Arta de a judeca

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

142000-143044

A judeca este o actiune specifica oamenilor. Desi ne plac basmele cu tribunale de animale si le atribuim caracteristici umane, doar oamenii judeca.

S-o luam cu inceputul, cu definitia verbului “a judeca”.

JUDECÁ, júdec, vb. I. 1. Tranz. A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurările, urmările etc.; a discerne, a chibzui. 2. Tranz. A aprecia, a prețui, a califica. ♦ A considera, a socoti drept… 3. Tranz. și refl. (recipr.) A (se) critica, a (se) condamna, a (se) mustra. 4. Tranz. A examina o cauză sau o persoană în calitate de judecător și a da o hotărâre judiciară; p. ext.a hotărî, a decide ca arbitru, a soluționa un litigiu. ◊ Lucru judecat = caz asupra căruia s-a dat o hotărâre judiciară definitivă. ♦ Refl. recipr. A fi în proces, în litigiu cu cineva. – Lat. judicare. 

Iar pentru ca in definitie intalnim termenul arbitru, sa ne amintim de vorba aia pe care ne-o aruncam in ochi si o tinem in dinti, de conceptul cu care ne place s-o ardem in discutii, dar pe care il incalcam atat de des si-l mototolim ori de cate ori avem ocazia:

LIBER-ARBÍTRU s. m. (În filozofia idealistă) Capacitatea omului de a acționa numai după voința sa, independent de orice altă influență; această concepție idealistă se opune determinismului, negînd existența legilor obiective ale materiei și societății. 

As vrea sa renunt de pe acum la orice implicare religioasa a acestui termen, domnii si doamnele care vor veni cu explicatii crestine sunt rugati sa stea la rand, nu despre asta vorbesc aici.

Liberul arbitru conform doctrinei crestine implica doar o bucata de libertate: aceea de a alege intre bine si rau, toate sub directia clara – destinul- dat de Dumnezeu. Adica ai un stapan binevoitor ce-ti da dreptul sa faci ce ai tu chef pe plantatie. 😉

Nici in zona Einstein sa nu intram, caci atunci am nega existenta liberului arbitru, caci, potrivit lui, vointa libera este o iluzie: “Dacă Luna, în rotirea ei eternă în jurul Pământului, ar avea conştiinţă de sine, s-ar simţi profund convinsă că se mişcă pe calea ei, din propria voinţă. În acelaşi fel, o fiinţă dăruită cu o înţelegere mai profundă şi o inteligenţă mai ascuţită ar privi omul şi acţiunile lui şi ar zâmbi văzând că omul are iluzia că acţionează potrivit voinţei sale libere.”

Sa definim liberul arbitru, asa cum ii sade bine, cum l-au definitit idealistii. (Mor dupa numele lor. Din start si-au ucis orice sansa de succes si acceptare in masa: )) ) Si nu de alta, dar crestinismul si Einstein sunt extremisti in discutiile despre libertate, iar mie imi plac moderatii. 🙂

Buun, si daca tot are omul aceasta minunata putere de a judeca, de ce sa n-o foloseasca, nu? Intrebare pe care si-o pune orice om trecut de prima treapta a piramidei lui Maslow.

Asa ca judecam. Ne uitam la un om si “stim” din start ce-i poate capul. Ai zis asta de multe ori, nu? Auzi de un caz si “stii tu mai bine cum sta treaba, ca doar e la fel cu…”. Nici macar nu avem rabdarea de a privi, asculta, simti omul de langa si actiunile lui. E mai simplu sa traim in tipare si etichete, astfel avem iluzia detinerii controlului si ca atare apreciem sau criticam uitand de esenta judecatii: “A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurările, urmările etc”.

Din pacate, meteahna omului, dar mai ales a romanului e sa dea verdicte, nicidecum sa gandeasca, analizeze, sa asculte si sa ia in considerare intreg contextul. Ma tot uit la ce se intampla in ultima vreme in tara, cum exista grupuri si grupuri de oameni, unele mai destepte decat altele, care stiu exact cum e situatia in tara, ce e de facut si mai ales, dar mai ales cat de prosti sunt cei care nu sunt de acord cu ei. Aud tot mai des zvonuri si argumente ireale, greu de descifrat utilizand o farama de logica, iar pe care oamenii ce le emit mult prea vehement.

Sunt convinsa ca am avea o viata echilibrata, conditii mult mai bune, ba chiar am fi mai fericiti daca am intelege cat ne afecteaza aceasta judecata fara judecata. Daca am fi mai putin ghidati de emotie viscerala in discutii si ne-am deschide logicii, dar in primul rand, daca ne-am deschide dialogului. Opinia devine cu atat mai pertinenta cu cat ai luat in calcul mai multe, solutiile vin din ascultare activa, iar judecata are sens cand o facem fara sa ne asezam cu preconceptii si decizii la masa dialogului.

Hai, vorbim mai des? Dar mai ales, ascultam mai des si mai atent?

    Leave Your Comment Here