Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă
- Implicare sociala
- 29 July 2020
Puțini oameni îmi cunosc parcursul, copilăria, deși am mai zis eu câte ceva pe aici pe blog. Puțini știu că am stat în niște cartiere rău famate ale Brăilei, cel puțin unul unde casa mea era la vreo 150 m de închisoare, unde aveam niște vecini care intrau când unul când altul la instituția mai sus menționată și unde se auzeau destul de des scandaluri. 🙂
Cu toate astea, era ceva ce mă uimea constant încă de cand eram mica. Eu, deși o tocilară convinsă, deși stăteam cu zilele în casă să citesc, eram foarte respectată în cartier tocmai din acest motiv. A existat mereu un respect față de școală și copiii educați. Copiii nu înjurau în fața mea, ori dacă o făceau își cereau scuze. Șocant, nu? Am simțit mereu un soi de apreciere din partea lor pentru că eu mă țin de școală, pentru că învăț și citesc, pentru că am mai multe cunoștințe decât ei.
La fel s-a întâmplat si când, prin liceu fiind, ne-am mutat din nou într-un alt cartier, unde aveam destul de aproape o familie vecină problematică, a cărei adulți intrau pe rând la închisoare, încă o dată istoria se repeta și în noul cartier. Și aici însă primeam aprecierea copiilor vecini pentru ceea ce știam. Din nou șoc.
Cumva am simțit de mică dorința tuturor copiilor de a învăța, de a descoperi, de a se juca și înțelege lumea prin joacă. Puțin au șansa asta, multora li se răpește curiozitatea din cauza condiției materiale, incapacității părinților sau a profesorilor de a le menține curiozitatea trează, însă dorința și nevoia există în fiecare copil.
Și cred că suntem datori acestor copii, tuturor copiilor de fapt, să le oferim o șansă reală la educație. Să le susținem curiozitatea, nevoia și dorința de a cunoaște lumea din jurul lor.
Având în vedere situația prezentă, pandemia asta care nu ne mai dă pace, accesul la școala a devenit și mai dificil. În România, unul din trei elevi nu a avut acces la resursele educaționale/școală în timpul situației de urgență și de alertă. Acest lucru a dus la un acces inegal la educație, iar împreună cu lipsa instrumentelor și a abilităților digitale, această realitate are un singur rezultat: copii și profesori rămân în urmă. În acest moment, situația noului an școlar este incertă, în sensul în care educația digitală va juca un rol definitoriu în perioada următoare.
Se discută dacă din toamnă se vor face cursuri integral online sau jumătate offline – jumătate online. Situație în care mulți dintre copiii de la sate, dar chiar și din orașele mici, mulți copii cu o situație materială precară vor fi puși în imposibilitatea de a învăța. Autoritățile au început deja demersurile pentru a realiza o licitație pentru achiziționarea unor tablete, astfel încât fiecare copil să poată învăța online, însă, după cum știți, o licitație durează foarte mult în general și există riscul ca până în toamnă să nu fie acoperită nevoia tuturor copiilor.
Iar aici apare vestea bună și chemarea la fapte bune despre care vreau sa va vorbesc încă din titlu. 🙂 Vodafone a decis din nou să se implice în lucrurile cu adevărat importante, să se implice cât mai mult în educație și a transformat proiectul Fundației Vodafone România – Scoala din valiză – într-unul mult mai mare. Pe scurt, pe lângă achiziția de dispozitive de către Fundația Vodafone România, compania Vodafone contribuie cu date mobile gratuite pentru elevi și cu conținut educațional important. Utilizatorii Vodafone, dar și cei din alte rețele mobile, pot dona orice sumă pentru a veni și ei în ajutorul copiilor. La finalul campaniei, Fundația Vodafone România va dubla suma totală a donațiilor. Toți utilizatorii mobili pot dona prin SMS la 8846 sau cu ajutorul unui card bancar, în timp ce utilizatorii Vodafone România pot dona din creditul existent pe cartela preplătită sau direct pe factura serviciilor mobile.
Astfel, Vodafone își propune să furnizeze resurse (fizice și digitale) pentru elevii care nu au în prezent acces la educație.
Acest proiect presupune și extinderea resurselor oferite de programul Școala din valiză prin realizarea de masterclasses specifice pentru toți elevii, acces la o bibliotecă digitală și programe de îndrumare.Detalii despre campanie sunt disponibile aici.
Hai, facem o faptă bună azi? 🙂