De ce noile scandaluri din online sunt un semn bun?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Probabil toata lumea care are un cont de Facebook a auzit in ultima vreme de tot felul de micro (unori devenite macro) scandaluri legate ba de o terasa care puncteaza ca vor sau nu copii la ei, ba de o pizzerie care da note femeilor, ba de un influencer care se ia de celulita femeilor sau de alta influencerita care pune egal intre a-ti arata un umar si incompetenta jurnalistica.

Aparent, toate aceste suparari izbucnite in colturi diferite de internet/domenii/de persoane diferite nu au nimic in comun si pot fi luate drept “circul” de care mai au nevoie oamenii pe langa painea cea de toate zilele. Multi oameni culti se supara chiar ca aceste interese marunte ocupa mintea si timpul maselor, cand noi ar trebui sa muncim, sa ne interesam de mediul de afaceri, politica si tot ce mai are cu adevarat nevoie tara asta.

Eu cred insa ca e bine ca toate astea se intampla. Cred ca e absolut minunat ca derapajele, de orice natura, au inceput sa fie punctate si taxate. Cred ca toate aceste scandaluri, desi mi-e sila de forma brutala in care au loc, arata ca s-a format o noua generatie/o noua patura sociala/ o noua “cum vreti voi sa o numiti” care este atenta la principiile convieturii oamenilor in societate, caruia ii pasa de principii civice si drepturile omului.

Sa le luam pe rand. Povestea cu terasa cu nisip pe jos si postarea lor in care atentionau ca e o terasa in care adultii au nevoie sa sa simta la fel de bine precum copiii si terasa nu e loc de joaca. Aici spiritele s-au aprins de multe parti, unele indreptatite, altele doar pe ego, cum e si normal sa apara. Cert este ca s-a discutat despre empatie, despre toleranta, despre depresie si izolare, despre ce inseamna a fi parinte, despre libertate. Concepte mari, grele au fost puse pe masa si dezbatute. Ceea ce e absolut minunat pentru o democratie si pentru o societate care inca nu e formata, care inca are f multe mosteniri comuniste, frici si obiceiuri intepenite din acea perioada nefasta.

Povestea in care o jurnalista mai in varsta a criticat o tanara aflata la FITS pentru ca, pe langa alte lucruri faine pe care le face si articole bune pe care le scrie s-a pozat cu badge-ul de festival in timp ce i se vedea clar bustiera pe sub sacou. Aici a fost un fenomen si mai interesant. Aproape in unanimitate oamenii si-au dorit sa apere improscarea cu noroi de dragul improscarii. Mai ales femeile, insa am vazut si destul de multi barbati, au tras atentia asupra faptului ca a fi competent/bun in ceea ce faci/cult/citit/jurnalist etc si a te simti bine in corpul tau/a poza altfel decat clasic nu se exclud. Am fost sincer surprinsa sa vad cum femeile isi iau apararea si se protejeaza intre ele. Pentru ca de foarte multe ori pana acum am vazut doar varianta aruncarii cu noroi.

Povestea cu notele date de acei angajati ai pizzeriei femeilor care treceau pe strada. Si aici parerile au fost impartite, s-a vorbit foarte mult despre ce “se cade” si ce nu. Foarte interesant este ca multi barbati, tati de fete, dar si de baieti au inteles ca in cultura noastra femeile nu sunt obisnuite sa primeasca un compliment si atat. De obicei el bine insotit de ceva, de cele mai multe ori de ceva nedorit. Chiar cred ca multi nu cunosteau aceasta parte si ca atat femeile, cat si barbatii au avut ocazia prin intermediul acestui scandal sa-si expuna puncte de vedere pe care altfel nu indrazneau sa le scrie/posteze. Cred ca s-a facut putina lumina legat de ce ne dorim si ce nu, mai mult decat “ce se cuvine”/ “cum se facea”.

