#SafeNomad cu Simona Stanescu si lipa-lipa.ro

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

In primul rand, sa va dau vestea cea buna: Bitdefender 2018 e aici! Incepand de saptamana trecuta toti utilizatorii de Bitdefender isi pot face upgrade la Bitdefender Total Security 2018.

Bitdefender 2018 is here!

Apoi, cu ocazia acestei lansari, Bitdefender a pornit alaturi de Brăduț Florescu campania #SafeNomad, mai exact calatoreste prin huburile digitale din Asia pentru a descoperi nomazi digitali si pentru a le prezenta povestea de viata strans legată de tehnologie si mobilitate. Inspirata de ei, mi-am dat seama ca am un nomad digital alaturi de mine, de la inceputul anului prin Romania, dar de obicei prin Filipine, Myanmar, Laos si altele, asa ca ar fi pacat sa nu profit si sa va prezint lipa-lipa.ro.

Ei sunt Alex si Simona si de 1 an si jumatate au deci sa-si lase joburile din publicitate pentru a calatori si a fi nomazi digitali. Sa inceapa povestea!

ro 3_1

 

1. Ce te-a facut sa alegi aceasta cale a nomadului digital? Ce te-a facut sa pleci in lume?

Jonglam deja cu diverse proiecte de freelancing, blogul, un job full time si calatoritul. Deja incepusem sa obosesc sa ma impart intre toate. Mi s-a parut natural sa incerc sa imi simplific viata si sa acord mai mult timp lucrurilor care imi plac.

Imi placea foarte mult si jobul meu, dar pana la urma, trebuie sa alegi. Altfel risti sa le faci pe toate doar pe jumatate.

2. Cum te-a ajutat tehnologia sa iei decizia asta?

Fara tehnologie ar fi fost practic imposibil sa fac acest pas. Stiam ca pot incheia contracte, pot gestiona clienti si face absolut tot doar prin intermediul laptopului meu.

Binenteles si al calatoriilor. Un blog de travel trebuie hranit.

3. Cum iti alegi tarile in care urmeaza sa pleci? Conteaza viteza internetului sau sentimentul de siguranta in alegerea locului?

As putea sa mint si sa spun ca e importanta viteza internetului, dar am fost in tari si locuri minunate in care nu prea aveam. Asadar chiar daca jobul este legat de o conexiune permanenta la internet, intr-un fel incerc sa fac sa functioneze si fara :).

Eu as vrea sa vad toata lumea, asadar e mai putin important in ce ordine vad tarile :). Am invatat si ca recomandarile internetului pot sa fie total diferite fata de realitatea din teren. Insa prefer tari sigure, asta e adevarat. Probabil e unul dintre motivele pentru care iubesc atat de mult Asia de Sud Est.

ro 1_1

4. Ce face un nomad digital ca sa ajunga “de succes”?

Isi vede de treaba. Cam asta e regula de aur. Cu cat iti vezi mai bine de treaba, cu atat iti e mai bine. Mi se pare ca oricum in Romania inca sunt retineri destul de mari in a lucra cu freelanceri. Lucrurile se misca, dar inca mai avem cale lunga de parcurs.

Cea mai buna carte de vizita o reprezinta recomandarile altor oameni. Si raspund atat de general pentru ca si nomazii digitali sunt dintr-o gama foarte larga de domenii. Asadar nu conteaza ce faci atat timp cat iti vezi de treaba.

5. Ce iti da linistea sufleteasca sa faci ce-ti place si sa continui sa te simti safe?

Pe noi ne ajuta foarte mult ca suntem amandoi in asta. E bine sa ai un aliat de incredere la drum, oricare iti e drumul. Si imi place foarte mult stilul asta de viata. De exemplu acum raspund la intrebari din curtea hostelului din Timisoara unde stam peste vara. Pe un puf foarte comod, la umbra, cu muzica in urechi, afara, la aer.

Cum as putea sa nu ma simt in siguranta?

6. Ai o serie de tips&tricks pentru nomazii digitali? De exemplu: Digital nomads: plan ahead/ pack smart/use apps/ travel slow, find a community/divide their work and living space etc

De cand am pornit pe acest drum am incercat sa scriu cat mai mult pe blog despre toate avatajele si dezavantajele acestui stil de viata. Le-as recomanda pe cat posibil sa plece la drum cu ceva palpabil. Clienti pe care sa ii aiba deja, un fond de rezerva, un plan cat de mic pentru urmatorii pasi.

ro 2_2

7. Avand in vedere ca iti castigi banii muncind online, cum iti protejezi laptopul/ telefonul? Si cand ai inceput sa te gandesti ca ai nevoie de protectie?

De cand am castigat un concurs la tine pe blog :)). Ma rog, cu o luna inainte am constientizat ca poate ar fi o idee buna sa ma asigur putin. Daaar, pe telefon nu am instalat inca antivirusul. Din cauza asta nici nu am o aplicatie bancara instalata. Mi se pare mai sigur.

Cum insa in Madrid m-am trezit cu o mana straina la mine in rucac, o sa imi instalez si activez foarte curand Bitdefender 2018 care protejeaza impotriva Ransomware-ul, spionajului și furtului de dispozitive.

8. Care sunt cele mai safe zone in care ati fost? Dar cele mai nesigure? Ce ati facut in cazul celor unsafe?

Probabil tara care poate fi considerata cea mai putin sigura este Filipine. Numarul excrocheriilor cu cardurile bancare este foarte mare si nu numai. Noi am incercat sa ne bagam cat mai putin in belele si am fost ceva mai prevazatori cu privire la retelele wifi la care ne-am conectat.

9. Ne recomanzi cateva resurse pentru cei ce vor sa apuce si ei drumul nomailor dar nu stiu de unde sa inceapa?

Chiar daca nu e neaparat despre nomazi digitali, cartea Vagabonding a lui Rolf Pots ofera niste idei destul de clare despre ce inseamna viata pe drum. In primul rand le-as recomanda sa caute jobul pe care il pot face si online / remote, mai apoi sa se decida si daca o viata pe drum este una care sa li se potriveasca. Nici viata unui nomad digital nu este doar glam si calatorii, ci in spate sta foarte multa munca si de preferat o capacitate de organizare geniala.

10. Unde urmeaza sa plecati si ce planuri de viitor aveti? Ma ajuti si cu un gand pentru cititorii care nu-si mai gasesc linistea acasa si au nevoie de un imbold sa “fuga in lume”?

Inca suntem setati pe ideea de a merge in Portugalia o vreme si probabil asta vom face din toamna. Mai avem niste planuri si prin Romania, dar stim clar ca imediat ce vine frigul vrem sa ne indreptam spre zone mai calde. Si noi ca pasarile, migram mereu spre vara.

Alt imbold in afara de hate something, change something nu am. Daca nu va place viata voastra de acum, faceti ceea ce va doriti sau visati. Daca nu o faci acum, nu o sa o faci nici mai tarziu.

Leave Your Comment Here