Bucovina – napraznica goana

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ei, n-am sa va vorbesc de trupa intitulata astfel si nici despre piesa lor, ci despre frumosul plai mioritic ce ne-ncanta-n ganduri si-n simtiri.

Fus-am dusa de acasa pe meleaguri bucovinene fix dupa al nost an nou, pentru un nou Craciun, unul cu traditii si pace, unul #peritvechi.

Cum e Bucovina, cum sunt padurile, cum e linistea? Cam asa. Cum iti arunci bagajul din trenul de Suceava si-ti intinzi o țâră oasele amortite, cum te curpinde un aer de: “oi, doamne”, frumos ii la voi.

Oameni frumosi si rumeni in obraji ce-ti deschid poarta si-ti pun merinde-n traista, copii de-o schioapa, cu caciulile opintite-n frunti clare si senine ce târâie după ei desagi cu gogosi, colaci, mere si alte asemenea, crestini cu frica lui ‘Al de Sus, maicute pioase si colindatori strasnic antrenati de ritmuri de trompete. Cam asa-i decoru’ boem pictat in tara lui Stefan, printre manastiri de maici, dealuri inca neinzapezite, caprioare ce-ti intra-n cale si o liniste ce-ti taie timpanul.

Parca stiind ce val de chiorat in telefonul mobil va aduce noua era, Stefan a vorbit cu muntii sa-ti macelareasca semnalul. Abia-abia poti sa dai un telefon, de net deja nu mai ai sperante. Si uite asa vei fi nevoit sa fii tu cu tine, cu ceilalti, sa vorbesti, sa razi, sa admiri, sa te bucuri. Frumos chin, nu-i asa?

photo (1)

(credit foto: Cristi Sutu)

Ce sa mai zic de caii lui Fat-Frumos care mi-au picurat ambrozie-n pupile si adrenalina-n trup? Musai sa-i vizitati pe semigreii de Bucovina de la Herghelia Lucina. Cai mandri si frumosi, un pic aroganti, un pic luati din picturile lui Jacques Laurent Agasse.

Cand va faceti vreme sau drum spre Suceava, sa vizitati tot, dar tot ce-i pe acolo si sa stati la vorbe in prag de case cu oameni buni si calzi. Eu multumesc #tfb7 pentru ocazie si Consiliului Judetean Suceava pentru ca m-a dus in prea frumosul tinut.

 

Leave Your Comment Here