Siguranta salariului vs inconstanta venitului in freelancing

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Buun, daca in primul articol vorbeam despre cum e important sa setezi o relatie de parteneriat, nu subordonare in relatia cu clientii tai, azi voi vorbi despre marele Bau-Bau al oamenilor care parca s-ar apuca de freelancing, dar sunt prea speriati: constanta venitului.

Primul lucru la care te gandesti cand renunti la siguranta unui salariu, care indiferent de ce luna ai avut (buna, proasta) el tot vine este cum ma voi descurca cu diferentele mari de venituri de la luna la luna? In general freelancerii pot avea perioade foarte pline, ocupate si ca atare banoase, dar si perioade de uitat la soare, caci nu-i asa, nu se leaga proiecte. Si atunci, normal, te gandesti cum vei face fata. Sau cel putin cand iti creezi planuri in functie de ce auzi de la altii.

Nu stiu daca exista retete clare si de netagatuit, insa va pot spune solutia mea, care buna-rea cum o fi ea functioneaza de 4 ani.

1. E necesar sa-ti stabilesti din capul locului ce conteaza pentru tine si care iti sunt nevoile. Daca esti un om pentru care siguranta e mai importanta decat orice, poate freelancingul nu e calea ta. La fel daca nu esti un om prea curajos caruia sa-i placa riscul. Nu e nimic in neregula, nu trebuie sa fim toti intr-un fel. Asa ca stai si analizeaza-te pe tine ca om si analizeaza ce-ti aduce fericirea si vezi daca ce iese se potriveste cu natura freelancingului. Gandeste-te daca e mai importanta libertatea decat partea financiara, daca poti rezista o perioada in care sa nu produci sau cel putin nu la nivelul de venit cu care esti deja obisnuit. Vezi daca ai un punct de start – cunostinte, potentiali clienti, resurse de a incepe ceva pe cont propriu. Stai si gandeste-te intai la tine, la cine esti si ce te face fericit. Nu fa compromisuri majore pentru ca acestea te vor deturna de la obiective si te va determina in timp sa renunti.

 

2. Nu mi-am propus niciodata sa dau tunuri. Prefer clar proiecte pe termen lung, chiar daca fee-ul lunar nu e extravagant, decat munca titanica si venituri pe masura, dar durata proiectului de 2-3 luni. Si asta nu doar pentru a-mi asigura mie un confort mental, a unui venit sigur pe termen lung, ci si pentru a fi eficienta cu timpul meu. Inca am clienti de cand am inceput freelancingul, iar asta imi salveaza enorm de mult timp: le cunosc deja nevoiele, business-ul, istoricul, modul de relationare, astfel ca orice noua provocare aparuta de la ei e pe jumatate rezolvata. Pentru clienti sporadici, cu proiecte mici/mari dar punctuale, unice consum timp dublu pentru ca intr-o perioada scurta, de obicei foarte scurta de timp, trebuie sa le inteleg si afacerea, si provocarea, sa gasesc si solutia potrivita si s-o implementez. Este foarte obositor, stresant si nu prea eficient pe termen lung.

 

3.Invata sa-ti bugetezi corect munca. De aici pot aparea nenumarate frustrari si pentru tine si pentru client. Pune toate intrebarile posibile clientului, stabileste din capul locului obiectivele si livrabilele astfel incat sa poti estima cate ore iti va ocupa proiectul. Nu da bugete din pix, in functie de cat ai vrea tu sa castigi sau cat crezi ca ar fi dispus clientul sa plateasca pentru ca in timp e posibil sa muncesti dublu pentru aceeasi bani sau sa pierzi clienti pentru ca ai preturi exagerate. In plus, estimand corect si timpul si banii, iti poti face planuri clare de new business, stii cand gradul de incarcare atinge cote maxime, cand sa te opresti si cand sa o iei de la capat.

Si uite asa cred eu ca poti nu doar sa uiti de salariu si bucuria pe care o aveai ca venea oricum si te poti dezvolta asa cum simti. Sau poti decide ca a fi angajat e ce te reprezinta, ce-ti doresti si nu vei mai tanji inutil dupa viata aparent perfecta si flower power a freelancerilor.

Pana data viitoare va doresc curaj. Si buna cunoastere a sinelui. 🙂

  • Maria

    Sfaturi foarte bune de urmat. Intradevar un loc de munca iti ofera stabilitate, insa consider ca freelancing-ul daca este facut bine iti poate oferi posibilitatea de a invata mai mult si totodata consider ca ai deschidere catre mai multe oportunitati, de aici si beneficii financiare mai mari.

Leave Your Comment Here