Slaba sau grasa?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

slab versus grasDaca mai aud pe cineva ca e important sa te simti bine in pielea ta, indiferent cat cantaresti, ca femeile cu mai multe kile sunt mai atente la lucruri mai putin superficiale sau, extrema cealalta, ca sportul facut oricum, cu oricine  face bine, am sa bat pe cineva.

Am 2 lucruri de povestit. Personale si greu de impartasit. Dar simt ca cele 2 istorii vor salva macar alte 2 istorii. Si pentru asta sunt fericita.

1) N-am judecat niciodata oamenii grasi. Nici n-am s-o fac. Stiu doar ca atunci cand treci de o anumita limita a greutatii, viata ta si a celor din jur devine grea. Te misti mai greu, incep sa-ti faca probleme toate organele, pici in depresie si intri intr-un cerc vicios al naibi de greu de depasit. O stiu prin prisma unui om a carui mama s-a luptat toata viata cu asta. Un om care-si iubeste enorm mama, un om care nu crede in 90-60-90, ci in numarul de kile potrivite inaltimii tale si intr-un organism sanatos. Nu vorbesc aici de mofturi de domnita care a pus 3 kg sau de reveniri dupa nasteri. Nu vorbesc de standarde. Vorbesc despre sanatate.

As vrea sa inteleaga tot mai multi ca oamenii grasi au motive pentru care sunt asa: dereglari hormonale, depresii, o cunoastere precara a propriului organism, a semnalelor transmise de el, prea putine cunostinte de nutritie. Dar motivele nu sunt solutii. Si nici incurajarea mentinerii unei stari de sanatate precare nu ajuta pe nimeni. Si mai e ceva important: sa scapam de fraze precum: ” important e sa te placi tu” sau ” huo,graso, esti cat malul.’

Raspunsul e la mijloc. Si lucrurile se pot rezolva.Trebuie doar sa nu blamezi, dar nici sa incurajezi. Sa citesti, sa mergi la medic, la nutritionist, sa ceri ajutor. Nu sa tii diete draconice, nu sa afli ce ai nevoie de pe forumuri, nu sa mergi la impachetari, dar nici la sedinte de sport care-ti promit dupa 3 luni un trup de Afrodita.

Fa ceva pentru corpul tau pentru ca el sa faca ceva pentru tine. Altfel s-ar putea sa fie greu si pentru tine, viata ta, ai tai si sa suferi mai mult decat din cauze estetice care, credeti-ma, raman ultimele in sirul de probleme.

Mergeti si verificati-va tiroida, hipofiza, hormonii, la psiholog daca va simtiti coplesiti de tot ce se intampla, important e sa nu amanati nimic. Nu exista ceva mai important decat sanatatea voastra.

Si acum, ca tot vorbeam despre sanatate… sa continuam cu sportul.

2) Mi-am busit spatele devenind fanatica cu orele de sala. Crezand ca rezultatele se pot obtine in 3 luni, ca e bine sa bagi sala ca-necatul si ca sportul, oricum ar fi el practicat, face bine.

Nimic mai gresit.

Pe scurt, am reusit sa-mi stric spatele cu o serie de antrenamente foarte agresive, cate 2-3 pe saptamana, ritm alert si draconic, greutati din ce in ce mai mari.  Cum nu-mi place sa ma plang si-mi place acea durere usoara de febra musculara, n-am realizat nici o secunda ca ar putea fi ceva rau la mijloc. Nu mi-a spus nimeni ca inainte de a incepe un program de body challenge ar trebui sa-mi fac niste analize si sa ma interesez mai atent ce antrenor aleg.

Si uite asa am facut Craciunul in pat, cu niste dureri groaznice si Revelionul pe o canapea, dupa ce am aflat ca pe baza unei scolioze vechi, nestiute, si a unui antrenament tampit  m-am ales cu o discopatie lombara  grad 2. Ca sa nu ne pierdem  in detalii medicale, inseamna ca am coloana intoarsa spre dreapta si in ax si vreo 3 vertebre tasate. Ca sa intelegeti si mai bine, discopatie grad 3 inseamna hernie. 🙁

Ce e de facut acum? Minim 6 luni de recuperare (de care nu ma tin asa cum ar trebui, rusine mie), fara alergat o vreme caci imi taseaza si mai rau vertebrele, am voie doar gimnastica medicala, inot, yoga si pilates. Bineinteles ca si astea facute cu specialisti, astfel incat sa nu stric si mai rau ce e deja stricat.

A nu se intelege ca am ceva impotriva sportului. A se intelege ca rezultatele nu vin niciodata imediat, ca intotdeauna sanatatea primeaza, ca sunt miscari,tipuri de antrenament si genuri sportive care ni se potrivesc si altele care nu’s pentru noi.

O alta problema medicala legata de subiect e si cea semnalata de Oana, puteti citi aici mai mult.

In speranta ca va las mai sanatosi si mai dispusi sa aveti grija de voi, va doresc doar echilibru. De atat avem nevoie. 🙂

 

Foto via Shutterstock.com

  • Cristina P

    [am postat acelasi lucru ca si comment pe FB] Sunt foarte putinele cazurile cand cineva e gras din cauza problemelor hormonale; mai sunt cazuri cand unele medicamente provoaca retentie de apa sau schimbari ale gustului; however, in majoritatea cazurilor e chestie de…a nu cunoaste nutritie. eu am slabit natural (a se citi fara diete si chestii “speciale” ) si ma mentim la o greutatea sanatoasa pentru mine. Daca simt ca urca nitel mai sus, fac schimbari. cu sala nu am fost ever mega prietena , ma plicti usor. Dar umblu muuuult. si ps: bunica mea si-a gasit sfarsitul din cauza problemelor legate de greutate si maica-mea nu e slaba nici ea…. (desi imi iau campii cum sa o ajut…si ma lovesc de ziduri) . e litera de lege sa stii cat poti duce sport inainte sa te apuci de el (am un genunchi busit din liceu; deci light running si umblat ptr je…ideal innot dar nu imi place)

  • eFoarteBine

    In aparenta, treaba e simpla. Trebuie sa mananci mai putin decat arzi. Nu faci miscare, faci foamea. Nu cred ca este vreo inginerie.
    De vreo 3 luni, după ce am constatat ca am vreo 15 kg in plus, tin o dieta extrem de simpla: fara mancare multa, fara grasimi nesimtite, fara paine, fara alcool. Fara infometare. Am slabit 10 kg. Fara miscare pentru ca sunt lenes. Deci, se poate. Trebuie sa ai grija ca exceptiile sa fie chiar exceptii (Craciun, Paste, zi de nastere), in rest sa adopti un stil de viata care-ti este prieten, nu dusman.
    Succes in toate! 🙂

  • Sportu' ca sportu', da' să fie cu cap - Idaho scris de Corina Georgescu

    […] să se gândească și a ajuns să îi pară rău. Chiar saptămâna asta citeam la Oana și la Andreea ce ți se poate întâmpla dacă ai ghinionul să dai peste un “antrenor personal” sau […]

  • Simona

    Nici slaba si nici grasa! Sanatoasa!

Leave Your Comment Here