Sărbători fericite! În siguranță!

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

maxresdefault

Pentru că tot vorbeam ieri de idei de cadouri și am intrat cu toții in emoțiile sărbătorilor, mi se pare absolut necesar să știm și ce prostii să nu facem când cumpărăm “pe net”.

Eu am ajuns sa-mi fac undeva la 70% dintre tranzacții si cumpărături online, așa că protecția banilor mei, a cardurilor și a datelor personale mă preocupă tot mai mult. Imi las placerea shoppingului prin magazine fizice doar pentru haine și pantofi – la fel ca la cărți, îmi place să simt textura, să văd live culoarea și cum se asază. 🙂  In rest, totul se întâmplă online: plătesc facturi, transfer bani, plătesc frunizori, curieri, cumpăr cadouri și cele necesare prin casa. Iar pentru ca banii tăi stau mai bine la tine-n cont, evită să fii hackerit astfel:

  1. Identifică și ignoră mesajele de phishing. Nemernicii folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai puțin vigilenți. Aceștia atrag utilizatorii cu pagini de shopping false și îi păcălesc să divulge detalii de card în schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodată la ei.
  2. Nu cumpăra produse promovate prin e-mail-uri nesolicitate. Verifică legitimitatea unui magazin online pe forumuri, printr-o simplă căutare în motoarele de căutare. Învăță din experiența altora. 😀
  3. Alege doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteți confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS și un lăcățel indică faptul că esti pe o pagină securizată, dar magazinele online respectabile furnizează și informații legate de identitate împreună cu certificatul SSL.
  4. Nu divulga codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.
  5. Fă o scanare completă a sistemului înainte de a iniția o plată și asigură-te că este 100% sigur.
  6. Folosește conexiunea de date mobile a telefonului sau tabletei pentru a face achiziții online. Evită să faci cumpărături conectat la o rețea wireless publică ce poate fi interceptată. Dacă e neapărat necesar să faci asta, folosește o soluție de plată dedicată, precum Bitdefender Safepay, pentru a te conecta în siguranță la contul bancar sau pe site-uri de plăți online.
  7. Pe cât posibil, fă cumpărături online de acasă. Este riscant să cumperi în timp ce ești la serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea, în laboratorul școlii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere.
  8. Verifică regulat conturile în special înainte și după tranzacțiile online, pentru a fi siguri că totul este în regulă.

Până data viitoare, spor la cumpărături, stay safe și sărbători frumoase!

    Leave Your Comment Here