O șansă pentru viață
- Implicare sociala
- 18 April 2019
Vă spuneam ieri pe Facebook că am participat cu drag și bucurie la evenimentul de incheiere a proiectului de modernizare a celor 41 de centre de transfuzie sanguină din țară. Că mă preocupă donarea știți și dintr-un alt proiect în care am fost voluntar, N-avem sânge! și mai multe inițiative de adunare de donatori.
Am mai spus, dar îmi place să tot reamintesc beneficiile donării, astfel încât toți oamenii între 18 și 55-60 de ani, cu minimum 50 de kg și cel mai important, care se știu sănătoși, fără vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni (aici intră și stomatologia și tatuajele), fără vreo formă de hepatită avută, să vină să doneze.
Așadar, iată câteva avantaje pentru sănătatea donatorului post donare:
• Persoanele care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral.
• Donarea de sânge crește imunitatea și rezistența la traumatisme.
• După fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”, în felul acesta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor fiind mult mai mare.
• Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumatate de litru donată. 🙂
Dar să revenim la proiectul despre ca vorbeam mai sus, cel de modernizare a celor 41 de centre de transfuzie sanguină din țară, derulat în cadrul programului „O șansă pentru viață” prin parteneriatul dintre Fundația Vodafone România și Asociația React care a ajuns la final. Acțiunile proiectului, au constat în renovarea spațiilor care formează traseul donatorului din centre și în dotarea cu echipamente medicale moderne, scaune de recoltare sau mobilier nou, în funcție de nevoile fiecărei unități. În total, investiția Fundației Vodafone România în modernizarea celor 41 de unități s-a ridicat la 1 milion de euro.
Peste 400.000 de persoane au donat sânge în urma renovării și dotării cu echipament medical a centrelor din țară reușind să salveze mai mult de 830.000 vieți.
Programul ăsta a început acum mulți ani cu o serie de acțiuni de informare și educare în legătură cu importanța donării benevole și periodice, continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge.Totul în 2008.
În 2014, pornind de la nevoia de a asigura condiții corespunzătoare de prelevare sanguină, cu scopul de a încuraja potențialii donatori, programul s-a extins către renovarea și dotarea centrelor de transfuzie. Centrul de Transfuzie Sanguină București a fost primul care a beneficiat de acest program, în perioada 2014 – 2015, fiind și cel mai mare din România.
Și astfel „O șansă pentru viață” a devenit de-a lungul anilor cel mai mare program național de donare de sânge din România.
De asemenea, în urma programului, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat scăderea mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, pentru prima dată după 1989. La ora actuală, 30% din sângele donat provine de la donatori tineri fideli. Ceea ce mi se pare absolut minunat. Și tare mi-ar plăcea să li se vorbeasca copiilor despre importanța donării măcar o dată sau de 2 ori pe an, astfel încât atunci când ajung la vârsta și greutatea potrivită să înceapă să devină donatori fideli. 🙂
Tocmai mi-a venit o nouă idee de proiect. Am putea să mergem prin școli să vorbim cu elevii în orele de dirigenție, nu? Ș)