Crestinii au uitat sa iubeasca

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Procrastinez ca in fiecare dimineata in timp ce-mi beau cafeaua. Altii zic ca citesc presa, eu simt tot mai mult ca pierd vremea. Si printre altele dau peste fotografia asta:

crestinii nu vor moschei

(vazuta la Raluca Cojocaru)

Nimic mai potrivit dupa noua piesa Taxi – Despre smerenie ascultata ieri. Si hop, in capul meu apar tot felul de intrebari.

Dar hai sa incepem cronologic povestea. Sunt agnostica. Cred doar in karma din 2 motive: cred ca exista bine si rau si exista principiul cauza-efect. Daca le combini pe cele 2, vei vedea ca exista energii care ti se intorc, in functie de ce dai. Dar nu asta e subiectul discutiei noastre.

Am fost crescuta intr-o familie crestin – ortodoxa practicanta. Am tinut post si am petrecut ore bune la biserica. Inca ma simt legata de multe obiceiuri – mai degraba pentru ca-mi aduc aminte de radacini, decat pentru ca as crede in ele. Am fost si olimpica la religie (acum toti prietenii mei care stiau deja vor rade in barba) mai degraba pentru ca sunt foarte competitiva si-mi place sa stiu tot. Ca atare, stiu foarte multe din invataturile crestine. Aveam seri in care citeam Biblia. Precum au fost si neumarate seri in care am citit despre budism si islam. Imi place sa cunosc si sa inteleg.

Ceea ce nu pricep de nici o culoare e cum de cei ce cred cu tarie intr-o religie o neaga cu atata inversunare prin tot ceea ce fac. Invataturile crestine propovaduiesc iubirea aproapelui si iertarea ca principii fundamentale, de baza, fara de care nu am exista. Crestinii pretind ca sunt toleranti si umili, grandomania si fala fiind chiar pacate capitale. (pentru cei ce nu stiu, pacatele capitale sunt alea cele mai grave. Nu prea poti sa calci pe bec mai rau decat sa faci unul dintre pacatele capitale).

Si cu toate astea construim o catedrala a neamului in loc sa trimitem 100, poate 1000 de copii la scoala. Cu toate astea, ii calcam pe cap pe toti cei care nu’s la fel ca noi, pe toti cei ce nu dau smeriti din cap, asa cum noi ar trebui sa-l plecam.

Atata vreme cat o sa mai lasam religia sa ne dicteze pe cine iubim, de ce, cand, cati bani trebuie sa avem sau sa dam, cine e bun si cine e rau, ce trebuie si ce nu in viata, n-avem nici o sansa la progres, la bine si la pace. Fie ca suntem crestini, islamici sau atei, ma intreb  cate mii de ani ne mai trebuie sa gasim motivele corecte de a construi impreuna si a ne tolera, in loc sa gasim toate pretextele ce ne duc la extinctie?..

    Leave Your Comment Here