Ovidiu Burcă despre Rapid

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Sunt rapidistă. O știe lumea-ntreagă și sunt foarte mandră de asta. Dincolo de faptul că-mi place fotbalul in sine, tradiția, galeria, Rapid are ceva special. Are pasiune și cel mai frumos imn, are cei mai înfocați suporteri și cei mai loiali, are respect pentru sport.

Și pentru că ne iubim echipa și la bine și la greu și cred cu tărie că vocile rapidiștilor trebuie să fie mereu auzite, am stat putin de vorbă cu Ovidiu Burcă, președintele clubului.

Ne aflăm la jumătatea drumului pentru îndeplinirea obiectivului propus de echipa noastră, promovarea în Liga 1 şi am considerat oportun un schimb de idei cu  Ovidiu, la aproape 5 luni de la numirea sa în funcţie.

În primul rînd, cum ai găsit Clubul?

Aşa cum era de aşteptat, cu multe probleme. Pe unele le-am ştiut de la început: insolvenţa, dificultăţile financiare, nemulţumirea suporterilor, fragilitatea lotului. Ştiam că toata vara s-au organizat trialuri, au fost aduşi zeci de jucători necunoscuţi fără o strategie sau un plan coerent. Aşadar, la acest capitol n-au fost surprize. Ce nu ştiam, dar am descoperit pe parcurs, era că acest Club este dominat de neîncredere.  Neîncrederea fanilor  – liga a doua nu corespunde aşteptărilor lor  –  neîncrederea sponsorilor  – trebuie să le oferim rezultate şi stabilitate pentru a le cîştiga susţinerea – neîncrederea angajatilor care nu mai sperau la nimic bun- , în acelaşi timp trebuie sa vă recunosc ca am simţit o oarecare neîncredere şi a acţionarilor în noua conducere administrativă, mai bine spus în mine . Nu vreau să critic pe nimeni şi înteleg că, dupa experienţe mai putin plăcute oamenii devin prudenţi dar încă mă costă şi mă macină foarte tare acest lucru.

ovidiu burca jpg

Mai concret, care este relaţia cu acţionarii, angajaţii sau suporterii?

Relaţia mea cu patronii este una de respect reciproc. Nu am venit la Rapid  sa fiu prieten nici cu dumnealor, nici cu suporterii. Eu pot să mai răman aici zece ani sau să plec mîine. Rezultatele sunt prietenii mei. Nu vreau să-mi caut prietenii, scuze sau alibiuri după care sa-mi ascund  nereuşitele. Sper ca toată lumea să înţeleagă că sunt la Rapid pentru a face performanţă. N-am alte motivaţii sau interese ascunse. Aşa că, asumandu-mi riscul şi de a deranja cîteodată, voi continua să-mi susţin cu determinare ideile. Ascult pe toată lumea, dar cît timp eu am responsabilitatea rezultatelor, am obligaţia să fac ce cred că este mai bine pentru echipă. Altfel, totul e inutil şi mai bine ne vedem fiecare de drum.

Din cauza neîncrederii, apare uneori o distanţă  între ce vorbim şi ce se realizează în mod concret. Eu ştiu că m-am înhămat la o muncă grea şi vreau s-o duc pîna la capăt. Să ne înţelegem, n-am cerut transferuri scumpe sau condiţii absurde sau mai ştiu ce…. Ştiu care este situaţia Rapidului si în general a fotbalului românesc. Mă descurc cu ce am. Familia Moraru face eforturi financiare mari şi au o pasiune nebună legată de fotbal.  Dar e fundamental să luam decizii coerente şi să nu mai investim sentimental. Am încredere că lucrurile pot evolua într-o manieră pozitivă. Suntem la început de drum, învăţăm să avem încredere unii în alţii. Cred că în aceste 5 luni oamenii au început sa mă cunoască, la fel şi eu pe ei!

A resimţit echipa în vreun fel aceste probleme, tensiuni?

