Prea multa cearta

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Desi Einstein ne-a explicat relativitatea de atata vreme, cumva nu vrem s-o internalizam, ori s-o aplicam cu adevarat in viata. Relativitatea nu exista doar in stiintele exacte (ironic, nu?), ci si in conceptele, ideologiile si legile adevarului dupa care ne ghidam viata de zi cu zi. Asa ca imi este greu sa inteleg de ce emitem adevaruri atat de imbatabil, de ce nu aplicam teoria relativitatii si in privinta perspectivelor, ideilor, cauzelor?

Sa va explic de unde a aparut aceasta framantare a mea incat am simit nevoia sa o si asez in scris. Vad, citesc, aud tot mai des: aia nu ies in strada mereu; aia nu ies deloc; hua; cainii? mor copii de foame si noi ajutam cainii? da-o dracu’de incalzire globala, eu traiesc intr-un sistem corupt, n-am timp de probleme mondiale; ne ocupam de schimbarea programelor scolare? staaai ca mai e pana acolo, mor oameni in spitale.

Si tot asa oameni care judeca oameni pentru ca au alte cauze, alte moduri de a-si duce poverile, razboaiele, alta ordine de priortitati. Vad oameni buni care ii cearta sau jignesc pe alti oameni buni doar pentru ca fiecare crede ca altfel se face treaba. Nu zic ca vreunii au dreptate. Zic doar ca totul e relativ. Pana la urma, cine esti tu sa-mi judeci mie binele, lupele, alegerile? Fa binele in legea ta, in ritmul tau.

Nu vorbim aici despre oameni apatici, ori care isi vad doar binele propriu. Nu vorbim despre oameni care inteleg binele ca fiind al lor si sunt lipsiti de empatie. Definim binele ca aici.

Nu inteleg oamenii “buni” care se iau de oamenii “mai putin buni”. Termenul “bun” fiind bineinteles determinat de perspective. Adica e un termen relativ. Cine decide ca a te implica intr-o anumita cauza te face ma bun decat a te implica in alta? Cine spune ca daca esti mai interesat in a cauta intai in tine adevaruri si intelesuri si a avea propriile razboaie te face mai mic, mai rau, mai cumva negativ decat cei care isi poarta razboaiele cu exteriorul, cu rele din afara?

Pentru ca orice relatie umana: sociala, de business, iubire si tot ce mai vreti voi se realizeaza in primul rand pe incredere ca ingredient principal, am dezvoltat aceasta regula de segmentare a informatiei si de eficientizare a procesului de realtionare pana la urma: am inventat etichetele. Pentru ca traim in comunitati mult mai mari decat am avut timp sa ne obisnuim, oamenilor le-ar fi fost greu sa poata avea relatii de orice fel daca ar fi trebuit intai sa se studieze, sa “isi dea timp” pentru a vedea cine e celalalt, care ii sunt intentiile, ce nevoi are etc. Si uite asa am ajuns sa ne spunem si simtim negri, albi, heterosexuali, gay, corporatist, freelancer. Si uite asa am ajuns sa luam drept adevar universal ca femeile sunt mai docile, barbatii agresivi si cuceritori, ca nemtii sunt reci, romanii hoti si tot asa. E usor sa ne punem in sertare si cutii sa ne identificam usor, sa putem crea relatii usor.

Dar, caci exista un mare dar, noi nu suntem in esenta asa. Nu suntem doar femei, doar corporatisti, doar albi. Suntem un maldar de lucruri si doar suma lor ne defineste, nu doar un element. Asa ca luam decizii si avem perspective in functie de cumulul de factori car ne formeaza.

E bine sa ne amintim din cand in cand asta: suntem niste entitati complexe, cu creiere complexe si prin urmare, ganduri, prioritati, lupte si modalitati de  face binele diferit.

Pana data viitoare, hai sa fim buni! Si atat.

 

    Leave Your Comment Here