Scrisoare catre doamna Firea

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

stiu, scriu scrisori catre neant, dar stiti voi cum sunt oamenii: cu speranta in mana pana la final, chit ca sunt singuri pe o insula pustie.

Dar sa incepem scrisoarea. 🙂

Bucuresti

Draga doamna Firea, (am incercat cu stimata, dar nu merge, eticheta nu ma lasa sa injur, asa ca folosesc o platitudine atat de des intalnita in mailuri ai alte conversatii de complezenta)


Sunt un umil locuitor al acestei capitale, cu drept de vot – la alegerile locale abia de anul trecut-. Nu v-am votat, dar dupa ce veti citi ce scriu mai jos, veti deduce singura asta, insa ma veti ierta ca o buna crestina ce pretindeti ca sunteti.
(Va rog sa nu intelegeti gresit, nu caut si nu vreau vreo iertare, dar am vazut ca aruncati cu legi crestine cand ramaneti fara argumente, asa ca am zis sa v-o iau inainte.) Scrisoarea asta deschisa nu este despre ce am ales eu, nici despre ce au ales altii, ci despre cat de gresit intelegeti viata si politica odata cu ea.

Dar sa revenim. Noi, un grup modest de oameni ce ne invartim prin online, comunicare, dar nu numai, am invatat sa ne construim singuri lucruri. 1. Pentru ca statul nu trebuie sa fie asistent social ( asta e pentru alegatorii dvs care n-au inteles ca perioada comunista s-a incheiat si asteapta ca statul sa ii hraneasca si tina in carca) si 2. pentru ca statul roman nu poate sa ofere si garanteze de multe ori nici cele mai cunoscute si recunoscute drepturi ale omului: vezi sistemul medical, invatamantul, sportul, infrastructura etc.

Ca atare, noi, oamenii care punem osu’la treaba cand ne lipseste ceva sau descoperim o cale mai buna de a face lucrurile, am inceput sa facem mult voluntariat, sa scriem si sa ne zbatem pentru proiecte, prezentari peste prezentari, cautam sponsori, totul ca sa fie mai bine unei comunitati sau tarii asteia.

Imi amintesc ca am lucrat prima data pentru si in proiectul Via Sport (pt dvs, idiotii aia de inchid Kiselefful) prin 2011-2012. De ce? Pentru ca sustin sportul de masa si practicarea lui pentru o viata sanatoasa. Pentru ca eu n-am avut o sala de sport decenta toata scoala (daca numim sala faleza Dunarii sau o fosta sala de mese, atunci ma scuzati) si nici alti copii nu au. Pentru ca oamenii fac activitati miscati de puterea grupului si a exemplului. Pentru ca-mi doresc ca viitorii mei copii sa nu fie niste obezi cu deficiente de lenesi, ci unii care iubesc miscarea, oricare ar fi ea. Pentru ca ducem o viata tot mai sedentara si suntem cu totii niste bolnavi, caci nu mai respiram aer curat, nu mai vedem lumina naturala si nici parcuri, nu ne mai plimbam si cu atat mai mult nu mai facem vreun fel de sport.
Da, pentru asta si pentru ‘acei cativa ametiti’ pe care i-ati vazut pe Kiseleff, ma bucur ca se intampla evenimentul ala. Ma bucur ca are deja vreo 7 editii, ca niste oameni l-au dus mai departe cu greu, dar cu zvac si incredere ca vor transforma niste vieti si vor trage un semnal de alarma.
Daca tot va e dificil sa rezistati 1 luna de zile (doar in weekend-uri) fara acea bucata de strada, nu mai bine va dati jos partea dorsala din masina si puneti mana sa ajutati cu ceva? Nu mai bine ajutati prin intermediul primariei sau a prietenilor dvs din televiziuni la sporirea numarului de oameni care vin acolo si fac miscare in loc sa interziceti ce mai e bun din orasul asta? Nu mai bine sunteti constructiva? Oh, wait…

Sa nu mai pomenesc de maraton ca ma apuca spumele. Pai un lucru facea bine capitala asta, incepuse sa intelega cum e cu organizarea de evenimente sportive mari, atragea turisti si punea Romania pe harta intr-un mod frumos si tocmai p’ala v-ati gandit sa-l sugrumati? Va impiedicati de oamenii care alearga, asa-i? Nu mai bine ca la PSD cu burta si nesimtire? Ce atata alergat…

Cat despre cultura, ma iertati, dar acolo n-am sperat vreodata ca o sa intelegeti. Oamenii aia de fac evenimente culturale nici nu pun mileuri, nici nu imbraca orasul in aur, nici nu-ti pun o canapea de piele sa-ti odihnesti popoul abia coborat din masina. ( mai tineti minte subiectul de mai sus legat de sport, nu l-ati uitat, da?)

Nici n-ati inceput bine mandatul de primar si ati inceput sa o luati prin balarii, sa debitati ineptii (ce-i drept la asta ma asteptam, dar nah) incat ma apuca cu frigurile gandidu-ma cati ani mai aveti la guvernare. (Fuuck, nu se pune si campania ca sa mai scadem din luni? Ca altfel e grava treaba.)

Tot ce am sa va spun e simplu: luati-va niste consilieri buni, care sa va poata face fata egoului exacerbat si prostiei, caci ei va mai pot salva din putul in care cadeti acum. Oamenii mai iarta, se mai fac ca ploua, uita uneori, dar romanii nu sunt prosti. Iar dvs ii considerati din plin asa. As zice sa trageti niste aer in piept, sa spuneti  stop si de la capat si sa lasati pe altii mai competenti. Nu de alta, dar Moldova a fost distrusa de atata rosu, orasele din sudul tarii la fel, haideti sa nu omorati si capitala. Doar una avem. Da? Facem asa? Va puneti singura cenusa in cap si lasati pe altii mai competenti sa va ajute macar, daca nu sa conduca?

Inca o data va rog sa ma scuzati daca acest apel la bun simt nu va atinge, nu stiti ce-i ala sau pur si simplu nu intelegeti. Eu chiar mai sper sa ne lasati in pace. Atat.

Multumesc! O seara buna, Romania!

  • Dani

    Degeaba ii zici ca nu va intelege. E dobitoaca rau. I-am scris frumos pe fb de Champs Elysees si mi s-a sters comentariul.

  • Cristiana

    Foarte bine punctat. Asta-i singura treaba care chiar ar putea sa o faca…sa ne lase-n pace!

Leave Your Comment Here