Tech & Health – ep.4 – Neuronavigatia

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Pare SF si pare ca are legatura cu condusul acest titlu, nu?

Ei bine, nu suntem departe de adevar. Tehnologia a evoluat fantastic, astfel incat de multe ori vedem in jur o realitate pe care o vedeam in copilarii in filmele fantastice. Din fericire pentru noi, astazi vorbim despre partea aia buna a evolutiei tehnologice, mai exact evolutia in medicina. Si nu degeaba are legatura cu condusul pentru ca aceasta procedura chiar reprezinta un soi de GPS al neurochirurgului.

Desi apar tot mai multe dovezi ale operatiilor pe creier timpurii, chiar si acum 1000 de ani se pare ca existau, reusitele erau rare, perioadele de recuperare interminabile si multe multe complicatii.

Acum medicii sunt ca niste strategi cu toate instrumentele la indemana. De exemplu, dl doctor Dan Suiaga, un om si un profesionist pe care il apreciez enorm, unul dintre cei mai buni neurochirurgi de la noi din tara, mi-a povestit cum decurge pentru el o operatie pe creier: apeleaza la acest GPS al chirurgului, neuronavigatia, pentru a face o scanare completa si pentru a-si stabili cu o zi inainte traiectoria. Bineinteles ca sunt mai mult decat necesare cunostinte solide si indemnarea medicului, insa tehnologia iti arata pe unde poti intra, ce vase sa eviti, te ajuta sa maximizezi rezultatele, minimizand daunele.

Dar daca sunteti interesati de astfel de interventii dificile, ori pur si simplu aveti o pasiune pentru cunoastere, va las sa urmariti video-ul de mai jos. In plus, aveti niste sugestii de preventie pentru a ocoli diverse boli ale creierului pe care bineinteles ca nimeni nu si le doreste. Enjoy!

 

    Leave Your Comment Here