Mor oameni

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Mor oameni dragi. In ultima vreme mor tot mai multi oameni conoscuti, dragi, dragi celor pe care ii iubesc si stiti ce doare cel mai rau? Neputinta. Neputinta de a fi salvat o viata, de a indulci suferinta unui om ce plange, neputinta de a face ceva, orice impotriva unui sfarsit venit al naibii de devreme.

coruptia ucide

Mi-am jurat ca nu scriu nimic acum pentru ca nu vreau sa fiu ca toti cei pe care i-am injurat ca fac trafic pe seama unei tragedii. Apoi am realizat ca n-am de ce sa-mi fac griji, eu scriu din cu totul alte considerente. Pentru ca doare. Pentru ca am abia 28 de ani si mi-e sila de neputinta in care baltim de multe ori prin alegere.

Da, in fata mortii suntem de multe ori neputinciosi. Dar nu mai vreau sa fiu neputincioasa in preventie, in norme de siguranta, in tot ceea ce se poate face ca evenimentul tragic sa fie evitat.

Ne numim neputinciosi cand de fapt suntem lenesi, ipocriti, fricosi, nepasatori. Pentru ca ne pasa de politica doar in preajma alegerilor, pentru ca nu miscam un deget de lenea si egoul ca nu cumva sa castige de pe urma gestului nostru si vecinul care n-a fost la meeting, spre exemplu, pentru ca trebuie sa doara ca dracu’ ca sa ne gandim la tot sistemul, sa scoatem nasurile din buzunare si patratica proprie, sa fie al nostru cel care cade ca sa miscam un deget, un grup, sa fim umani.

Vreau sa nu mai moara oameni ca noi sa aratam compasiune. Vreau sa nu-mi mai moara amici, cunostinte, prieteni, oameni dragi ca sa fie cineva tras la raspundere.

Cate prietene trebuie sa-mi mai ingrop, cati bunici, cat trebuie sa mai inlemnesc de spaima ca voi mai pierde pe cineva?

Asta e un manifest al unui om care nu vrea sa se mai simta neputincios niciodata in viata.

Care vrea un sistem functional, cu legi si norme gandite cu cap si aplicate cu sfintenie.

Care va spune si voua, celor ce mai aveti energie sa luptati, si stiu ca sunteti multi, sa moara nedreptatea, coruptia, un sistem medical si juridic nefunctional, nu noi, ai nostri, ai vostri.

Nu mai pot si nu mai vreau sa tac caci prin asta as deveni complicele celor ce sunt zi de zi criminali.

Si nu, nu mai vreau o demisie, 2, 3 ani de puscarie cu executare pentru cei ce calca pe bec. Vreau un nou sistem de alegere si responsabilizare a celor ce ne reprezinta, astfel incat sa nu mai existe debandata, haosul, hotia si nepasarea de acum!

 

 

  • Madalina Dobrila

    Andreea, se poate prelua fotografia? Merci.

  • robert

    Nu se va schimba mare lucru, din pacate. Schimbarea trebuie sa vina pe verticala, cred ca de jos in sus, trebuie sa plece de la fiecare. Ori asta nu este posibil in conditiile din Romania de astazi, cu populatia grav afectata de sistemul asta cretinoid de educatie. Japonia dupa al doilea razboi a investit un procent imens din PIB in educatie..singura care-i garanta un viitor. Nu in industrie, nu in drumuri…Astea vin dupa, in mod natural. Daca mergi in zona rurala la noi, in special in sud, dar nu numai, te apuca groaza. Oamenii sunt indobitociti si tinuti asa artificial…apoi manipulati cu tv-ul, ziarele sau blogurile :)). Si oamenii astia nu sunt victime de ieri de azi…sunt de generatii, asta e cel mai grav. Noi astia tineri, mai ‘cititi’ sau cu harul de a fi autodidacti, reusim doar sa ne dam seama de probleme, dar e utopie sa crezi ca poti schimba imediat ceva. Si asta nu pt ca e imposibil, ci pt ca noua, cateodata fara sa ne dam seama, ne place asa cum e acum…totul ambiguu, nimic nu e clar…totdeauna exista portite pt orice, oricat de drastica e o lege, noi stim ca exista o calea s-o fentam si sa ‘ne descurcam’. Deci dupa fiecare eveniment din asta gen #colective, trebuie sa ne concentram spre ce e de fapt important..si ce genereaza de fapt toate mizeriile astea, adica educatia. Pt ca pe x sau y din politica, n-o sa-i responsabilizezi in veci. Ei nu au intrat acolo pt a fi responsabili.

  • Adela

    Ne vedem in strada. De maine incolo.

Leave Your Comment Here