PFA sau micro?
- Freelancing
- 7 February 2020
Vesnica intrebare. Eu mi-am deschis prima forma independenta de facturare prin 2014 si de atunci primesc foarte des intrebarea: Cum e mai bine? Ce sa-mi deschid? Firma sau PFA?
Well, ca in orice domeniu din viata, depinde. Depinde de nevoile tale, de cat produci si de cat estimezi ca-ti va creste business-ul. Mai depinde si de cat de organizat esti si cat de dispus sa iti faci singur o serie de acte, declaratii etc sau ai musai nevoie de ajutor.
Intre timp eu mi-am deschis un micro si anul acesta imi inchid pfa-ul pe care deja nu-l mai folosesc de 3-4 ani. Asadar nevoile se schimba, se produce schimbarea si la forma de organizare.
Si acum sa va zic cateva avantaje si dezavantaje si de o parte si de cealalta, lucruri observate si apreciate de mine, freelancer, nu de un expert contabil, da? Deci imi asum ca este o opinie a unui antreprenor la inceput de drum si nu o indrumare juridica.
Buun, avantaje PFA:
-
- daca tocmai ce iti incepi activitatea pe cont propriu si inca nu stii sa estimezi nici cat vei produce, nici ce nevoie de cashflow vei avea, PFA-ul mi se pare forma perfecta pentru inceput.
- totodata, daca nu mai ai si alta sursa de venit si ai nevoie sa iti platesti lucruri luna de luna: chirie, credit, facturi etc tot PFA-ul castiga. La micro iti poti scoate dividende trimestrial, asa ca 3 luni behai pana te atingi de banii tai. La PFA ii scoti cand si cum doresti.
- ai costuri reduse de intretinere a PFA-ului, nu esti obligat sa ai contabil, practic platesti lunar doar fee-ul de administrare a contului bancar. Chiar daca iti iei un contabil, fee-ul acestuia e mai redus decat la un SRL.
- poti avea si aici angajati.
- desfiintarea unui PFA se realizeaza mai usor si mai repede decat a unui SRL
- in cazul femeilor care detin un PFA si raman insarcinate, veniturile obtinute din PFA sunt eligibile pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil. Din pacate, cele obtinute din SRL nu sunt luate in considerare, decat daca sunteti angajata.
Avantaje SRL:
-
- daca esti comod si nu vrei sa-ti bati capul cu declaratii, acte hartii, afla ca pentru firma esti obligat sa ai un contabil. Asadar scapi de corvoada, se va ocupa cineva priceput si vei sta fara griji – asta daca investesti suficient intr-un contabil bun. Viata m-a invatat ca intotdeauna cat dai atata face. Nu te zgarci si ia un om cu experienta, te poate salva din multe.
- SRL sau angajatii sai pot beneficia de anumite facilitati fiscale daca sunt indeplinite anumite criterii de eligibilitate, facilitati fiscale cum ar fi: deducere personala; scutire de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala pentru programator/persoane cu handicap; indemnizatie de insertie; sume de la stat pentru angajarea somerilor sau absolventilor; scutire de la plata contributiilor la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii elevi / studenti / ucenici / pensionari / cu alte CIM-uri /; numeroase scutiri pentru angajatii din domeniul constructiilor, daca sunt respectate anumite criterii; etc.
- taxele: SRL va plati trimestrial un impozit pe veniturile realizate de 1% (daca societatea are cel putin un angajat cu norma intreaga de 8h/zi sau daca sunt fractiuni de norma, acestea se vor cumula) sau 3% (daca societatea nu are angajati); un PFA plateste un impozit de 10% la venitul net realizat care se determina ca diferenta intre venitul brut realizat minus cheltuieli deductibile. Apoi, legat de contributii, la SRL, daca se decide repartizarea de dividende, se va retine un impozit pe dividende de 5%, iar daca valoarea dividendelor incasate depaseste plafonul de 24.960 lei, atunci persoana fizica ce a incasat veniturile va fi nevoita sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10% * 24.960 = 2.496 lei); practic platesti in functie de cei 1-3% pe venit si 5% pe dividende (profit) si sanatatea daca depasesti un plafon. Un PFA va trebui sa plateasca CAS (25%) si CASS (10%) daca veniturile realizate depasesc plafonul de 24.960 lei (echivalentul a 12 salarii minime pe economie – 2.080 lei * 12 = 24.960 lei).
O scurta concluzie poate fi urmatoarea: e indicat sa alegi un PFA daca esti la inceput de drum, daca estimezi un venit net mai mic de 12 salarii minime pe economie (26.760 lei in 2020); daca estimezi ca vei avea cel putin 20% (din venitul brut) cheltuieli legate de afacerea ta sau investitii pe care poti sa le pui pe cheltuieli si daca ai timp si energie sa te ocupi de PFA-ul tau.
Vei alege SRL daca estimezi un venit net de cel putin 12 salarii minime pe economie (26.760 lei in 2020), nu ai foarte multe cheltuieli deductibile, nu vrei sa platesti CAS, nu vrei sa-ti bati capul cu contabilitate si declaratii si iti angajezi contabil. In rest, inclusiv taxele depind mult de cat produci.
Sper sa va fie de folos, iar daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa apelati la o intalnire cu un expert contabil care sa va auditeze cazul si sa va ofere cele mai potrivite solutii.
Pana data viitoare sa freelance-uiti cu spor! 🙂