7 cărți de luat în vacanță vara aceasta
- Carti, Recomandari
- 27 July 2021
Vara este anotimpul asociat cel mai mult cu vacanțele, este momentul în care ne luăm cele mai multe concedii și în care explorăm o părticică din această lume mare. Literatura, de altfel, este un mod de a călători în diferite cotloane de pe mapamond. Însă, e și mai plăcut atunci când călătorim și chiar avem cu noi în bagaj câteva cărți care să ne rafineze experiența. Așadar, m-am gândit să fac o listă cu recomandări de cărți numai bune de citit vara aceasta.
Iată 7 cărți de luat în vacanță vara aceasta:
- Un an în Provence, Peter Mayle
Cartea prezintă o serie de gânduri ale britanicului Peter Mayle despre mutarea lui în Provence. Cele 12 capitole ale cărții corespund celor 12 luni ale anului și urmăresc transformarea acestei regiuni cu fiecare anotimp.
Cartea celebrează bucuria de a trăi, prin mâncare, peisaje, tradiții specifice zonei din Provence. Totodată, suntem martorii diferențelor dintre civilizații cu care britanicul se confruntă. Fiind obișnuit cu alt stil de viață, mai punctual, mai ordonat, acesta trebuie să se adapteze unui alt ritm, mai liniștit.
Cartea este atât de frumoasă, prin descrierile peisajelor, prin relatarea modului în care se creează prietenii, prin călătoria gastronomică fascinantă, prin incursiunea în Franța rurală.
- Mica enciclopedie Lykke, Meik Wiking
Scriitorul Meik Wiking ne prezintă gândurile, dar și concluziile sale despre fericire și despre factorii care influențează starea de bine a oamenilor. Acesta lucrează la Institutul pentru cercetarea fericirii din Danemarca, lucru care i-a permis să își creeze o viziune mai complexă asupra acestui concept.
Comunitatea în care trăim, situația financiară, obiectele care au în spate o poveste, sănătatea, locul de muncă, toți aceștia reprezintă factori care sunt legați direct de fericirea noastră. În Mica enciclopedie Lykke, scriitorul propune o analiză mai amplă a fiecărui factor, într-un stil simplu, cu un ton foarte senin.
- Noaptea de foc, Eric-Emmanuel Schmitt
Oscar și Tanti Roz m-a impresionat foarte mult, drept pentru care am vrut să cunosc și alte opere scrise de acest autor. Am citit pe nerăsuflate Noaptea de foc. Despre ce este vorba? Tânărul scriitor merge în excursie în Sahara la 28 de ani. Este însoțit de prietenul său regizor. Se pierde într-o noapte de toți ceilalți călători și de ghidul tuareg. Este așa zisa noapte de foc. Rămâne înfrigurat, fără mâncare și fără apă. Această experiență este un prilej pentru a-și răspunde la întrebările despre existență, despre spiritualitate, despre universul infinit.
„Totuși ca orice om, nu trișez: trăiesc și scriu pornind dintr-un singur loc, sufletul meu. Iar acesta a văzut lumina – și încă o vede, chiar și in cele mai întunecate tenebre.”
Eric-Emmanuel Schmitt, Noaptea de foc
- Florența la apus, Jessie Chaffee
Eu una nu am ajuns în Florența. Însă, locurile în care am fost în Italia m-au cucerit pentru totdeauna. Cred că și Florența e un oraș musai de văzut, mai ales după ce citești Florența la apus. Cartea ilustrează frumusețea orașului întocmai cum ar face un pictor. Înfățișează străduțele romantice, casele cu arhitectură unică. E o carte în care poți să te abandonezi de-a dreptul pe străzile orașului fermecător. Rătăcește-te și simte pofta de viață, forfota ce caracterizează Florența.
Dincolo de toate aceste lucruri frumoase, cartea prezintă lupta personajului principal Hannah cu anorexia, o tulburare alimentară care îi dă viața peste cap. Hannah pleacă din America, se refugiază în Florența, iar aici se confruntă din nou cu ea însăși și cu problema de care nu scăpase nici chiar în acest loc. Este o introspecție a unui personaj care mai întâi fuge, dar ajunge inevitabil să dea piept cu frământările ei.
- Cărți de luat în vacanță? Mănâncă, roagă-te, iubește, Elizabeth Gilbert
La 30 de ani, Elizabeth decide să plece într-o călătorie singură prin lume. Va fi o călătorie în 3 țări și culturi diferite care o va ajuta să se descopere și să depășească depresia legată de divorțul său. Merge în Italia, India și Indonezia, țări în care descoperă comunități, preparate culinare inedite, experiențe religioase.
Este o carte cu un stil lejer din care vei profita nu numai de călătoria personajului, dar și de o mulțime de informații interesante.
- Trei săptămâni în Anzi, Marius Chivu
Marius Chivu prezintă perspectiva sa asupra călătoriei în Peru, împreună cu prietenul său Marius Rădoi. Cartea este potrivită pentru împătimiții de călătorii, dar și pentru cei care caută să se descopere.
Ceea ce dă farmecul acestei călătorii este faptul că aceștia nu au plănuit nimic: nu au făcut rezervare pentru cazare, nu au închiriat mașini, nu și-au luat nici măcar telefonul. Au făcut totul la fața locului, au vorbit cu localnicii, s-au descurcat fără aplicații ca Google Maps, Waze, aplicații de prognoză meteo și altele de acest fel.
Această călătorie te face și să privești puțin înapoi, la cum se descurcau oamenii înainte, având doar hărți și busole la îndemână. Te face să te gândești la ce înseamnă să fii un adevărat călător. Să iei la rând toate restaurantele faimoase? Să mergi prin toate locurile promovate în media? Sau mai degrabă înseamnă să descoperi locuri mai puțin aglomerate, să porți discuții autentice cu localnicii?
Prin această carte, participăm și noi la descoperirea unor locuri fabuloase din Peru, cu un relief spectaculos, cu mâncăruri ciudate sau inedite. Trei săptămâni în Anzi e o carte care alimentează pofta călătorilor de a descoperi locuri insolite.
- Săruturi și croissants, Anne-Sophie Jouhanneau
Săruturi și croissants este o poveste ce se petrece în Orașul Luminilor și al romantismului, ați ghicit, în Paris.
Având ca stră-străbunică o muză a lui Degas, Mia își dorește și ea să fie balerină. Aceasta primește șansa de a urma cursurile unei școli exclusiviste de dans, cu toate că aici, are parte de tot felul de dificultăți provocate de rivala ei, Audrey și de instructorul de balet.
Îl cunoaște însă pe Louis, care vrea să îi arate viața altfel și Parisul totodată cu vespa lui. O carte romantică, savuroasă, ideală pentru vacanță.
Acestea sunt cele 7 cărți de luat în vacanță pe care ți le propun. Îți transmit, de asemenea, lectură plăcută și relaxare cât cuprinde.
Acest articol a fost scris de Laura, de la Flori din călimară.
Sursă imagine copertă: Pexels