– Recipientele din plastic se turtesc înainte de a fi aruncate, pentru a economisi spațiu și, drept urmare, pentru a colecta mai mult plastic în recipientul dedicat;

– Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie în România începând cu 1 iulie 2019; Potrivit legii, containerele obișnuite vor fi înlocuite de furnizorii de salubritate cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.

2. Acum ca stii ce se colecteaza, afla si unde. Identifică punctele de colectare a deșeurilor reciclabile (plastic + metal, hârtie, sticlă) din zona în care locuiești sau lucrezi (supermarketuri, centre specializate, containere stradale etc.) și depozitează acolo aceste tipuri de deșeuri;

3. Nu in ultimul rand, solicită administratorului blocului în care locuiești sau direct companiei de salubritate din zonă (dacă locuiești la casă) să aplice legea și să îți pună la dispoziție containere pentru colectarea selectivă.

Hai că putem să începem fiecare cu gesturi mici.

Eu nu mai folosesc pungi de unică folosință, am mereu o sacoșa de bumbac în geantă. Nu mai cumpar multe sticle de apa plată: pentru acasă folosesc bidoane de 5l, iar pentru testoasă, flori și altele am cana cu filtru. Nu mai folosesc cafea organizată în capsule, mi-am luat espressor care macină cafeaua – e și muuult mai bună. Pe scurt încerc să folosesc mai puțin plastic, iar acolo unde nu pot reduce cumpararea de plastic, încerc să-l reciclez. Hai, poți și tu!

Plasti Prix este un proiect de responsabilizare cu privire la colectarea selectivă și reciclarea plasticului, destinat industriilor creative, creat de The Institute și Lidl România.

    Leave Your Comment Here