Eu le-aş numi dificultăţi fireşti, în contextul economic actual al Romaniei, dar sper să le eliminăm. Oricum, orice probleme ar fi, încercăm să le ţinem cât mai departe de echipă. Ar fi şi păcat să îi încărcăm pe băieţi cu subiectele noastre. Echipa merge bine, suntem pe primul loc la egalitate de puncte dar cu un meci mai puţin, Dan Alexa face o treabă excepţională. Băieţii trebuie sprijiniţi nu încărcaţi cu probleme care nu sunt ale lor. Le-am oferit toate facilitățile să fie performanți!

 

Dar care ar fi cea mai mare problemă a Rapidului?

În afara neîncrederii? Mentalitatea. Sau, mai exact, lipsa unei mentalităţi de învingători, care a existat foarte mulţi ani la acest club dar, care în ultima perioadă, s-a mai diluat. “Noi suntem RAPID” nu trebuie să fie scuza eşecului, ci obligaţia victoriei. Iar soluţia pentru consolidarea încrederii şi a mentalităţii cred că este organizarea profesionistă. Lipsa de organizare, “urechismul” managerial ne condamnă pe noi toţi să rămanem lautari ai fotbalului. Dependenţi de apariţia întamplătoare a unor genii, dar incapabili să cream un sistem care sa producă, în mod constant, fotbalişti şi echipe de valoare. Eu asta vreau să schimb la Rapid. Să avem o organizare profesionistă, eficientă, riguroasă.

Şi care ar fi paşii la care te gândești?

Nu-i nimic complicat. Avem modele în toată Europa. Facem un proiect pe termen lung şi-l aplicăm la milimetru. Începem cu un Centru performant de copii şi juniori care să ne asigure identitatea şi viitorul. Cu o selecţie riguroasă pentru jucătorii care ajung la prima echipă. Cu o structură managerială bazată pe criterii de performanţă şi evaluări periodice.  Cu investiţii în resursa umană şi mă refer aici la cei care lucrează in club. Cred, în egală masură, că, mai ales la o echipă cu specificul RAPIDULUI, s-ar potrivi foarte bine un model de acţionariat pe tip spaniol – suporterii să devină acţionari, “socios”. Mi-aş dori ca RAPIDUL să fie primul club românesc cotat la bursă. Şi multe altele. Nu de proiecte ducem lipsă. Ne lipseşte însă aplicarea lor. Cred că un manager bun trebuie să fie aplicat, eficient şi discret.

S-a mai vorbit de vinderea unor acţiuni către suporteri şi la Rapid şi la alte cluburi. Dar nimic nu s-a concretizat şi nici suporterii n-au părut foarte interesaţi de această variantă. Crezi că poate fi o soluţie viabilă pentru Romania?

Sunt convins. Tot ce e bun, e bun şi pentru România. Dar trebuie să ştim să-l facem. Şi daca nu ştim, să-l învăţam, nu să ne plangem că… n-am avut noroc să ne naştem nemţi sau spanioli. Rapidul are toate datele să reuşească într-un asemenea proiect. Şi ne gandim serios la această posibilitate. Dar e nevoie să ne organizăm, să trecem de la sloganuri la realităţi durabile, “pe viaţă”. Chiar dacă nu rămânem “pînă la moarte” la un club, măcar să rămâna ceva bun în urma noastră. Cred că noi, la RAPID, trebuie să ne consolidăm administrativ. Să rezolvăm cu insolvenţa, să ne asigurăm un echilibru financiar, să promovăm şi să dăm înapoi echipa suporterilor. La propriu. În acţiuni.

Dar crezi că suporterii rapidişti o vor? La propriu, în acţiuni pentru care trebuie să plătească.

