Tech & Health – episodul 2 – RMN

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Sau corect spus IRM. Cu totii il stim cu prima denumire RMN – insa ea nu ne arata cat de inofensiva e de fapt aceasta investigatie, mai exact, faptul ca nu este vorba despre iradiere. Deloc! 🙂

Probabil ati facut deja unul sau macar ati auzit de recomandari pentru o serie vasta de afectiuni: IRM-ul poate evidentia cu acuratete mai mare decat ecografia sau tomografia computerizata afectiunile abdomino-pelvine, cerebrale, ale coloanei vertebrale si musculoscheletale, uneori fiind indicata pentru o vizualizare si caracterizare cu mai mare acucuratete a unor leziuni/modificari vizualizate pe radiografii, ecografii sau CT. Asadar, cam pentru orice aveti nevoie.

Trebuie sa aveti grija insa cu cateva aspecte:

  1. Daca aveti insertii de tije metalice in corp, ori implanturi dentare, aparate dentare – precizati asta medicului inainte sa intrati la investigatii. Sunt insertii mai vechi care pot interfera cu magnetul extrem de puternic al aparatului de IRM si va poate cauza probleme. Medicul va sti daca insertia respectiva e din materialul potrivit, care sa va permita sau nu accesul la investigatii.
  2. Tatuaje: cele noi sunt absolut inofensive. Insa cele vechi au un tip de cerneala ce contine metal, asa ca indicat e sa vorbiti cu medicul si despre aceste aspecte.
  3. Daca sunteti claustrofobi, asa ca mine, e important sa stiti mai multe lucruri (bune pentru emotiile voastre): in primul rand claustrofobia se poate “vindeca” daca vorbiti cu un psiholog. Apoi, daca nu aveti timpul sau resursele sa vindecati din radacini aceasta problema, e important sa stiti ca veti putea auzi si vorbi cu medicul cat sunteti in aparat, nu sunteti singuri pe lume. Nu in ultimul rand, sunetele alea ingrozitoare sunt un semn clar ca aparatul functioneaza cum trebuie, iar cu cat se aud mai tare cu atat mai puternic e magnetul si cu atat mai complexa si buna va fi imaginea p care o veti obtine. Asadar nu o sa va doara nimic, nu se blocheaza nimic, e ok sa auziti sunete puternice. 🙂

Dar haideti sa mai vedem o data video-ul, in cazul in care nu l-ati vazut deja pe pagina mea de Facebook. 🙂

Legat de pregatirea pentru investigatie, pentru examinarile IRM cerebrale, ale regiunii cervicale, ale coloanei vertebrale, precum si pentru cele musculoscheletale nu exista nici o pregatire speciala inainte de investigatie.

Doar pentru examinarea abdomenului superior se impune o restrictie alimentara de 3-4 ore inainte de investigatie (pentru a evita artefacte de miscare ce pot impiedica interpretarea cu acuratete a imaginilor obtinute).

Cam atat despre episodul 2 si IRM, va astept cu drag intrebarile si sugestiile si nu uitati, luni revin cu un nou episod. 🙂

Pana data viitoare sa fiti sanatosi si tineti minte cat de important este 1. sa fii informat si 2. sa previi. 🙂

    Leave Your Comment Here