Nepotrivirile aparente creeaza spectacolul vietii

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

De cate ori nu te-ai uitat pe cer la apus si te-ai minunat de culorile rosiatice, alteori mov, lila atat de frumoase si totusi culori care nu apartin cerului?

De cate ori nu te-ai minunat de firava floare de colt care apare pe cele mai stancoase varfuri, desi ai crede ca locul ei e mai cuminte, mai firav, poate ar trebui sa stea langa maci si-un lan de grau?

De cate ori o fi fost Eminescu privit ciudat si cartile lui, adevarate neobisnuinte pentru acele vremuri, cate revolutii si revelatii or fi creat?

De cate ori neobisnuinta lucrurilor, a oamenilor si intamplarilor creeaza fix cele mai frumoase amintiri si mosteniri ale noastre ca umanitate?

De multe ori ne temem de cei care nu intra in rand, de cei care indraznesc sa se arate pe sine asa cum sunt plamaditi si mai ales asa cum se formeaza pe sine, de cei care cuteaza sa gandeasca altfel. Ne temem oare de ei sau de neputinta noastra? Ne temem sau in secret ii invidiem ca ei au curajul sa-si traiasca viata asa cum le spune instinctul, ADN-ul sau mintea lor?

De ce diferit a insemnat mereu pericol nu e greu de inteles. Pentru ca puterea sa fie in mainile celor putini si nu musai puternici, acestia au nevoie de capete plecate si aranjate perfect in rand, au nevoie ca masele, multitudinea de oameni care trebuie conduse si disciplinate pentru a nu se opune si pentru a le asigura linistea lor sa fie ascultatoare, sa urmeze reguli fara sa intrebe de ce, sa continue traditii sau procedee ale statului doar pentru ca asa e ‘in rand cu lumea’.

Dar oare Michelangelo, Galileo, Da Vinci, Proust, Dali, Brancusi, Freud, Einstein au fost atat de valorosi fiind in rand cu lumea? Oare nu nepotrivirea lor cu mediul inconjurator, cu vremurile si cunostintele lumii i-au facut capabili sa ne arate o frumusete pe care ‘randul lumii’ nu-o poate etala?

Diferit nu inseamna rau. Diferit inseamna poate mai multa munca, mai mult chin, mai apriga blamarea. Diferit inseamna de multe ori curaj si bunavointa. Diferit nu inseamna musai rebeliune fata de status qvo. Dar inseamna nevoie de actiune noua, aplecare spre perspective noi, intelegeri surprinzatoare. Diversitatea ne face frumosi, ne da valoare si ne motiveaza. Imagineaza-ti o lume in care ar exista doar sa zicem pisici ca animale si grau ca plante. Atat. Ar arata cam trista lumea noastra, nu? La fel ar fi daca toti am fi albi, am avea acelasi sex, aceeasi orientare, aceeasi gandire. Am fi plati si sterpi si lipsiti de frumusete. Poate nici n-am fi capabili de evolutie.

Leave Your Comment Here