5 pasi pentru a repara țara
- Implicare sociala
- 2 April 2019
Sună simplu și la îndemână, însă n-am zis condiția fără de care nu se poate întâmpla minunea: să participăm toți, ori cât mai mulți în a respecta cât aceste reguli pe care le consider de bun simț. Pe care sunt convinsă că le consideră mulți de bun simț, doar că uneori e nevoie să le vezi aranjate frumos cu liniuță și de la capăt ca să îți reamintești de adevărata lor valoare.
- Hai sa investim in educatie. Fara ea ne ducem ca natie, doar vedeti ce se intampla in jur si cum scade nivelul de la an la an, cum industria merge mai prost, medicii ne pleaca, economia e in paragina. Toate pentru ca ne batem joc de educatie. Hai sa faca fiecare ce poate in patratica lui: sa ceara mai mult de la profesorii copilului sau, sa organizeze vizite la muzeu cu alti parinti, sa ofere lectii private gratuite (eu ma gandesc sa fac asta pe zona de cultura civica unde nu numai ca am patalama la mana, dar cred ca mare nevoie sa transmitem civism copiilor), sa isi doneze impozitul pe venit/ profit unor ong-uri serioase ce se ocupa de sist de invatamant si accesul la educatie, sa luam copiii si sa-i ducem la plantari, sa facem curat in fata blocului, in parc, sa-i implicam si educam spre normalitate si bun simt civic. Fiecare cat si cum poate, insa va asigur ca, daca de maine 1000 de oameni fac cate un gest marunt, bulgarele de fapte bune si implicare va tot creste suficient cat sa facem lucruri marete. Eu am experienta Lecturi Urbane, un proiect ce aducea cititul in lumina reflectoarelor si prin care ofeream carti si ii invitam pe oameni sa citeasca. Am pornit de la o mana de oameni care faceau asta in timpul liber, o data pe luna (parca) la inceput si care in 2 ani a ajuns in peste 15-20 de judete din toata tara, cu mii de tineri implicati. Si nu, n-am rugat pe nimeni sa extinda treaba asta si sa se implice. Tot timpul veneau catre noi cereri de tipul: vrem si noi sa facem asta in: Ploiesti, Iasi etc. Cum facem?. Deci se poate, trebuie doar sa nu ne mai simtim picaturi intr-un ocean, ci picaturi ce uda solul si aduce roade.
- Hai sa invatam si sa ne preocupam mai mult de preventie. Sistemul medical e varza, o stim cu totii si treaba asta nu se poate imbunatati de azi pe maine. Dureaza, cere efort si bani. Insa daca am fi putin mai atenti la ce mancam, cata miscare facem, cate pauze luam, cat de des ne facem niste analize complete, atunci am avea nevoie tot mai putin de medici si oricum, in situatii mult mai putin grave. Sau hai sa fim mai rabdatori la cozi, mai buni cu gravidele, batranii si copii. Hai sa radem mai mult (chiar exista terapie cu ras si chiar reduce stresul masiv).
- Hai sa fim mai empatici in trafic. Stiu, viata e tot mai alerta, nu mai avem timp de nimic, ne grabim, suntem pe fuga in mod constant si ne sare tandara repede cand vedem o faza nasoala in trafic. Dar hai sa incepem de la premiza ca omul care a gresit are o zi proasta, ori masina stricata, ori pur si simplu nu se putea concentra la ce are de facut, sau nu e la fel de rapid, bun sofer ca noi. Hai sa lasam spatii sa iasa si oamenii de pe stradute mici laturalnice, ca si ei s-or grabi undeva. Hai sa nu mai claxonam. Stiti cat de linistitor poate fi un oras in care nu se claxoneaza? Cred ca am reduce stresul zilnic cu peste 20 %. Stiti ce face stresul? Aduce boli si am vorbit deja la subiecul anterior despre cat de mult nu ne dorim asta.
- Hai sa nu mai aruncam gunoaie si sa le strangem pe cele pe care le gasim in drum. Orasul asta e imputit si ne displace tot mai mult si pentru ca e plin de gunoaie lasate pe unde apucam. Pentru ca oamenii arunca ce le vine, cand le vine. Am participat la mai multe strangeri de gunoi, si de pe plaje, si din orase sau paduri si e absolut uimitor cate lucruri pot arunca oamenii in cele mai neasteptate locuri. Hai sa n-o mai facem. Aia 1000 despre care vorbeam mai sus, hai sa adunam si dupa altii, hai sa reciclam macar uleiul folosit care polueaza masiv apele si plasticul.
- Hai sa plantam copaci. La fel, am fost in mai multe ocazii la plantari si am inteles 2 lucruri: e mult mai simplu decat crezi si ramai cu un sentiment de bine si de implinire care te tine multa vreme. Ajuta si natura si te ajuti si pe tine. De fiecare data cand realizezi ca ai consumat prea multa hartie, planteaza un copac.
Si extra, de fapt poate cel mai important: Hai la vot. mergi si voteaza pe 26 mai!
Iar toate astea la un loc vor schimba si alti oameni, alte mentalitati, vor da exemple noilor generatii, vor sanctiona mai des neregulile.
Incercam? Gasim macar 1000 de oameni care sa creada in schimbare de jos in sus? 🙂