#NuTastaUra!

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Cyberbullying #NuTastaUra

Cyberbullying. Un cuvant SF pentru multi, mai ales pentru generatia parintilor mei, dar chiar si daca mergem mai jos pe scara varstelor. Un cuvant ce pare asa…indepartat de realitatile noastre si cu siguranta nu prea grav.

Am auzit de multe ori ca “nu trebuie sa iei in seama rautatile de pe net!”, “nu trebuie sa-ti pese!”, “eh, ignora si tu, stii ca sunt multi hateri pe net!”, de parca e asa usor sa-ti iei injuraturi in plex, de parca e la indemana oricui sa inteleaga ca omul care arunca ura are niste probleme.

Nu, normal ca nu. Intai te gandesti cu ce ai gresit tu, ori de ce ti se intampla tie, ori te enervezi ca exista atati oameni frustrati. Ba uneori ajungi sa te autocenzurezi grav si sa-ti fie efectiv teama sa iti mai exprimi parerea ca nu cumva sa fii jignit, injurat, “haterit”.

Si la noi, adultii, treaca-mearga aceste situatii, ne lovim de ele si in trafic, si la birou (uneori si din pacate), invatam sa le gestionam, suntem mai siguri pe noi si poate mai facem terapie. (nu ca intre adulti atitudinea asta agresiva si de hartuire ar fi ok, permisa sau mai putin grava)

Insa, inmultiti tot ce simtiti voi cu 10 la puterea 10 si poate vom intelege macar putin care e impactul asupra copiilor si adolescentilor, identitati in formare. Iar ca treaba sa fie si mai usoara pentru parinti, sa pornim de la aceeasi definitie a cyberbullying-ului:  acea agresiune sau hartuire realizata in mediul online, pe bloguri, pagini personale, forumuri, e-mail, SMS, MMS si care consta fie in incalcarea vietii private, fie injurii, cuvinte vulgare, pline de ura, uneori discriminatoare, intotdeauna rauvoitoare.

Bitdefender a facut un studiu cu 800 de respondenti din randul adolescentilor, iar rezultatele sunt cel putin alarmante.

Peste 80% dintre ei au fost victimele cyberbullying, iar peste 66% nu au povestit nimanui despre asta. Eu m-am blocat inca de la aceste prime cifre. Nu sunt psiholog, insa citesc mult din domeniul asta si viata m-a facut sa interactionez cu specialisti. Stiti ce inseamna pentru o identitate in formare sa fie agresata, atacata si nici sa nu vorbeasca cu nimeni despre asta?

Inseamna pierderea increderii in sine, in oameni, in viata. Inseamna depresie, poate insemna disfunctionalitati si deraieri catre tot felul de afectiuni: bipolaritate, bordderline, anxietate, tulburare antisociala si multe altele.

Cele mai intalnite canale in care cyberbullying isi face loc sunt Facebook, Facebook Messenger si Instagram, adica principalele retele de socializare pe care ne petrecem timpul aici, in Romania. Nu pot sa va zis decat ochii mari si atentie la tot ce fac copiii vostri pe net.

Am sa va arat toate rezultatele studiului in infograficul de mai jos, idee principala e insa una singura si o puteti deduce deja: agresiunea online e o realitate, iar acceptarea ei e primul pas spre gasirea de solutii. Al doilea pas ar fi sa nu aruncam cu noroi spre internet si tehnologie, pentru ca ne-a adus si enorm de multe lucruri bune, ci sa fim echilibrati, atenti si sa ne implicam in constientizarea acestei probleme.

Bitdefender_infografic

Si in acest sens Bitdefender a venit cu o solutie. Astfel a aparut petitia prin care vrem sa convingem platforma pe care se petrec cele mai mult cazuri de cyberbullying sa implementeze primul buton Facebook reaction care semnalizează continutul agresiv.

O poti semna si tu aici.

Si bineinteles, #NuTastaUra! De fiecare data cand esti nervos, afectat, emotional, stai 5 minute, respira si intreaba-te daca ajuta pe cineva sa imprastii toata starea asta pe internet, daca ce scrii nu cumva afecteaza pe cineva si daca nu cumva faci mai mult rau decat bine eliberand stresul online.

Si ai grija de copiii tai!

Pana data viitoare, spread the love!

Leave Your Comment Here