Ce mai citim toamna asta

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

IMG_1515

Pe timp de toamna si de frig, avem tendinta sa fim mai apropiati, mai iubitori, ne dorim mai mult sa ne culcusim in bratele celui drag, sa iubim si sa simtim caldura.

Asa ca timpul asta e perfect pentru intoarcerea la cartile de dragoste pe care de multe ori poate le-ai amanat sau ti s-au parut cu prea mult sirop in zilele de vara. Eu trebuie sa recunosc ca le-am cam abandonat de niste ani, am trecut mult pe filosofie, psihologie, autobiografii si carti de specialitate (interneti si comunicare, dÔÇÖale mele). Insa stiti cum e, din cand in cand ti se mai face dor, devii nostalgic si parca mai vrei sa crezi si in povesti, nu doar in realitatea (de multe ori dura si sarcastica) de langa tine.

Asa ca m-am reapucat de vreo 3 carti in paralel, plus inca 2 cumparate ce stau pe raft in asteptare :D, unele de dragoste, altele povesti de viata si istorie imbracate in dragoste, ideea principala e oricum iubirea. ­čÖé

Plansul lui Nietzsche – Irvin D. Yalom – preferata mea ­čÖé

Friedrich Nietzsche, filozoful care a marcat Europa moderna, un medic tanar numit Sigmund Freud, Joseph Breuer, mentorul lui Freud si unul dintre intemeietorii psihoterapiei, si Lou Andreas-Salome, muza capricioasa a lui Nietzsche, sunt protagonistii acestui roman indraznet, ce impleteste adevarul istoric si fictiunea in atmosfera Vienei fin de siecle.

Scrisorar – Mihail Siskin – e trecuta la recitite ­čÖé

Sasa si Volodia sunt despartiti de razboi. Legatura lor traieste prin scrisorile pe care si le trimit. Dragostea lor exista acolo unde oamenii nu putrezesc si sunt cicade mute, unde viata este zgomotoasa, generoasa, dainuitoare, unde sinele de tramvai se indreapta spre un cui nevazut de care se tine lumea.

Pot merge si singur si alte povesti de dragoste – Adolf Muschg┬á

Pot merge si singur nu ne vorbeste despre relatiile romantice si fericite, ci despre dependenta si lipsa de libertate ce se pot naste intre partenerii de viata, despre distantarea voita si intimitatea rauvoitoare a iubirii. Dar povestile acestei carti sunt totusi istorii despre intelegere si intelepciune, care ilustreaza o impacare cu viata si cu soarta.

Despre Dragoste si Umbra (Reed) – Isabel Allende

O poveste de iubire cu atat mai patimasa si mai intensa cu cat totul pare sa-i fie potrivnic: un barbat si o femeie se salveaza prin intermediul unei pasiuni mistuitoare de ororile unei lumi stapanite de un regim autarhic.

Draga viata – Alice Munro

Gelozie intre surori, ura fetitei fata de de predicile mamei, Parkinson si Alzheimer, toronto si Vancoover, baluri provinciale, paralizii, promele fantazari erotice ale varstei nubile, rochia mamei, azilul, recuperari sentimentale dupa jumatate de veac, ┬źapologia vietii neinhibate, dar si rigorile inflexibile ale unui mediu interiorizat religios.┬áPe scurt, viata. Mai precis: draga noastra viata. Cea pe care adesea uitam sa o traim, necum s-o mai si gandim.ÔÇť – Dan C. Mihailescu

Pana data viitoare, spor la povesti! (traite sau citite)

    Leave Your Comment Here