Cum iti alegi stomatologul?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

smiles-woman-happy-woman-smile

Asa cum povesteam aici, am simtit nevoia sa revin pe subiect si sa povestesc mai pe indelete cum mi-am cunoscut eu stomatologii, poate esti si tu in cautare si te ajuta.

Dupa capsoru’meu, stomatologul, ginecologul si medicul de familie nu se schimba prea des. E bine sa ai pe cineva care iti stie toate chichitele, cheitele, alergiile si reactiile, astfel incat treaba sa iasa mereu in favoarea timpului, banilor, dar mai ales a sanatatii tale.

Insa vine o vreme in care din diverse motive te afli in cautari. Poate ca medicul anterior nu a fost suficient de comunicativ, poate nu a nimerit prea des diagnosticul corect, ori simti puri si simplu ca e loc de upgrade, important e sa iei decizia in cunostinta de cauza si sa casti bine ochii.

Apoi mai stiu ca e si partea aia financiara si parca nu-ti vine sa te gandesti asa serios la treaba asta. Stiu ca nu-ti convine cand trebuie sa dai banii pe analize sau medici, cand ei erau pusi special deoparte pentru vacanta, sau ca preferi mereu o rochita ori un bilet la meci in loc sa-ti rezolvi o carie, dar am zis-o si o mai zic: 1. Suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine si 2.Preventia te poate salva.

Reiau pe scurt cazul meu cu stomatologul, ca sa intelegi mai clar ce vreau sa spun.

Ma duc regulat la stomatolog caci am probleme de cand ma stiu. Am invatat ca o mica afectiune se poate transforma in dureri groaznice, insuportabile si interminabile, asa ca nu astept, ba chiar ma duc cand totul pare perfect. Dar am neglijat un aspect. De vreo 2 ani nu am mai facut o radiografie panoramica. Aveam niste dureri la baza narii drepte, mai ales la frig sau aer conditionat, asa ca le-am pus repede pe baza sinuzitei care-mi da de cap incontinuu. Acum am aflat ca am o infectie in osul care-mi sustine dintii, infectie cauzata de tratarea necorespunzatoarea a dintelui in trecut. E atat de lucrat, incat nu mai stiu cine ar fi putut sa imi faca asta. (vedeti, v-am zis eu ca nu e bine sa schimbi medicii prea des). Nici nu ma conteaza, raul e deja facut, iar din cauza infectiei ce pare ca a stat acolo ceva vreme, mi-a fost “mancata” o bucatica de os si e afectata si o parte din radacina dintelui. Sperietura zdravana, nah..nu e prea usor sa ti se spuna… “Vezi dunga aia alba? da. E osul tau. Ok. Vezi ca aici nu se continua?Da! Pentru ca aici nu mai ai os!”.

Prima solutie si singura de altfel primita de la medicul meu de atunci a fost: scoatem dintele (e unul din fata, deci conteaza mai mult decat din punct de vedere functional), bagam implant de os, stai stirba vreo saptamana, apoi vreo cateva luni cu dinte fals pana se repara, iar apoi punem implant dentar. Auci. Pare dureros si scump si mancator de timp si de de nervi. In plus…nu aveam inca 30 de ani…sa raman deja fara dinti?

Aici am simtit ca e bine sa cer a doua parere si bine am facut.

La recomandarea Simonei am ajuns la Clinica Sfantul Stefan unde am fost vazuta de mai multi medici care mi-au analizat atat radiografia panoramica, cat si cea locala, am discutat, m-au vazut si am ajuns la 2 variante: prima, cea care se pare ca acum (2 luni mai tarziu) da roade – tratament pe canal – se repara treburile prin dinte, nu scoatem nimic si 2. rezectie a unei bucati de radacina si apoi probabil pivot si coronita. Oricare dintre cele 2 sunt, oricum le-ai vedea, mult mai putin invazive, mai putin dureroase, incomode si ieftine.

Am avut noroc sa dau peste oamenii astia, iar acum dintele e tot acolo, facem tratamente pe canal. Se pare ca am un organism bun si ca tratamentul da rezultate, asa ca voi scapa destul de usor. Dar puteam la fel de bine sa va scriu stirba acum. 😀

Clinica Sf Stefan

Revenind, uite de ce tin eu cont cand imi aleg si stabilesc o relatie de lunga durata cu un stomatolog/cabinet de stomatologie:

  1. Expertiza – asta e si motivul pentru care aleg un centru, o clinica ce aduna mai multi specialisti si nu un medic dintr-un cabinet de apartament. E greu sa ai multe specializari si risti sa nu mai fii bun, asa ca medicii pot fi ori buni chirurgi, ori buni ortodonti, ori specialisti in implanturi…nu prea le gasesti pe toate intr-unul. Iar cum nu stii niciodata ce probleme poti avea, e bine sa te afli intr-un loc care iti poate oferi toate serviciile si experizele de care e nevoie.
  2. Experienta – trebuie sa recunosc ca n-am tinut cont de asta pana de curand, o credeam o prejudecata. Insa conteaza enorm sa te duci la un medic care a mai scos 1000 de molari inainte sa ajunga la al tau, sa nu fii tu cel pe care invata. N-am nimic cu medicii foarte tineri, pot fi buni, dar eu prefer pe cineva foarte bun. 🙂
  3. Sa fie comunicativ. Nu suport sa ma trezesc ca deja face ceva ce ma priveste inainte sa-mi ceara opinia. Stiu ca specialistul e cel care stie mai bine, dar vreau sa fiu informata inainte sa ma trezesc cu pivot de sticla intr-o masea, spre exemplu.
  4. Sa fie disponibil. E important sa stiu ca ma poate primi in regim de urgenta sau ca urmatoare programare va fi in maxim o saptamana, nu ca stau sa astept cu lunile pana ma vede. Stiu ca unii medici sunt atat de buni incat oamenii se duc buluc, dar nu ma ajuta sa stau 3 luni pana va fi probabil prea tarziu pt dintele meu.
  5. Costurile. Bineinteles ca ma uit la costuri, le pun in relatie cu piata si stabilesc ce si cat imi permit. Tocmai din cauza asta e important sa primesti un plan de actiune, detaliat pe problemele tale si mai ales prioritati, plan de tratament ce te ajuta de la inceput sa vezi si cat te va costa, si cat va dura si ce este urgent, ori dor la categoria”ar fi bine sa..”.

Am ramas la Sf Stefan si pentru ca indeplinesc toate punctele de mai sus, dar si pentru ca i-am simtit mai mult decat medicii mei. Am putut primi recomandari pentru rezolvarea unor conexe (vezi sinuzita), sunt mereu dublu anuntata de programari astfel incat sa nu ma iau cu treaba si sa uit, pot avea un infinit de intrebari si nedumeriri caci mereu primesc raspuns. Nu stiu pentru tine cum e, dar pentru mine conteaza toate astea. Si le multumesc!

Pana data viitoare, aveti grija de zambetul vostru. 🙂

    Leave Your Comment Here