Tech & Health

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Adica un fel de pastila de sanatate. Mi-am dorit de multa vreme sa incep sa creez si continut video, insa de la plan la executie, stiti cum e…te mananca pretextele. Ba ca am trac, ba ca e dificil, ba ca imi trebuie echipa tehnica si costa, ba ca n-am timp si tot asa.

Apoi mi-am adus aminte ce tot incerc eu sa fac de cand am blogul asta si de cand lucrez in comunicare. Propovaduiesc ca un martor al Educatiei (suna mai bine decat Iehova, nu?) continutul educational, informatia utila. De ce? Din 2 motive mari: 1. Asa sunt eu. Am o intrebare legata de utilitate pentru orice element din viata mea. Daca ma intreb: Imi foloseste? La ce? si raspunusul e nu, clar n-o sa ma avant. Apoi 2. Cred cu tarie ca singura sansa de schimbare a societatii in care traim (si nu ma refer aici doar la Romania, ci la umanitate per ansamblu) este sa fie tot mai educata si mai consienta de actiunile sale si de motivatii. Asa ca o sa fac pe cat imi sta in putinta tot mai multe materiale (video sau nu) care sa aduca informatie si plus valoare in viata. Sper sa-mi iasa si pentru asta astept cu mare drag feedback-ul vostru. 🙂

Si uite asa, Medlife a aparut in viata mea la timp si potrivit, fix cand ma tot gandeam la pasul urmator in viata acestui blog. Au aflat ca vreau sa ma apuc video si au fost de acord sa ma sustina. 🙂 Multumesc!

Am inceput o mini-serie de video-uri pe care le veti putea gasi pe pagina mea de Facebook, clipuri prin intermediul carora vreau sa scapam cu totii de frica de necunoscut. Am cercetat si multi oameni nu se trateaza, nu merg la medic din timp, nici nu se gandesc la preventie pentru ca nu stiu ce ii astepta in cabinetul medical, iar frica e de multe ori mai mare decat nevoia. Asa ca mi-am notat cateva intrebari de pacient si am mers sa discut cu medicii.

Ce a iesit, puteti vedea mai jos, iata si primul video:

Sigur ca mai sunt multe intrebari nerezolvate, sigur ca mai aveam curiozitati, insa e important sa intelegem cateva lucruri de baza pentru a actiona si a fi atenti cu sanatatea noastra. Restul se invata in timp.

In episodul acesta vorbesc despre mamografie, o metoda de screening foarte importanta dupa varsta de 40-45 de ani ce a ajutat la cresterea cu 20-30% a depistarii cancerelor. De ce vorbesc de screening? Pentru ca e totusi o metoda iradianta, ce nu e necesara la o varsta timpurie si nici nu ofera prea multe informatii la 20-30 de ani pentru ca atunci sanii au o alta structura.

As vrea sa retineti ca e important sa o realizati doar la recomandarea medicului si doar dupa 40-45 de ani, dar sa nu va speriati de ea sau s-o evitati. Poate fi incomoda – poate presa sanul, poate da o usoara senzatie de durere, insa asta se intampla pentru cateva zeci de secunde, necesare pentru a determina daca sunteti bine sau nu. In plus se realizeaza o data pe an sau chiar la distante mai lungi, deci nu e un capat de tara sa “suportati” un mic disconfort cateva minute.

Voi reveni curand cu un video despre RMN, ce facem daca suntem claustrofobi (eu sunt 🙂 ), ce e cu sunetele alea puternice din timpul procedurii, la ce ne ajuta, cand si de ce.

Pana atunci va astept cu drag intrebarile, propunerile de topic-uri si nu uitati: preventia salveaza vieti. Aveti grija de voi. 🙂

    Leave Your Comment Here