Romanii si Olimpiada

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Imi place sa citesc si descifrez studii. Ma ajuta sa inteleg multe despre oameni, dar si despre motivatiile pentru care sunt realizate si tehnici de comunicare/manipulare.

In cazul de fata vorbim despre unul care pare bine facut si sincer – nu prea vad ce ar avea de castiga cineva din faptul ca romanii inteleg sau nu sportul si competitia.

Dar sa revenim la studiu. 7 lucruri esentiale, 7 semnale de alarma legate de romani si sport.

Ilimp

Aflam asa:

 1. Romanii iubesc fotbalul. (voleiul, handbalul, gimnastica si tenisul sunt cam pe la acelasi procentaj de 8-9%). Cam putin daca ma intrebati pe mine, cam de mase asa, nu reusim sa ne gasim o identitate distincta de alte popoare. In plus, potrivit teoriei care spune ca ne laudam doar cu Hagi, Nadia si Nastase, gimnastica si tenisul ar trebui sa aiba niste procente mai mult. Dar poate doar ne laudam, nu si urmarim. Desi, veti vedea niste intrebari mai jos cum romanii cred ca Nadia e cel mai mare sportiv roman, urmat pe 3 si 4 de reprezentati ai sportului alb. Hm…cam inconstanti romanii, nu? 🙂
 2. Cea mai puternica surpriza pentru mine e reprezentata de raspunsurile a 2 intrebari: Există un sportiv român în viață (de gen masculin sau feminin) pe care îl admirați?  si Există un sportiv străin în viață (de gen masculin sau feminin) pe care îl admirați?. 57% dintre romanii nu apreciaza pe nimeni din afara tarii! Pe nimeni!!? Serios? Dar 76% apreciaza pe cineva din Romania. Nu cumva denota asta ca avem un nationalism dubios, prost inteles si exacerbat? Daca nici in materie de sport nu suntem in stare sa apreciem oameni care nu au aceeasi culoare, limba si domiciliu cu noi… nu stiu ce sa zic.
 3. 10% nu au stiut ca in vara asta sunt Jocurile Olimpice de la Rio. Pe bune? N-a zis nimeni sa stii cine participa, cati sau care sunt campionii, dar sa nu stii ca se intampla…
 4. Ce sportiv preferat au avut compatriotii nostri pentru Olimpiada? Pe primele locuri: Marian Dragulescu si Catalina Ponor, castigatorii Horia Tecau si Florin Mergea pe locul 3, respectiv 7, olimpica de aur – Ana-Maria Popescu – pe 5. Am ramas cu niste asteptari clasice din perioade demult apuse: nu conteaza ca gimastica nu mai are oameni care sa performeze, nu conteaza ca Ana Maria este unul dintre cei mai dedicati sportivi pe care ii cunosc sau Tecau cel mai concentrat, noi avem asteptari de acolo de unde mergea treaba odinioara.
 5. Doar 21% dintre romani practica un sport in mod regulat. 🙁 Stiam ca suntem sedentari, dar nici chiar asa.
 6. Sursele de informare: TV-ul inca conduce cu un procentaj de 87% – serios? Voi ati vazut vreodata o emisiune sportiva sau stirile sportive? Aflu ce domnisoara i-a mai facut cu ochiul carui fotbalist, cine s-a mai injurat cu cine si poate niste rezultate ale unor meciuri importante. Dar analiza, calitate, informatie pura eu n-am gasit. (exceptie emisiunea care inca mai exista pe TVR: Replay)
 7. 78% dintre copiii celor intervievati nu fac sport de performanta 🙁  Acum inteleg de ce vad copii tot mai obezi pe strada.
 • stefan

  1. Romanii iubesc fotbalul pt subiectele de cearta care apar unul dupa altul cu o viteza pe care ar fi invidios si Usain Bolt.
  2. Nu cred ca nu a auzit nimeni dintre cei care au raspuns la punctul 1 de Ronaldo sau Messi, come on!
  3. Inca o dovada ca platim abonamentul radio-tv degeaba.
  4. E olimpiada-e cu gimnastica, cu inot, cu caiac-canoe…cam asa stie romanul.
  5. Eu zic ca si 21% e umflat.
  6. Sex sells chiar si azi. Iar cei care se cearta pe fotbal trebuie sa fie alimentati non-stop cu orice bullshit legat de fenomen: neveste, amante, iahturi, vile, salarii, contracte, frizuri, tatuaje…nimic nu scapa.
  7. Nu e vina copilului ca parintii nu il duc la sport. Dar daca parintii se uita la “stirile sportive” despre bomba lui Tanase, la ce te astepti?

Leave Your Comment Here