Despre suporteri

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

rugbyDe curand am inceput un mic proiect alaturi de Editura Publica prin care incercam sa rasplatim si incurajam iubitorii de sport. Am inceput cu cativa prieteni bloggeri pe care ii stiu mari inversunati in domeniul asta si le-am trimis cate o carte din seria autobiografiilor fara a uita sa-i provoc inainte. Le-am cerut tuturor sa-mi lase cateva ganduri despre pasiunea lor in noua mea sectiune “Sport si alte frumuseti in viata.” ( Provocare se extinde acum si catre voi. Oricine vrea sa scrie despre sport pe acest blog este binevenit! )

Marius Matache a fost cel mai rapid, iar mai jos aveti guest post-ul semnat de el. Enjoy!

” Sportul este caracteristic pentru două categorii de oameni: cei care îl practică – sportivii – și cei care îi susțin din tribună, din fața televizorului sau de la distanță – spectatorii.

Evident, mai există antrenori, staff, jurnaliști etc., dar sportivii și suporterii sunt, din punctul meu de vedere, actorii principali, care nu pot exista unii fără alții. Nici unul din marii sportivi și nici una din competițiile importante ale zilelor noastre nu ar conta pentru sponsori, pentru media în absența spectatorilor.

Ceea ce îi unește e simplu: pasiunea. Oricât mi-ați spune, nu poți face sport de performanță ca pe un simplu job, te trezești dimineața, te duci la program, îți faci treaba, vii acasă. Dacă nu crezi în ceea ce faci, nu poți face performanță, e o regulă valabilă în orice domeniu, cu atât mai mult în sport. Iar pe suporteri tocmai pasiunea pentru sport îi aduce în arene, îi face să călătorească pentru a-și susține echipele favorite, cumpără materiale promoționale și câte și mai câte.

Pentru a înțelege mai bine simbioza dintre cele două entități, vă invit să mergeți la o competiție de anvergură chiar dacă nu sunteți neapărat un suporter înrăit. Am la activ 2 competiții de acest nivel – Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012 și Cupa Mondială la rugby din 2015 – și mă pregătesc de a 3-a (CE de fotbal din Franța).

Veți vedea că, dincolo de spectacolul sportiv implicit al unei competiții în care se întrec cei mai buni, există un spectacol uneori mult mai interesant. La JO, a fost senzația de a fi alături de circa 1 milion de oameni în Parcul Olimpic în aceeași zi și alături de 200 de naționalități. La rugby, mi-a rămas întipărită în minte mareea verde a irlandezilor veniți pentru meciul cu România, care a produs recordul de audiență al competiției. Timp de 3 ore cât am stat în jurul stadionului, coloane întregi de suporteri îmbrăcați în tricouri verzi ieșeau din stația de metrou din apropiere de Wembley. Cineva a făcut o glumă că „a mai rămas cineva în Dublin, sau ați venit toți încoace?”. Când am ieșit de pe stadion, eram 2 români (în galben) înconjurați de aceeași armată verde (dacă nu ai fost în Irlanda măcar o dată, nu poți înțelege cu adevărat ce înseamnă Irish Green). Dar nici un moment nu ne-am simțit nu amenințați, nici măcar jenați că suntem mai puțin buni, mai puțini pe stadion și tot așa. Ba chiar au venit la noi, ne-au strâns mâna pentru cum am cântat în tribune și pentru cum au luptat băieții în teren (o coincidență amuzantă e că scriu acest articol pe 17 martie, de St. Patrick’s Day).

Implicarea sponsorilor este spectaculoasă la aceste evenimente. DHL aveau o instalație pentru antrenamentul grămezii și ofereau niste cartoane cu care puteai intra pe stadion și pe care puteai scrie TRY (încercare) sau orice îți trecea prin cap. Mastercard au adus un autocar personalizat, unde erai pictat în culorile naționalei favorite, apoi intrai într-o cameră și te filmau cântând imnul țării. Canterbury (firmă de echipament) îți dădea ocazia să te fotografiezi marcând un eseu în tricoul naționalei favorite. Compania Emirates îți oferea ocazia să te fotografiezi cu două tinere costumate în stewardese. Toate aceste activări erau menite să implice fanii în competiție, să îi apropie de fenomenul sportiv.

Ce aș mai pune pe o listă de competiții sportive de văzut măcar o dată în viață? Un meci de tenis pe gazonul de la Wimbledon, un meci de baschet din NBA și unul de hochei din NHL, o competiție de sărituri cu schiurile (personal, am văzut de la fața locului două trambuline, cea de la Innsbruck – Bergisel și cea de lângă Oslo – Holmenkollen, dar nici o competiție live) și un meci live de snooker cu Ronnie O’Sullivan.

Vă garantez două lucruri: că veți vedea cu alți ochi sportul și competițiile sportive și că veți avea parte de experiențe de neuitat.

Imagine obtinuta gratie Shutterstock.com

    Leave Your Comment Here