Busy is the new stupid

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Too-Busy

Citeam zilele trecute un articol cu acelasi nume si ma ungea pur si simplu pe suflet. Pentru ca ma gandesc de niste ani cum si de ce am ajuns sa divinizam lipsa de timp si oamenii prea ocupati sa traiasca.

Ma uit in jurul meu si tot aud: ” n-am timp”, “zi-mi repede ca ma grabesc”, “scuze, am treaba”, “imi pare rau, mama, ca nu te-am mai vizitat de luni intregi, dar sunt atat de ocupat”. Asa ca o sa scriu repede si putin, caci stiu, ai multa treaba, si eu am, ca doar suntem importanti, nu?

Abia acum am inteles intr-un final ca aceasta fuga continua si munca in exces ne dau falsa impresie ca suntem importanti, contam cumva in viata noastra si a altora. Ne dau iluzia ca facem bine ce facem, ca suntem profesionisti si vom cuceri lumea. Iar cand cuceresti pamantul, n-ai timp de fastaceli si telefoane date fara scop, nu?

Am priceput ca in felul asta simtim ca avem un scop. Heh, ce bine, am depasit primele 2-3 nivele ale piramidei lui Maslow. :/

Dar hai sa facem un exercitiu: gandeste-te la 3 oameni pe care ii apreciezi, care sunt valorosi si vezi cat timp au pentru tine (daca e cazul) si pentru ceea ce e relevant pentru ei. Vei vedea ca isi gasesc timp. De ce? Pentru ca oamenii importanti, asa cum ii vezi tu, stiu sa-si prioritizeze activitatile, stiu sa-si investeasca timpul si mai stiu cat de scurta e viata. Pentru ca oamenii care si-au gasit sens in viata stiu ca ego-ul si mangaierea asta continua a lui nu-ti aduc avantaje in viata, ba chiar te incurca. Iar oamenii astia au inteles ca scopul vietii fiecaruia e mai departe de hranirea propriei imagini despre sine, ca a fi prea ocupat te opreste din a face lucruri pe care ti le doresti si care sunt cu adevarat importante.

Stiti oamenii aceia care la finalul vietii spun ca regreta un singur lucru: au stat prea putin cu familia, copiii, iubitul, au dansat prea putin, au facut prea putin sport sau n-au facut ceva? De fapt, toti regretam mai mult ceea ce nu facem, decat ceea ce am facut gresit. Iar fiind mereu prea ocupati, o sa adunam regrete peste regrete. Si e pacat. ­čÖü

AAEAAQAAAAAAAAeeAAAAJGJmYTVlMGJkLTAwZjYtNGJhMi04ZWUzLTk4MWYwMGEwYmJmYg

Revenind la articolul despre care va povesteam, iata ce reusesti sa-mi transmiti ori de cate ori imi spui cat de ocupat esti:

  1. My time is more important than yours.

  2. I’m not very good at prioritizing my time.

  3. I want you to judge me based on how busy I am, not how productive I am.

  4. You aren’t a priority, or at least what you want to speak with me about isn’t a priority. (citat de aici)

Oare n-ar fi mai simplu sa-mi spui ca ce-ti cer nu e o prioritate pentru tine? Ca ai niste lucruri programate, dar imi va veni si mie randul? Sau daca esti prea ocupat in secunda in care vorbim sa astepti un moment mai linistit ca sa-mi raspunzi pe bune, nu din obligatie? Iti promit, dau si in scris daca vrei, ca vei avea relatii si proiecte mult mai fructuase si vei fi mai vesel la final de zi. Si hai, pe bune, cand iti organizezi programul astfel incat sa faci cu adevarat ce-i important pentru tine?

Mersi ca ai avut timp sa citesti articolul asta. Poate maine iti faci timp sa suni un prieten bun fara motiv, doar sa mai stati la povesti. ­čÖé

    Leave Your Comment Here