4 recomandari de lectura pentru 2020 – Irvin Yalom

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nici n-a inceput anul bine ca am reusit sa termin prima carte de Yalom pe 2020. Undeva pe 2 ianuarie deja inchisesem Efemeride, o altfel de lectura fata de ce cunosteam eu de la Irvin.

Inainte sa va povestesc de cartea cu pricina, am sa va spun cateva despre precedentele 3 pe care le-am savurat de el si poate cine stie, descoperiti autorul vietii voastre. 🙂

Dar, sa va spun pe scurt cine e Irvin D. Yalom – (potrivit Wiki) – ” (n. 13 iunie 1931, Washington, D.C.) este un scriitor, doctor în psihiatrie, autor a numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărÈ›i de referință în domeniu, precum È™i câteva romane, în care experienÈ›a în psihoterapie se împleteÈ™te cu pasiunea pentru filosofie, căutarea sensului ultim al existenÈ›ei umane constituind scopul personajelor, frumos camuflat în dialoguri incitante.

ÃŽn 1956 a absolvit Boston University School of Medicine, iar în 1963 își începe cariera academică la Stanford University, unde își aduce cea mai importantă contribuÈ›ie în domeniul psihoterapiei prin definirea È™i rafinarea practicilor terapiei de grup. ÃŽn acest cadru pune bazele unei noi abordări psihanalitice prin aÈ™a-numita existential psychotherapy – psihoterapie existenÈ›ială.”

Acum sa revenim la preferatele mele dintre cartile lui 🙂

  1. (in ordinea preferintelor mele) Plansul lui Nietzsche – un roman ce impleteste savuros realitatea cu fictiunea si beletristica pura cu psihoterapia si filozofia. Nu trebuie sa fii un fin cunoscator al vreunui curent filozofic, nici inversunat in ale psihologiei, este o carte prajitura rara pentru toti cei care nu au uitat sa-si pun intrebari si sa fie curiosi. Ipoteza de la care pleaca minunea asta de carte e o provocare in sine: mentorul lui Freud, Josef Breuer, trebuie sa-l trateze pe Nietzsche, mandrul filozof care nu se lasa cu una cu doua si il atrage si pe Freud in poveste. Un iures de carte pe care indraznesc sa o urc pana sus de tot in topul meu personal, probabil in top 3. Exista si un film cu Armand Asante facut dupa aceasta carte, insa inca nu l-am gasit, asa ca daca dati de el, dati-mi de veste.
  2. Minciuni pe canapea – Pornind de la relatia pacient terapeut si o suita de tehnici experimentale pe care un tanar psihanalist le testeaza usor prea devreme cu o pacienta usor prea dornica de razbunare, romanul ne dezvaluie de fapt vulnerabilitatea fara exceptie in fata singuratatii si a nevoii de iubire. Indiferent de statut, de cunostinte, in fata mintii umane inca insuficient cartografiata si descoperita si in fata nevoilor pur umane pe care nu le putem stapani complet si continuu, pana si cei mai increzatori si stabili dintre noi pot aluneca usor.
  3. Calaul dragostei si alte povesti de psihoterapie – o mantra a suferinzilor, cea mai aproape de un pachet terapeutic. Practic, povestile a 10 pacienti care au apelat de psihoterapie si care s-au luptat cu durerea existentiala. Pentru mine au fost 10 sedinte de terapie pura, unele mai grele, altele mai putin apropiate de mine, insa cumva toate ating probleme obisnuite ale vietii cotidiene: migrena, obezitate, dragoste obsesiva, dispret fata de sine, singuratate, impotenta, depresie samd. Daca inca n-ai facut terapie vreodata in viata asta, cred ca poti incepe citind cum a fost pentru altii. Fara sa intelegi ca orice sau ceva ti se poate aplica tie. Ci doar ca exista cautari, intrebari, dureri si solutii, mai ales solutii.
  4. Cea mai recenta carte citita de mine – Efemeride – o carte un pic cam optimista si un pic cam grea daca nu ai strabatut macar 2-3-5-7 carti de psihologie si nu ai mai citit alta publicatie de-a lui Yalom. Spun asta pentru ca in acest volum, Irvin isi prezinta niste studii de caz ca pe niste piese de puzzle ce trebuie rezolvate, rumegate, gandite si internalizate de fiecare cititor in parte. Este mult mai “medicala” intrucat isi prezinta parti din metodologie, tehnici terapeutice, insa ce e simplu si frumos de vazut sunt rezultatele, majoritatea foarte bune. Clar trezeste optimistul din tine. 🙂

Am inca 2 cumparate pe care mi-am propus sa le atac anul asta, asa ca voi reveni asupra articolului cu un update cat de curand.

Urmatoarele pe lista sunt: Mama si sensul vietii si Problema Spinoza.

Daca aveti si voi recomandari, ori alte opinii, va rog sa mi le impartasiti, sunt tare curioasa daca mai exista fani Yalom pe aici. 🙂

Leave Your Comment Here