Depresia pe intelesul tuturor
- De suflet
- 3 October 2021
As vrea sa incep cu un disclaimer: nu sunt medic, nici psiholog (inca), asadar toate informatiile pe care le prezint aici sunt subiecte ale propriei trairi, observatii sau lecturi. Nu pretind ca detin adevarul absolut, ci imi doresc sa pun umarul la scoaterea de sub imperiul rusinii si a bagatului sub pres a depresiei. De ce? Pentru ca am trait-o si e oribila si mi-as dori sa nu mai simta nimeni ce am simtit eu.
“Un studiu desfasurat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a atestat faptul ca depresia afecteaza circa 121 de milioane de persoane de pe intregul mapamond. Se estimeaza ca anual 3-15% din populatia generala prezinta un episod depresiv, dintre care 0,4 – 5 % sunt episoade depresive severe. In Europa, din 1000 de adulti, 58 prezinta tulburare depresiva majora (adica 33,4 milioane de persoane). “ (cf. Dr. Augustin Cupsa, Medic specialist Neurologie, Victor Babes)
Buun, acum ca am vazut cat de serioasa e treaba, ca nu e doar un cuvant aruncat in vant de un adolescent suparat ca n-a fost lasat la un party (da, de multe ori depresia e ignorata pentru ca foarte multi se joaca cu termenii si isi pun diagnosticul asta singuri, dupa ce au fost suparati 2 ore sau melancolici o zi, ceea ce nu ajuta pe nimeni), sa discutam putin despre cauze.
Dincolo de faptul ca pot fi nenumarate, foarte diverse si personale, specialistii au reusit sa imparta cauzele in cateva categorii:
- biochimice: dereglari ale unor hormoni, anumite medicamente puternice, anumite afectiuni medicale (endocrinologice, neurologice, infectioase) si chiar celebrul sindrom premenstrual, menopauza sau nasterea
- sociale: stresul zilnic, presiunea sociala, mediu ostil, evenimente de viata negative
- psihologice: anumite mecanisme adaptative pe care le dezvoltam ca sa supravietuim unor traume devin in timp calai, tulburari de personalitate, modele de atasament nesigure, in cateva cuvinte simple: am fost crescuti cumva, de multe ori, de cele mai multe ori in cazul depresiei, copilaria a reprezentat dezvoltarea de atasamente nesigure, anxietati, rusine, vina, neincredere in propria persoana si ajunsi adulti, chiar daca in aparenta e totul ok, undeva in substrat incepe o batalie intre tine cel care esti/iti doresti sa devii si cel pe care crezi ca il stii/crezi ca esti/vrei sa-l arati societatii. Practic ruptura in tine apare cand apare si cea mai acerba batalie intre cine esti la nivel profund, ce iti doresti, acel tu pe care multi dintre noi il ignoram si nu-i dam voie sa fie si cel pe care l-am construit frumos, cu masti, cu tot ce trebuie ca sa dea bine in societate.
Am simtit nevoia sa luam frumusel de la specialisti cauzele si impartirea lor ca sa evitam discutiile inutile de tipul: “dar n-are nici un motiv sa fie in depresie, are tot ce-i trebuie, e iubit, are bani etc”. Pentru ca ce sa vezi, depresia nu vine logic, nu e simplu de inteles mai ales daca nu cunosti foarte bine persoana in cauza si are atat de multe ramificatii incat ii rog din tot sufletul meu pe toti cei care nu au trecut vreodata prin asta sa se opreasca 5 minute din a judeca, sa citeasca putin, sa ii dea celui aflat in depresie ocazia sa vorbeasca si apoi sunt convinsa ca va privi ceva mai condescendent situatia.
Iar pentru ca nu suntem specialisti, ci daca ai ajuns sa citesti acest articol probabil ai depresie sau ai pe cineva drag aflat in acest punct, as vrea sa mai atingem si subiectul CUM ne dam seama ca s-a instalat depresia? Care sunt semnalele de alarma? Caci de tratat n-o putem trata pe bloguri si oricum va pot spune doar experienta personala, insa intr-un alt episod, ca sa nu amestec prea mult lucrurile.
Cum diagnosticul poate fi pus doar in urma unor sedinte la psiholog sau psihiatru, eu voi vorbi aici doar despre manifestari, primele lucruri care ar trebui sa ne sara in ochi si sa ne zica foarte clar ca ceva nu e in ordine. Si anume: dispozitie proasta, reducerea interesului si a motivatiei de a face orice: de a manca, de a te plimba, de a vorbi cu prietenii, absolut orice iti placea inainte nu ti se mai pare atragator, nu mai gasesti sensul depunerii efortului de a te ridica din pat, de a vorbi etc; oboseala permanenta, reducerea pana la disparitia completa a bucuriei de orice tip: daca pana atunci erai mare devorator de seriale sa zicem, nu vei mai avea chef nici sa deschizi Netflixul; mai vorbim si despre capacitate de concentrare scazuta, insomnii, scaderea poftei de mancare – deh, daca nu mai vezi nici un scop si nici o placere, cred si eu ca nu-ti mai vine sa mananci.
De retinut ca de cele mai multe ori persoanele aflat ein depresie au o stare generala proasta, vad foarte pesimist si negativ prezentul si viitorul, au o stima de sine scazuta, scad in greutate, unii sunt mai irascibili, au o stare de nervozitate scazuta, altii dimpotriva, letargici si din pacate pentru unii, in cazuri mai severe, apar si ganduri sau acte de autovatamare sau suicid.
Asa ca, daca cumva bifezi mai multe dintre cele de mai sus sau cunosti pe cineva care trece prin asa ceva, te rog, te implor, mergi la psiholog sau trimite-l la specialist. Nu este absolut nici o rusine sa avem grija si de creierul si sufletul nostru asa cum avem grija si de trup. Te duci la dentist? Te duci la chirurg daca ai un apendice infectat? Te duci la medicul de familie? De ce nu te-ai duce sa scapi de infectia din sufletul tau? De ce sa nu-ti verifici si intelegi psihicul?
Stiu, terapia presupune un proces de durata, ceea ce inseamna timp si bani si energie investite. Dar hai sa-ti spun ceva. Investesti deja toate astea in relatiile cu cei din jurul tau: parinti, copii, iubit(a), prieteni. De ce n-ai merita sa investesti in cea mai de durata si importanta relatie din viata ta? A ta cu tine?
Atat pentru astazi, promit sa revin cu un articol despre ce am invatat eu ca inseamna “tratarea” depresiei si cum se poate preveni si daca citesti articolul asta si simti ca umerii tai nu mai pot cara greul pe care il duci, te rog scrie-mi. Iti promit sa-mi fac timp si sa iti impartasesc tot ce stiu eu ca sa te ajut. Da, nu sunt specialist, insa sunt un umar pe care poti sa plangi, care iti poate da o recomandare daca ai nevoie, care poate sa te asculte fara sa te judece.
Monica
Mai nasol este când nu știi cum să abordezi o persoană aflată în depresie astfel încât să-i poți oferi ajutorul …