Stomatologul ideal

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

smile&moreDe cand ma stiu (iar primele amintiri sunt de pe la varsta de 3 ani) merg la stomatolog in mod regulat. Asa m-a lasat pe mine natura cu vesnice probleme cu dintii.

Nu-i o fericire, dar nici un capat de tara, asa ca m-am obisnuit si dupa nenumarate experiente -unele mai fericite, altele mai putin, am realizat cat de important este sa-ti gasesti stomatologul tau, acela care sa-ti stie toate chichitele, tot istoricul, pe care sa-l poti suna cand ceva nu e in regula sau cand ai intrebari si care sa te primeasca in cabinet ca la el acasa.

Eu am prins toata perioada aceea in care ti se facea anestezie doar in cazurile foarte grave, altfel orice lucrare era “pe viu”, in care instrumentarul stomatologic nu avea prea multe componente, in care se auzeau tipete de dincolo de usa, iar oamenii ieseau plangand din cabinet. Slava cerului ca s-a terminat perioada aceea, ca am evoluat, ca mersul la dentist nu mai inseamna spaima si durere. Cel putin daca nu ai o fobie sau daca nimeresti medicul potrivit.

In Braila reusisem sa ma leg de o doamna stomatolog care stia ca eu am nevoie de anestezie dubla si timp mai mare de asteptare, caci deh, eu sunt ceva mai speciala, care stia tot istoricul meu, ce e scos, ce e de indreptat, ce mai trebuie facut. Insa odata cu mutarea in Bucuresti am reinceput lunga cautare a unui medic care sa-mi placa si care sa-mi ofere ce am eu nevoie. Am tot cautat si dupa 7 ani, da, 7, am reusit sa gasesc locul si omul potrivit.

Pentru mine si pentru toti de altfel, cred, e important sa ajung intr-un spatiu care sa nu semene a spital, in care sa ma simt confortabil si linistita si un stomatolog in a carui judecata si mana sa ma incred. Recunoasteti si voi, nu prea va vine sa lasati pe oricine sa va rezolve problemele legate de dantura. Trebuie sa fie un profesionist, sigur pe ce face, calm, care sa-ti explice ce face si de ce, care sunt pasii, unde trebuie sa ajunga si care sunt cele mai bune solutii pentru tine. Eu am gasit un loc mic, dar cochet, o doamna stomatolog extrem de atenta –Corina, care stiu sa-mi explice fiecare pas, necesitatea fiecarei lucrari si tot ce am nevoie sa stiu ca pacient.

Smile & more (simpatic nume, nu?) e locul in care am aflat prima data de ce am nevoie de aparat dentar. Mi se tot spune de vreo 2-3 ani, insa pana acum am fost ferm convinsa ca mi se recomanda ori ca metoda pentru a avea zambetul perfect ori pentru a-mi face o lucrare costisitoare la cabinetele pe care le-am colindat anterior. Avand in vedere ca nu caut perfectiunea, ba chiar micile defecte mi se par cele care aduc savoarea in viata, am fost strict impotriva ideii de a avea “niste sarme pe dinti”. Intr-un final am aflat insa si scopul medical pentru care mi se recomanda pe viitor un aparat. Corina mi-a explica ca, din cauza minunatelor masele de minte, aparute destul de precoce, dintii mei au fost inghesuiti si astfel imi suprasolicit niste ligamente, care in timp se pot rupe. Odata rupte, aleluia, nu se mai refac si dintii din zona respectiva nu mai sunt tinuti de nimic in gingie. Nu-i un scenariu prea dragut sa ramai fara dinti pe la 40 de ani, nu? Totodata, in ceea ce priveste muscatura inegala, aceasta suprasolicita muschii si articulatiile mandibulei, astfel ca cei care se confrunta cu aceste probleme pot simti, uneori, chiar si dureri de cap. Multumesc, dar n-am nevoie de dureri de cap suplimentare.

Nu-i o fericire sa afli astfel de lucruri pe care trebuie sa le faci pentru dantura ta, dar e indubitabil mai bine sa le afli si sa actionezi la timpul potrivit, inainte de a fi prea tarziu. Iata inca un motiv pentru care consider absolut necesar sa am un stomatolog care sa-mi explice tot, nu doar problemele punctuale pe care le am si sa nu raspunda doar intrebarilor mele, ci sa se gandeasca sa previna.

Din categoria, decat sa incerci orbeste, mai bine mergi pe recomandarea prietenilor, m-am gandit sa scriu acest articol si chiar sa revin cu ceea ce mai aflu legat de problemele stomatologice, pentru a va fi mai usor daca nu aveti deja un medic la care mergeti in mod regulat sau daca sunteti in cautarea unuia.  Promit sa revin si cu imagini si sa va raspund la intrebari daca aveti rabdarea sa le adresez mai departe Corinei.

Pana data viitoare, sa zambiti mult si des. 🙂

 

Leave Your Comment Here