Dublu standard

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

a57b5eeda7ec366d6b593f0dfdcb83b1

Am ajuns sa-l intalnesc prea des in tot si toti ce ne inconjoara. Politicieni care admit ca a minti si a fura e rau doar cand e vorba de altul, pentru ei nu trebuie aplicata aceeasi lege, colegi de breasla care se plang de modificarile infinite pe care le primesc de la clienti, insa ei fac fix la fel cu furnizorii, oameni care se supara cand li se ofera feedback sau li se spun lucruri observate, desi ei sunt cei mai mai promotori ai “dialogului direct si observatiilor psihologice”.

Uitati ce zice Wiki despre asta:

“Expresia dublu standard este un neologism provenit din limba engleză, desemnând o regulă, o lege, un principiu, un regulament, care este folosit(ă) și aplicat(ă) într-un mod preferențial pentru persoane și situații diferite.

Standardul, sau regula, care ar trebui evident să fie doar unul pentru toate persoanele și toate situațiile ce se încadrează în aplicarea sa, este, în acest caz, răstălmacit și aplicat foarte diferit pentru diferiți indivizi sau diferite grupuri. Dintre cuvintele care au o conotație relativ apropiată sunt nepotism, tratament preferențial, discriminare.

Proverbul românesc „Pentru unii mumă și pentru alții ciumă”, ” Ce e gunoi pentru unul e comoara pentru altul ” ilustrează expresiv ideea de bază a expresiei dublu standard.”

Prea multi oameni au dublu standard si n-au nimic impotriva. Pentru ca cei mai multi nici macar nu-l observa, nu realizeaza ca sufera de acest sindrom si asta e cel mai grav. Daca esti duplicitar si meschin by your nature, atunci inteleg, standardul dublu e esenta ta, nu-l poti ignora si sigur nu ti se adreseaza acest articol.

Cand insa esti un om bun la origini, dar ajungi sa spui si sa te comporti diferit in 2 situatii similare, ar trebui sa incepi sa-ti pui niste intrebari. Poate chiar sa vizitezi un psiholog (credeti-ma, tara asta ar fi mult mai prospera si fericita daca am descoperi puterea psihologiei).

mjaxmi1mmdq0ngrmzge2mgfkywu3

Data viitoare cand te vei enerva, gandeste 2 minute daca nu faci si tu la fel ca cel ce ti-a produs supararea. Sau daca nu cumva erai mai indulgent daca era alta persoana.

Data viitoare cand vei aprecia pe cineva, gandeste 2 minute in sinea ta daca nu cumva ai blamat comportamentul ala cu ceva timp in urma.

Hai sa ne mai luam si timp de gandire, caci in graba asta continua suntem dupa cum bate vantul, nu dupa cum simtim, gandim sau ne dorim. Hai sa ne mai uitam si la noi in curte inainte sa ne dam cocosi si sa aratam cu degetul la ochiul vecin. Hai sa ne gasim fiecare dintre noi niste credinte si niste principii. pe care sa le pastram. Lumea asta ar fi mai buna. Tara asta ar fi mai buna. Am vorbi mai putin despre coruptie si discriminare si rau.

Da, schimbarea chiar incepe cu noi insine, chiar daca pare cliseu sau vorba din carti.

Pana data viitoare, va doresc cat mai multe procese de constiinta cu sens si cat mai multe principii. Fac bine la sanatate! 😉

    Leave Your Comment Here