De ce generatia Y* simte ca ‘one life is not enough’?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

lavender-field-closing-flower-fields

Mai exact de ce simte nevoia sa nu aiba nici un fel de limitari, de reguli si cat mai putine responsabilitati? Aud tot mai des ca generatia Y nu vrea sa mai creasca, suferim cu totii de sindromul Peter Pan, nu ne mai luam case, nu ne mai casatorim, nu facem sau facem tarziu copii, numa’belele. Ma rog, mare parte dintre noi.

Pai sa ne gandim putin.

Poate pentru ca generatia asta a fost crescuta de generatia X care nu si-a trait niciodata viata. A lasat totul pentru mai incolo, pentru zilele bune, ori cele rele. Dar niciodata pentru acum, azi.

Sunt convinsa ca stiti si voi telecomenzile invelite in plastic – “sa tina mai mult” desi asta se vedea ingrozitor si te facea sa te simti vizitator intr-un muzeu nu prea placut la tine acasa; fata de masa “aia buna” pe care o vedeai doar cand veneau oameni in vizita, de obicei de Paste si Craciun; banii – multi, putini, nici nu conteaza- pusi de ai tai prin carti sau locuri strategice pentru “zile negre”, niciodata pentru vreo pofta sau placere si mai ales niciodata pentru acum.

Am copilarit in epoca austeritatii cu totii, iar tot ce ne dorim acum e sa nu mai existe limite. De nici un fel. Si sa profitam de tot ce avem, cat avem. Sa existe macar perioade cu gust in existenta noastra, nu doar planificare si un gri uniform. Da, suntem generatia care uraste griul, dar iubeste albul, negrul si mai ales culorile.

Dar le avem si noi pe ale noastre. Dintr-o pofta exacerbata de viata, din dorinta de a nu rata nimic important, dar mai ales de a nu lasa o viata fara zbatere si un gri total sa se abata asupra noastra, picam in capcana neputintei. Cerem atat de mult de la noi, incat nu ne mai regasim, iubim, nu ne mai place nimic cu adevarat, nu ne permitem sa avem timp si nu facem decat sa gasim o alta forma de gri: fie disperarea si depresia unei vieti plictisitoare, neinteresanta pentru prieteni, pentru postari pe Facebook, fie devenim workoholici, intr-o continua lipsa de timp, stresati si bolnavi.

Am fugit atat de tare din frica de a nu repeta greselile parintilor nostri incat am cazut in alta extrema. Aceeasi Marie cu alta palarie! Vrem atat de mult sa ne bucuram de toate acum incat am uitat rabdarea. Ne dorim atat de mult sa scapam de limitari si austeritate, atat in idei, cat si financiar, incat nu ne mai luam responsabilitati deloc, devenim obsedati de munca si uitam de baza noastra umana.

Dar dincolo de toate astea si de toate diferentele dintre noi, am scris articolul asta cu urmatorul gand: am fi mai buni, am avea o viata mai fericita daca am fi mai intelegatori, daca am sta mai mult sa intelegem inainte sa blamam, daca am sta sa cautam solutii in loc sa dam verdicte si sa abandonam.

Hai ca tot vine Pastele si mergem fiecare pe la ‘ai mai batrani, hai poate acum suntem fiecare mai deschisi, mai intelepti. 🙂

Sa aveti un Paste asa cum va doriti!

*Wikipedia.

  • Generation X, commonly abbreviated to Gen X, is the generation following the baby boomers. Demographers and researchers typically use starting birth years ranging from the early-to-mid 1960s and ending birth years ranging from the late 1970s to early 1980s.
  • Millennials, also known as the Millennial Generation or Generation Y, are the demographic cohort following Generation X. Demographers and researchers typically use the early 1980sas starting birth years and ending birth years ranging from the early 1980s to mid-1990s. 
  • Generation Z, also known as the Post-Millennials,the iGeneration, or Homeland Generation, is the cohort of people born after the Millennials. Demographers and researchers typically use starting birth years ranging from the mid-1990s to early 2000s, while there is little consensus yet regarding ending birth years.

 

    Leave Your Comment Here