Inteligenta emotionala in management. Unde e?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Screen Shot 2017-07-05 at 12.01.38

Suna foarte pompos si sectant titlul asta, dar ma tot uit cat de mult lipseste in Romania si cata lipsa de lideri avem, incat pompos-nepompos, trebuie sa vorbim despre subiect. Poate cine stie, se trezeste vreun om smart sa-si lucreze si latura emotionala pentru a ajunge cel mai bun. Cred ca foarte multi profesionisti ai zilelor noastre, indiferent de domeniu, uita ca pentru a face performanta ai nevoie si de inteligenta emotionala.

E ok, avem “management skills”, dar ce ne facem cu emotiile? Ale noastre, ale colegilor, colaboratorilor, angajatilor? Suntem intr-o epoca a tehnologiei, a informatiei si ca atare a stiintei, insa uitam de stiinta aia care a macina oamenii de la Xenofon si Socrate: stiinta care studiaza psihicul.

Mi-ar placea sa nu uitam ca inainte de orice suntem oameni, avem nevoie in consecinta si motivatia noastra tine de aceste nevoi umane. Adica tot ce conteaza se bazeaza pe emotii. Sa nu mai vorbim despre intelegerea publicului si a emotiilor sale.

Haideti sa luam exemple, sa nu credeti ca bat campii de pe margine. Toti marii manageri – Musk (Tesla), Zuckerberg (Facebook), Bezos (Amazon.com), Schultz (Starbucks) si multi altii stiu, pe langa informatii cu carul din domeniul lor, si cum sa gestioneze emotii. Iar asta ii face sa treaca la nivelul urmator, de la buni, foarte buni la cei mai buni. Ii transforma in top 50 de oameni ai planetei. Le transforma business-urile in martori ai istoriei.

Daca nu ma credeti, vedeti ca a scris si Huffington despre asta prin 2011. La noi observ o mare apetenta pentru a citi si share-ui citate motivationale, insa cand vine vorba de aplicat, multi managerii sunt prea ocupati, prea stresati, prea preocupati de liniile de buget incat sa isi aminteasca cum cifrele pe care le imbina pe hartie reprezinta oameni, vise, idei.

Screen Shot 2017-07-05 at 11.56.36

Cu cat intelegi mai bine ca tiparul managerului de succes care taie si spanzura, este “de temut” prin companie si asta urca firma pan’la cer nu exista, cu atat mai repede vei alege sa ai un job mai bun, sa fii un manager mai implicat, dar in primul si in primul rand vei sti cand lucrezi intr-un mediu toxic si ce e de schimbat.

Scriu acest text cu speranta ca managerii romani vor fi deschisi sa inteleaga si sa se aplece asupra a ceea ce ii va face mai buni, ii va ajuta chiar sa ramana in istorie, iar angajatul roman se va duce la job cu drag, de drag, stiind ca e o rotita care ajuta lumea sa se miste mai bine, nu ca sa-si stranga bani de vacanta.

Traiesc oare o utopie? 🙂

  • aparat de etichetat

    destul de veridic sondajul prezentat. Intr-adevar inteligenta emotionala este o calitate foarte rar intalnita printre antreprenori sau manageri.

Leave Your Comment Here