Cand iti simti mostenirea in vene

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Sunt norocoasa aceea ce a reusit sa isi prinda strabunica in viata. Si nu doar am prins-o, ci am reusit sa invat lucruri de la ea pana prin facultate. Asa am avut ocazia sa ma uit indelung la toate cele 3 generatii de femei dinaintea mea si ce am reusit eu sa mai continui din ele.

Mama mamei mamei mele era o femeie miniona, cu maini subtiri si piele ridata de anii veniti cu nameti de nenorociri peste ea. Agripina, caci asa i-a spus mama ei, a fost sora cea mare intr-o familie cu inca 7 copii, iar pe la 7 ani le-a devenit si mama, caci a lor  murise. Dupa o copilarie mai grea ca viata multora dintre adultii de azi, s-a maritat devreme, ba chiar a ramas si insarcinata imediat, adica pe la 18 ani. La 19 era vaduva cu un copil. Ii murise sotul in razboi. Mai tarziu si-a gasit “alt om”, da’nu s-a mai maritat. A mai facut 2 fete pe langa cea fara de tata. A ajuns sa isi invete stranepotii sa culeaga via si sa le pastreze mereu cea mai buna branza, cel mai bun peste uscat. La strabunica era raiul pe pamant. Faceam ce voiam, cand voiam, cum voiam. Mancam ce era mai bun si eram dragalita. Strabunica a iubit mult copiii si ne-a crescut si pe noi, a 4a generatie, cu aceeasi rabdare si buna dispozitie.

Strabunica a fost bunatatea si rabdarea intruchipate. Avea ochi calzi si intelepti si maini muncite.

 

IMG_4018

Azi am vazut-o pe mama. Dupa ceva vreme. Am vazut-o mai..imbatranita. Cu linistea aia atemporala a strabunicii. Cu fata umila si ochi tristi de nemerniciile pe care le-a descoperit in viata, dar cu o licarire de speranta in ei. Astazi am vazut-o pe strabunica in ea. Si pe ea in mine. Astazi am fost amandoua, pret de cateva minute, mai intelepte, mai conectate si mai sincere ca intotdeauna. Pentru ca azi am avut curajul sa lasam garda jos si sa imbratisam cine suntem, cum ne-am mostenit si cum nu exista ceva pe lumea asta care poate rupe conexiunea noastra.

Si asa am mai descoperit ceva: incep sa ma obisnuiesc cu ideea proprie-mi batraneti, dar nu stiu sa tratez batranetea mamei.

Ai grija, toata mamele imbatranesc. Tu de cand n-ai mai vorbit cu a ta? Si cand i-ai luat un buchet de ghiocei? Hai, fuguta. Mamele imbatranesc.

 

    Leave Your Comment Here