Collateral Beauty

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Sau al doilea film vazut anul asta ca m-a facut sa plang in hohote, cu lacrimi innodate in barba si dureri de cap ulterioare.

Primul a fost “Me before you” pe care l-am vazut in avion, pe drumul spre casa, si care m-a facut celebra printre insotitorii de bord care-si dadeau coate vazandu-ma cu ochii rosii, umflati de plans si mucoasa. Pentru ca nu vreau sa fac o paranteza prea lunga, o sa va spun atat despre filmul asta: e dureros, iti ridica intrebari despre viata, iubire, renuntare, egoism si apartenenta pe care probabil nu ti le-ai pus niciodata. Si care iti dau un restart. Desi substraturile sunt adanci si rascolitoare, filmul e vesel, actorii foarte simpatici si colorati, e clar un film “de vazut”.

me before you

Revenind la Collateral Beauty, te rog sa fii in sala la inceput, sa nu pierzi ideea esentiala expusa de Will Smith inca din primele fraze. Omu’e publicitar, mai exact partener intr-o agentie, isi pierde un om drag si e devastat. Ce urmeaza e o agonie continua si o lupta cu viata si soarta de a intelege si accepta realitatea, dar mai ales de a nu-si pierde mintile.

Dincolo de temele propuse, le vei vedea imediat in trailer, eu am avut o mare problema cu ceea ce decid prietenii si colegii lui sa faca. De ce? Pentru ca planifica o interventie atat de lipsita de etica, inca eu personal i-as fi batut. Chiar daca scopul e bun, (desi aici am dubii, toti au avut dincolo de scopul generos de a-l scoate din starea lui si scopuri personale si cum altfel, egoiste), nu mi se pare corect sa ai atitudini interventioniste, sa-ti arogi puterea si decizia asupra vietii unui om. S-ar putea sa-l strici mai tare decat e, s-ar putea sa-i schimi total cursul vietii. Si cine esti tu sa ii faci asta? Vei intelege mai clar dilema mea dupa ce vei vedea filmul, acum nu pot sa fiu atat de explicita pe cat imi doresc ca sa nu iti dau spoilere.

Ce mai e important? Iubirea, Timpul si Moartea. La final de zi si de viata cu totii tanjim dupa dragoste, ne-am dori sa avem mai mult timp si ne sperie moartea. Toate aceste 3 elemente, mult mai mari si mai puternice decat noi, sunt de fapt si cele mai puternice legaturi intre noi. Ele conecteaza fiecare fiinta de pe acest pamant. Si ne dau a 2 a sansa atunci cand avem mai mare nevoie de ea sau ne invata ca nimic nu e pierdut in totalitate. Cam asa e:

Se spune ca oamenii care plang la filme sunt de fapt puternici si-i vrei aproape. Din 2 motive: sunt suficient de liberi si lipsiti de ego incat sa-si elibereze trairile fara teama sau jena si sunt atat de empatici si non-judgemental incat sa traiasca si simta emotiile din jurul lor, fie ca sunt doar expuse pe un ecran.

Nu stiu daca e sau nu asa, cert e ca pentru anumite filme trebuie sa fii si tu puternic. Asta e unul dintre ele. Dar si mai sigur e ca ar fi pacat sa-l ratezi, chiar daca nu te simti in starea buna sau suficient de puternic cat sa nu te dea peste cap.

image

Pana data viitoare nu uita: iubirea, timpul, moartea. Sunt parte din viata si ne definesc. Cum le gestionam e doar un exercitiu continuu spre fericire! 🙂

  • Andra

    Recomandare: să citești și cartea la Me Before you. O să-ți placă la fel de mult precum filmul.

Leave Your Comment Here