Despre second opinion

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Neamul asta a invatat in 40 de ani de comunism sa nu ridice capul din pamant si nici sa puna intrebari. Mai ales daca esti om de la tara sau cu mai putine clase de scoala, nici sa nu te gandesti sa pui o intrebare. Ca imediat se uita atotstiutorii de sus la tine si te mai fac si prost. Iar daca esti “scolit” si vrei sa afli niste lucruri importante sau sa fii riguros cu societatea in care traiesti, ti se va arunca celebra: “bine ca esti tu destept!”. Iar de la asta…apar tot felul de probleme.

3tdzot

Din pacate vad treaba asta tot mai des extinsa in toate ariile vietii. Nu “se cade” sa intrebi un profesor ce metoda de educare foloseste, nici un medic daca e sigur pe diagnostic si care sunt variantele de tratament. Pentru ca ei stiu per se mai bine ca tine, ce conteaza ca pentru tine e important sa intelegi toti pasii: de ce, de unde, cand, cum? Eh, aici, rebela de mine, copilul si adolescentul care si-a terorizat parintii si cunoscutii cu “de ce?”, dar mai ales adultul care a invatat sa gandeasca si sa ceara argumente, nu doar idei, supozitii si verdicte, se infoaie toata. E simplu: suntem cu totii oameni si suntem supusi greselii. De asemenea, sunt un om care vrea sa fie informat despre toate posibilitatile inainte sa ia o decizie, fie ca ea e una medicala ori de alta natura.

Iar pentru ca am ajuns la subiectul medici, vreau sa va impartasesc un episod recent din viata mea.

Stiu ca medicii invata ani la rand, mereu chiar, si cu siguranta inteleg mai bine cum functioneaza corpul meu. Stiu si le acord toata increderea si respectul meu.

Dar ce faci cand primesti de mai multe ori un diagnostic prost, esti tratat gresit sau ti se pun in fata doar solutii invazive si costisitoare?

Nu stiu care-i raspunsul corect, dar iti pot spune ce fac eu. Cer second opinion.

Intr-adevar iti trebuie mai multi bani, mai multa energie si nervi tari pentru a trece prin mainile a mai multi medici, dar in cazul meu s-a dovedit a fi mai eficient. In Romania nu exista o cultura a acestei opinii secundare, ba chiar foarte multi o iau personal, o considera o aroganta si o nerozie. Nu zice nimeni sa verifici din cel putin 3 surse un diagnostic simplu, clar, orice iti spune instinctul ca e adevarat in relatie cu corpul tau. Dar daca diagnosticul te pune in fata unei decizii majore, daca vezi ca ai primit un tratament dur inainte sa ti se puna diagnosticul final sau daca ti se impune o singura solutie de rezolvare, poate n-ar fi rau sa vezi ce mai zice si altcineva.

Eu am patit-o cu o problema stomatologica. Stiu, vei spune “Bine ca n-a fost ceva mai rau”, “stiu pe cineva diagnosticat gresit cu cancer”  sau cate si mai cate, dar cand inca n-ai 30 de ani, aproape tot atatia ani de probleme cu dintii si foarte multi bani investiti in rezolvarea lor, ajungi sa nu mai ai rabdare si intelegere.

Am descoperit in urma unui contol proactiv (iti dai seama cat de atenta sunt cu dintii mei?) ca am o infectie in maxilar care mi-a mancat o bucata de os. Durerile au fost asociate mereu cu cele de sinusuri, asa ca n-am descoperit-o suficient de la timp.

Moment in care, bineinteles, am intrebat: ce e de facut, care sunt solutiile?  Si de aici incepe supararea. Primul raspuns primit a fost: scoatem dintele din zona afectata (care mai e si fix in fata, saracu’), operam, bagam implant de os, stai stirba o saptamana, apoi cu dinte fals minim 3 luni sa se repare osul si apoi implant de dinte.

58773127

Suna groaznic si asa ar fi si fost daca nu puneam intrebari. Medicul respectiv mi-a spus ca asta e singura solutie, asa ca m-am incapatant sa cred ca mai exista variante, ba chiar am intrebat o prietena buna care e stomatolog ce sa fac si dintr-una in alta,  am incercat o alta clinica, unde am spus din start ca-mi doresc a2a opinie, nu vreau sa supere pe nimeni asta, iar daca vom gasi o solutie mai buna decat ce am in momentul de fata voi decide daca sa ma mut. (Pentru mine sunt niste medici care ar trebui schimbati foarte rar spre deloc: stomatolog, ginecolog, medic de familie, cardiolog, asa ca mutarea e o decizie grea).

Asa am ajuns la Clinica Sf. Stefan. Mi-a recomandat-o draga de Simona, le-am scris oamenilor, le-am trimis atasate si radiografiile si in mai putin de 20 de min am fost sunata pentru o programare.

Programare ce mi-a adus inca 2 solutii: tratament pe canal (cel mai simplu, ieftin si bun pentru dintele meu) sau rezectie (indepartarea bucatii de radacina bolnava, dar tot o solutie de luat in seama, caci presupune pastrarea dintelui).

Aha, deci se poate de fapt si mai putin invaziv si cu niste costuri muult mai mici de 1500 euro sau cam asa pentru tot procesul cu implantul. Ca sa vezi. 😉

Din nou, n-as vrea sa fiu prost inteleasa. Nu discreditez medici, nu vreau sa reclam pe nimeni, poate doar sa-i laud pe cei de la noua mea clinica pentru ca mi-au salvat dintele si banii. (dar o sa scriu un articol dedicat despre ei, de ce o clinica este recomandata in defavoarea unui “cabinet de apartament”, ce tratamente poti face si ce probleme rezolva). Pana atunci iti scriu pentru a te indemna sa fii mai atent, mai critic daca e nevoie, in tot ceea ce te priveste.

Cred cu tarie ca de indata ce devenim rigurosi si mai atenti cu noi, cu oamenii din jur, cu produsele si serviciile pe care le folosim, ajungem sa fim o societate mai buna.

Pana data viitoare, cand nu esti sigur de ceva, nu ezita sa intrebi si sa cauti mai multe opinii. Tu esti cel care decide la final, dar macar vei lua decizia in deplina cunostinta de cauza.

Leave Your Comment Here