Eu aşa cred. Ştiu că acum ei nu mai au încredere în nimic. Au fost dezamăgiţi de prea multe ori. Dar dacă vor avea certitudinea că ce fac ei contează, că nimeni nu-şi poate bate joc de banii pe care îi muncesc din greu şi că vor putea decide viitorul acestui club alegându-şi  un preşedinte, un proiect, eu cred că va fi greu să îi oprim să devină acţionari. Dar poate că greşesc. N-am pretenţia că-i cunosc cu adevarat. Sunt de puţin timp la echipă, încă nu îndrăznesc să mă consider un “mare rapidist”. Dar sper să devin unul. În timp şi cu muncă, nu din gură. Nu vreau să fiu încă un rapidist peste noapte. Sunt destui.

Cum vezi returul campionatului?

Lupta va fi extrem de dificilă. Trebuie sa ținem cont că se joacă sistem playoff unde începe, practic, alt campionat. Trebuie să fim pregatiti exemplar din toate punctele de vedere. S-au facut niște analize, avem concluzii în ceea ce privește partea sportivă, sunt sigur că dacă vom face ce trebuie în această perioada de pauză , va fi greu să ne opreasca cineva. Adversarii cei mai de temut suntem chiar noi. Nucleul de jucători format în aceste 5 luni e unul bun și sunt convins că după această perioadă petrecută împreună, grupul asta de jucători a crescut mult. Ceea ce m-a bucurat foarte tare în acest tur de campionat a fost faptul că în lipsa unor jucatori care să decidă de unii singuri meciurile, echipa a aratat un spirit de lupta și o agresivitate fantastice. Asta a fost arma noastră.

Ai vreo promisiune de făcut suporterilor?

Nu-mi plac promisiunile…. și vorbele goale. Le doresc Sărbători fericite, multă sănătate și îi asteptăm alături de noi și în retur!

 • DRAGHIA ADRIAN

  Vorbe ..,doar vorbe d-le Burca .In legatura cu centrul de copii si juniori nu faceti nimic platiti doar taxele de incriere in competitii echipele antrenandu-se pe unde apuca .In legatura cu echipa mare datoriile au crescut si mai mult ,au fost adusi foarte multi jucatori (si au plecat la fel de multi)pt care s-au platit comisioane (acesta este interesul se stie al cui)fotbalistii care nu renuntau la salarii restante nu mai prindeau echipa (stie d-nl Burca chiar el a avut discutii cu ei spunandu-le sa inteleaga situatia grea in care se afla echipa).Din declaratia lui tragem concluizia ca este un mercenar (nu am prieteni),la RAPID exista o mare familie .Ce il recomanda pe d-nl Burca ca si profesionist ?are oarece pregatire sau este un lautar si un urechist al fotbalului sa ne spuna si noua poate ne inselam .De ce nu spune ca el este portavocea patronului (patroanei),de ce nu spune de cate ori a facut echipa patronul ,de ce nu face publice cererile de intrare in faliment din dosarul de insolventa,de ce ,de ce ,de ce ….DE CE NU SPUNE ADEVARUL ASA CUM ESTE…acest interviu al lui este unul diplomatic (care baga gunoiul sub covor) . De ce nu spune ca NICULAE si SAPUNARU nu au primit niciun ban pt perioada jucata motiv pt care si-au cerut drepturile in instanta (acelasi dosar de insolventa) Nu cereau banii dar datorita atitudinii neconciliante a lui Moraru au luat aceasta hotarare .De ce nu spune ca RAPIDUL este in moarte clinica si se ascunde in spatele unor declaratiidoar de a da bine la cei ce nu au informatii…Adevaratii RAPIDISTI asteapta raspunsuri despre situatia reala nu cea cosmetizata pt presa ! Pe candun raspuns cu date si cifre !!!!

 • jocuri cu cai

  Mi-a facut mare placere sa citesc acest inteviu si m-a surprins sinceritatea d-lui Burca, cat despre echipa Rapid, au pierdut demult lupta cu mentalitaea de invingator de aici si toate esecurile culminand cu retrogradarea.

 • Dragos D.

  Buna ziua domnisoara,teinvit sa scriem despre RAPID.

 • Andreea

  Nici un cuvant despre plecarea lui Pancu?

Leave Your Comment Here