Cristina Bălan – Vocea României

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nu mai e un secret pentru nimeni ca-mi place Cristina, ca ne stim de multa vreme si mi-e draga si nici ca am avut incredere in ea de la inceput ca o sa fie Vocea. Ba chiar m-a facut sa ma reintorc la emisiune, nu o mai urmarisem prea intens in ultimele 2 sezoane.

O stiu si am crezut in ea pentru ca am auzit-o cantand de multe ori, ii stiu firea si stiu cat munceste pentru tot ce-si propune in viata. Si pentru ca am vazut si citit tot felul de lucruri rautacioase la adresa ei, dar si pentru ca vreau sa o cunoasteti si voi asa cum o stiu eu, i-am pus cateva intrebari. Enjoy!

cristina balan

 

Credit foto: Sorina Andreica/Pro TV.

1. Hai sa lamurim din start dilema care roade natiunea de atata vreme: cum e cu ‘vedetele’ si dreptul lor de a participa la Vocea? Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele?

Eu as lamuri mai degraba termenul de vedeta. Ce inseamna, mai exact, pentru public, o vedeta?
Nu este acea persoana publica pe care o poti recunoaste imediat, fara sa faci confuzii? In cazul meu trebuia mereu specificat proiectul caruia i-am apartinut in trecut.
Nu cred ca in cazul unei vedete reale e nevoie de astfel de specificatii.
Cat despre dreptul de a participa la Vocea, legal vorbind exista un regulament care permite, iata, si participarea profesionistilor (care se incumeta, deoarece e nasol sa fii profesionist si sa nu intorci macar un scaun, deci riscant).
Moral vorbind, ca asta a fost durerea unui segment al poporului, e discutabil. In opinia mea, la un astfel de show e bine sa participe oameni cu experienta, oameni care pot sustine o cariera si dupa ce se incheie emisiunea.
Conceptul The Voice nu a fost inventat pentru descoperirea unor amatori care canta dumnezeieste, ci pentru orice voce care poate misca ceva in oameni. Profesionist sau nu, crezi ca ai voce, du-te si incearca sa convingi niste jurati si apoi un public atat de dificil de multumit.

2. Esti mama, sotie si artist. Cum impaci procentele dedicate fiecarui segment si ce le uneste?

Pentru mine este cea mai mare provocare de pana acum. Mama din mine doreste sa stea lipita de copii, iar artista vrea sa cante. E necesar un efort constant pentru a creea echilibrul care sa ma mentina functionala.
Cat despre sotia Cristina, sa spunem ca este atipica. Nu ma percep asa, de cele mai multe ori. Uneori uit ca sunt parte a unei casnicii.

3. Hai sa vorbim si despre ce urmeaza: ce pregatesti, ce lansezi ?

In ultima perioada am compus cateva melodii si sunt in faza in care caut echipa potrivita pentru mine. Oamenii care sa imi inteleaga pornirile muzicale. Vreau sa cant muzica frumoasa, desi daca ma pui sa descriu ce inseamna asta exact, ma vei bloca. 
Dintotdeauna mi-am dorit sa cant piese valoroase, acele piese care trec testul timpului. Piese prin care oamenii isi pot “exorciza” demonii.
Pe scurt, lucrez la piese, la album.

4. Cine esti ca artist?

Ca artist, sunt suma tuturor trairilor mele si ale altora.

5. Alege un citat care te defineste, un loc din lumea asta mare si un stil de muzica. Spune-ne ceva despre fiecare dintre ele.

Nu mai stiu exact cuvintele, dar citatul meu preferat suna cam asa: “A canta o nota gresit e un lucru banal; a canta fara pasiune e de neiertat”, cuvinte spuse de Beethoven. Si cred in asta, nu numai in ceea ce priveste muzica, ci viata in general. Orice ai face, poti gresi si e ceva omenesc. Insa, pentru mine, sa faci ceva fara pasiune, fara placere si convingere, abia asta e degeaba.

Un loc in lumea asta mare ar fi Zanzibar, insula unde s-a nascut Farokh Bulsara aka Freddie Mercury, marea mea pasiune muzicala. Intentionez sa vizitez locul. Este si spectaculos, cu adevarat.

Stilul muzical care ma reprezinta este cel regal (Queen).
Sau pop-rock, daca vrei.

6. Te stiu mai mult decat te cunosc oamenii care te vad pe scena. Stiu ca esti mai mult decat un artist, esti ceea ce numesc eu ‘o voce responsabila’, vrei sa si schimbi ceva in lume, nu doar s-o indulcesti cu vocea ta. Spune-ne care e crezul tau.

Crezul meu sta in ideea de a fi real. Sunt convinsa ca reality show-urile au succes nebun tocmai din dorinta oamenilor de a vedea ceva adevarat, nu aceleasi cosmetizari pe care le inghitim in cazul showbiz-ului. Ca si in cazul photoshopului, unde diferentele pot fi foarte mari de la poza originala la cea editata, la fel si in muzica, arta prea editata este mincinoasa in mare parte. Ma refer la voce si la imagine.
Eu vreau sa vand ceea ce am de transmis, ceva real, nu ceva facut doar pentru trend sau pentru bani.
Muzica este pentru suflet.

7. Ajuta-ne cu cateva cuvinte pentru cei ce isi mai pierd motivatia, uita pentru ce lupta, daca merita si care le e calea. Tu esti un om determinat si simt ca poti sa ajuti si pe altii sa ramana asa.

Sunt un om care se lupta cu nesiguranta si cu timiditatea. Si la o scara mare, chiar.
Cu toate astea, caut si gasesc intotdeauna motivatia pentru a darama bariere. Si sa stii ca in majoritatea cazurilor eu insami sunt motivatia cea mai puternica. Da, pentru mine reusesc sa ma urnesc si sa fac lucruri fiindca daca eu nu o fac, de la restul ce pretentii sa am?
Orice alta motivatie poate fi efemera, insa propria persoana nu prea.
Si alt “secret” al meu este ca invat sa accept si perioadele mai lipsite de motivatii, perioadele in care sunt cu energia mai jos. Le accept ca atare, nu caut sa fortez nimic. Stiu ca aceste cicluri sunt firesti, la fel ca fazele lunii. Ma straduiesc sa nu ma mai critic atata, sa nu mai fiu dura cu mine, sa ma port ca o mama blanda mai degraba, sa ma iubesc cu adevarat.

    Leave Your Comment Here