Oamenii Bitdefender: Filip Munteanu

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nationala Romaniei la Cybersecurity a luat locul 2 la Campionatul Europrean si anul acesta. Poate nu stiti cu ce se mananca treaba asta, dar n-ar fi deloc rau sa aflati acum. Caci acesti tineri invata mult si au niste creiere brici. In plus, ne fac mandri an de an. 🙂

Colegii de la Bitdefender, Catalin Cosoi si Radu Caragea, i-au antrenat si anul acesta pe campioni, iar unul dintre ei, Filip Munteanu a ajuns sa le fie si coleg. How cool is that? Sa  se mai planga studentii ca nu exista internshipuri sau selectie directa a companiilor si incredere in forte fara experienta. Iata ca exista si branduri care stiu sa-si aleaga oamenii din timp, sa le dea sanse, sa-i invete si apropie. Pentru asta si multe altele, jos palaria!

Si acum sa va fac cunostinta cu Filip!

Filip Munteanu #OameniiBD

1.Povestește-ne puțin despre tine. Ce studiezi și cum ai ajuns să ai know-how în cybersecurity?

Totul a inceput acum cativa ani. Am avut privilegiul de a avea calculator acasa de cand eram mic si, desi initial l-am folosit pentru jocuri, putin mai tarziu am dezvoltat o curiozitate cu privire la functionarea acestuia. Am inceput sa il dezasamblez si sa il pun la loc, sa inteleg ce rol au anumite componente, iar mai tarziu am invatat sa reinstalez sistemul de operare si sa il repar. Stiam deja ca vreau sa continui pe acest drum. A urmat liceul, perioada in care am invatat putin sa programez, si apoi facultatea. In prezent sunt student in anul 4 la Calculatoare, la Poli in Bucuresti. Cu partea de cybersecurity am avut prima tangenta dupa primul an de facultate cand am participat la o scoala de vara de securitate. Acolo am invatat notiunile de baza despre exploit si reversing.

2. Cum ai aflat de European Cyber Security Challenge și cum ai ajuns să faci parte din echipă?

Spre finalul scolii de vara au inceput calificarile pentru European Cyber Security Challenge 2015 si am vrut sa vad despre ce este vorba. M-am inscris, am rezolvat o parte din problemele propuse si m-am calificat. A urmat o perioada de traininguri in care am invatat foarte multe, apoi finala ECSC, iar dupa aceasta am continuat sa particip la diferite competitii de acest tip – asa numite competitii de tip “Capture The Flag” sau CTF-uri – inclusiv la ECSC 2016 si 2017. Cumva, anul acesta nici nu mi-am pus problema sa nu particip la ECSC. Trebuia sa ne luam revansa si sa transformam locul 2 din 2016 in locul 1, dar, din nefericire, nu am reusit.

3. Cum ai lucrat cu colegii din naționala de cybersecurity? Care sunt rolurile în echipă?

Eu as spune ca am colaborat destul de bine. Am fost in mare masura pe aceeasi lungime de unda si fiecare a stiut ce are de facut. Problema a fost ca o mare parte din infrastructura nu a functionat cand a inceput competitia asa ca am fost nevoiti sa ne reorganizam repede si sa abordam o alta strategie. In echipa ne-am impartit in functie de abilitatile tehnice pe care le avea fiecare. In afara de aceasta impartire, au mai exista rolul de capitan care mi-a revenit mie si rolul de prezentator – o persoana din echipa trebuia sa prezinte una dintre problemele pe care le-am rezolvat.

4. Care a fost cea mai mare provocare în cadrul campionatului?

Asa cum am mentionat deja, infrastructura concursului nu a functionat decat partial, si am fost nevoiti sa improvizam. In plus, o mare parte dintre probleme necesitau pe langa cunostinte tehnice sa ghicesti ce i-a trecut prin minte celui care a compus taskul.

5. Ce ai învățat de la cei doi antrenori Bitdefender?

Fiind al treilea an in care am participat la ECSC, pot sa spun ca o mare parte din cunostintele de security le-am acumulat in urma trainingurilor Bitdefender organizate pentru aceasta competitie. Anul acesta am invatat despre un mod diferit de abordare al problemelor care poate reduce semnificativ timpul de rezolvare, despre hardware hacking si despre strategii de atac si aparare.

6. Ai mai participat și la alte concursuri de acest tip?

Am mentionat mai sus ca dupa European Cyber Security Challenge 2015 am continuat sa particip CTF-uri, alaturi de echipa PwnThyBytes condusa chiar de unul dintre antrenorii nostri – Radu Caragea. Exista o multime de astfel de competitii, pentru orice nivel de cunostinte, insa singura problema o reprezinta timpul intrucat fiecare competitie dureaza intre 8 si 48 de ore, unele chiar si cateva zile.

Filip Munteanu Bitdefender

7. Ai terminat internshipul la Bitdefender și faci parte din #oameniiBD. Care e planul tău acum?

Planul curent este sa termin facultatea. Cel mai probabil va urma si un master in domeniul securitatii.

8. Am citit ca în 2019 campionatul se va ține în România. Ți-ai propus sa participi si atunci, poate în calitate de antrenor?

As spune ca 2019 este destul de indepartat, multe lucruri se pot schimba pana atunci. Daca ar fi sa particip si atunci, as prefera sa particip tot in calitate de concurent, fiind ultimul an in care as fi eligibil.

9. Ce faci atunci cand nu participi la astfel de concursuri? Cu ce-ti ocupi timpul si care sunt celelalte pasiuni ale tale?

Pe langa aceste concursuri, imi place sa merg pe munte, sa calatoresc, si nu in ultimul rand, imi place escalada.

10. Ce sacrificii sunt necesare pentru a obtine rezultatele astea super faine de la concursuri?

Pentru orice rezultat bun indiferent daca este vorba despre o olimpiada de mate, un concurs de fizica sau o competitie de acest fel este nevoie de sacrificii. Cred ca in principal este nevoie de timp investit in pregatire. Nu este suficienta o saptamana de pregatire inainte de un concurs anual. Este nevoie de o participare regulata la competitii si de o pregatire individuala.

11. Ai câteva sfaturi pentru cei mai puțini familiarizați cu acest gen de competiții? Când să se înscrie, ce să urmărească, pentru ce sa se pregateasca?

In primul rand as spune ca sunt necesare niste cunostinte de baza in programare pentru a putea intelege cum functioneaza atacurile. Exista nenumarate resurse pe internet pentru aceste competitii, https://ctftime.org/ fiind un punct bun de plecare deoarece pe acest site sunt afisate informatii despre majoritatea competiilor si rezolvari ale problemelor din competitiile anterioare.

Inscrierea pentru European Cyber Security 2018 nu este inca deschisa, insa cel mai probabil se va anunta pe site-ul oficial al evenimentului: http://www.cybersecuritychallenge.ro/ si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ECSC2017/

 

    Leave Your Comment Here