A fi bun n-are legatura cu religia

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Bunatatea este un concept aflat in moarte clinica, resuscitat anevoios si sporadic de cate o orientare religioasa sau alta.

In limba romana are putine sinonime si niciunul nu-l poate echivala asa cum merita. Nici generozitatea, nici amabilitatea si nici blandetea nu insumeaza bunatatea. Poate toate la un loc, dar tot mai ramane ceva neatins.

In primul rand, bunatatea e o alegere. E mai usor sa fii meschin decat bun,  e mai usor sa ranesti decat sa cresti si sa jignesti decat sa comunici.

A fi bun e o alegere ce-ti complica mult viata. Te va pune in genunchi mai des, iti va smulge mai multe lacrimi si te va biciui mai mult si mai cu sete. E mai logic sa nu alegi asta.

Dar, exista un “dar” care schimba lucrurile. A fi bun inseamna a lasa ceva in urma: un zambet pe o fata ridata de grij, un om cu mai multa incredere in el, altul mai destept, iar pe un altul mai putin infometat.

Bunatatea nu-i despre a da din preaplinul tau, nu-i despre opulenta, ci e despre gesturi marunte ce pot schimba destine. Si nu in ultimul rand, e despre a te pastra curat cand se arunca in mod constant cu noroi in tine. E despre a intelege ca fiecare dintre noi se lupta cu niste demoni, fiecare avem propriile batalii de dus. Daca am intelege asta, viata ar fi mai placuta, convietuirea mai usoara, sufletele mai libere.

 

  • Alex Damian

    Un om bun tocmai a scris despre bunătate. Doar că fiecare dintre noi, după ce-am citit acest articol, ne gândim doar cât de răi sunt cei din jurul nostru.

    Dar eu știu că un om bun tocmai a scris despre bunătate!

Leave Your Comment Here