Frica, etichetele si ura

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

103742025_660b5970f3_b

Acum ceva vreme am invatat de la un neurochirurg  (la conferinta #CrisisAfterMath) ca imaginea care ni se creeaza in creier dupa ce vedem ceva are o mica intarziere. Mai clar, vedem masa cu laptopul si o cana de cafea, dar imaginea a ceea ce am vazut impreuna cu intelegerea sa se proiecteaza in creier dupa niste secunde bune. Asadar traim si prezentul putin in trecut. Tare, nu?

Ei si pentru ca se intampla asta, creierul a facut un artificiu foaaarte smecher. Are aceasta amygdala care e raspunzatoare de supravietuire si mai exact de frica. Ea reuseste sa se miste mai repede decat formarea imaginii sau procesarea unui sunet, precum si intelegerea lor si trimite creierului semnale de intrat in garda. De aceea ne speriem cand gasim vreun cordon prin iarba si credem ca e sarpe, de aceea ne speriem cand auzim un sunet pe care nu-l putem incadra rapid in familiar si curent.

“Omul este o specie care se bazează într-o proporţie covârşitoare pe informaţia vizuală – adică pe vedere, coroborat cu numărul foarte mare de structuri implicate în perceperea şi procesarea informaţiei vizuale” – adev.ro/nma0is

Si ca la matematica, tineti minte asta.

La care adaugati un nou topic. Omul anului 2018 este bombardat de informatie. Multa, din toate directiile, din ce in ce mai greu de citit/aflat, filtrat, analizat si mai ales aprofundat. Creierele noastre banuiesc ca se afla intr-o plina revolutie si evolutie. Sunt nevoite sa munceasca infinit mai mult decat o faceau pana acum. Insa asta e obositor. Si pentru ele si pentru noi. Ne oboseste aceasta crestere, pentru unii prematura, si ca atunci cand eram copii si te ne dureau oasele de o crestere peste vara, asa poate ne dor si creierele si ne bulverseaza tot sistemul cu care eram obisnuiti sa lucram. Asa ca, eficienti si obositi fiind, cautam calea cea mai usoara si rapida de a intelege realitatea din jurul nostru fara a fi extenuati. Alegem sa incadram totul mult mai repede in categorii, in judecati deja existente, in tipare. Punem etichete cu o viteza uluitoare. Totul devine o generalizare pentru ca asa e mai usor, nu?

E mai simplu sa credem ca toti arabii sunt teroristi, toti grecii lenesi, toate femeile isterice, toti copiii galagiosi samd. E mul mai usor asa, nu ne “pierdem” timpul, intelegem si avem verdicte fara sa ne batem capul si constiinta cu prea multa analiza.

Adunati acum cele 2 elemente si vedeti ce iese. Mie mi-a dat o suma infricosatoare, insa cumva atat de aproape de ce vedem tot mai des ca se intampla in jurul nostru si nu-i intelegem cauza.

Asa apare ura. Ura generalizata. Ura viscerala. Dispretul. Egocentrismul. Asa apare bullyingul, asa apar haterii. Asa ne intoarcem la creierul primar si lasam amygdala sa-si faca de cap. Asa devenim tot mai singuri.

Partea buna e ca putem schimba asta. Creierul este programabil si reprogramabil. Din fericire am evoluat si avem si neocortex (responsabil de logica, ratiune, liber arbitru, constiinta). Din fericire multa informatie poate insemna si mai multa intelegere, dezvoltare, progres. Ah, ce mi-ar placea sa vad in jurul meu mai multi oameni constienti de procesele astea, mai binevoitori si mai aproape de ratiune, nu de emotii pe care nu le pot controla.

Si, asa cum zice si Bogdan Iliescu, neurochirurg, din fericire ne putem antrena sa fim mai buni si mai destepti.

“Dar e foarte adevărat, creierul este un organ care poate fi comparat cu muşchiul, în sensul că, dacă îl exersezi cât mai mult, este mai în formă şi rezistă mai bine la stresul vieţii. De aceea, probabil cel mai bun sfat pe care poţi să-l dai cuiva este să-şi folosească în permanenţă creierul. Tendinţa, evident naturală, a oricărui organism viu este starea de repaus, „statul degeaba“, dar care pentru creier este catastrofal. Cu cât stă mai mult, cu atât „slăbeşte“ mai mult.  adev.ro/nma0is

    Leave Your Comment Here