Mai noul scandal al celuluitei si al domnului care a atras atentia doamnelor sa mai treaca pe la sala inainte de a merge la plaja, dar mai ales modul in care a aratat ce norocos se simte ca a dumnealui sotie “arata ca o minora” a scos toata supararea adunata de zeci de ani legata de body shaming, incadrarea femeilor in tipare si a mers pana mai departe la trista statistica potrivit careia Romania este tara cu cele mai multe mame minore din Europa, ceea ce ne opreste rasul si ne face sa nu ne dorim comparatii din astea nefericite.

Am incercat sa expun cat mai obiectiv povestile, desi suntem pe un blog, nu e un ziar, asadar opinia e prima care e normal sa apara, tocmai pentru a va arata aceasta perspectiva pe care am gasit-o eu, acest punct bun al scandalurilor interminabile care ne ocupa timpul. Da, sunt obositoare, da, avem lucruri si mai importante de facut si rezolvat, insa faptul ca ele apar arata un interes de schimbare, de educare, de evolutie. Faptul ca unii isi petrec timp sa scrie articole, multe comentarii arata ca le pasa sa schimbe ceva, oricat de mic la nivel de prieteni, familie, cunostinte. Sa schimbe o idee, o abordare, un principiu de viata. 

Si abia dupa ce ne vom fi schimbat modul in care privim societatea cu toate implicarile ei vom putea trece la schimbari mai mari, de sistem, de guvernare samd.

Pana data viitoare, sa gasiti binele si acolo unde e bine ascuns. 🙂

Photo credit: A.Davey on Visualhunt

  • Grig

    Scandalul, Cearta, războiul și în general orice conflict aduc prejudicii pe moment pentru toate părțile implicate, dar apoi, pe termen lung beneficiile aduse de aceste conflicte sunt cu mult mai mari.
    Fără cele 2 războaie mondiale în care generațiile acelor vremuri au suferit groaznic, omenirea nu ar fi reușit să aibă această dezvoltare spectaculoasă din ultimii 70 de ani.
    Cred că astfel de confliccte nu fac decât să clarifice chestii ce trebuiesc clarificate pentru a avea o bază solidă în viitor

  • InstaPress

    Concluzia e ca, parerea mea, e bine ca se intampla asta. E bine ca oamenii vor sa invete lucruri noi, sa observe dreptatea, sa simta exceptiile si dificultatile asupra carora ar trebui sa fim educati in modul corect, sa observe bunul simt si lipsa lui. E un lucru minunat ca toti avem, la un moment dat, o misiune pe care sa o dam inainte si sa luptam pentru ea. Si asta este ceea ce ne duce mai departe ca societate, mai ales ca vedem ca mesajele noastre sunt cel putin reactionate, unii mai putin speriati si mai decisi sa ne asculte.

  • Mihaita

    Noile scandaluri din online pot fi văzute și ca un semn bun într-un anumit context. Acestea pot reprezenta un impuls pentru dezbatere și reflecție în societate. Scandalurile atrag atenția asupra problemelor importante și pot deschide calea către schimbare și îmbunătățire. Ele ne provoacă să ne întrebăm despre valorile noastre, despre limitele și etica noastră online. Prin discuțiile și dezbaterile generate de aceste scandaluri, putem crește nivelul de conștientizare și responsabilitate în mediul online. Cu toate acestea, este important să fim atenți să nu cădem într-un ciclu nesănătos de scandaluri și să ne concentrăm și asupra aspectelor pozitive și constructive ale internetului.

  • instapress.ro

    In concluzie, cred ca aceste mici scandaluri de pe internet sunt o oglinda a societatii. Aceste controverse sunt o modalitate prin care oamenii isi vad exact cum actioneaza in situatii bine determinate si exact cum reusesc sa se protejeze prin intelegerea ei a libertatii si a virtualizarii acesteia. E bine sa ne vedem uneori exact cum actionam si ce alegem, chiar si atunci cand suntem singuri.

Leave Your Comment Here