BEC Media

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Primul meu job serios in online. Primii colegi, primele proiecte cu bloggeri, pagini de Facebook, Google+, Twitter. Astea se intamplau prin 2010 la BEC Media, pe atunci o echipa de 5 oameni cu mare potential. Intre timp, nu numai ca si-au crescut exponential perspectivele, ci putem vorbi de un business stabil si frumos dezvoltat. Desi a trecut ceva vreme de cand nu mai colaboram, le spun in continuare “baietii mei”. Cam atat de dragi imi sunt. Dar ar fi bine sa-i cunoasteti si voi, sa observati ce presupune o firma de web development, management, echipa si cum si-au transformat cei doi Andrei pasiunea in business. Enjoy!

1.Aveti un business in domeniul webdevelopment-ului, un domeniu iubit de tineri, dar in care iti trebuie curaj sa faci pasul de la programator la manager de “agentie”. Cum ati ajuns voi sa fiti curajosi? Ce/cine va da imboldul de a va crea o firma?

profile picture Andrei Diaconu: Nevoia, nevoia te invata 🙂 Antreprenoriatul este un hype imens si desi cred ca el trebuie incurajat, este promovat gresit. Consider ca ar trebui sa faci ce-ti place, punct. Eu am fost programator si mi-a placut incredibil job-ul, nu as fi renuntat la el pentru a avea firma mea pentru ca mi-a placut mai mult sa creez produse decat sa fac managementul unei companii. Am avut job-uri misto, am invatat multe si am crescut mult, dar intotdeauna am avut senzatia ca proiectele erau facute ca sa se incaseze niste bani, nu ca sa faci un produs util, folosit, cu impact.

Am pornit BEC Media in 2009 ca un loc in care mi-ar placea mie sa lucrez, in care pot influenta direct rezultatul muncii echipei. A fost un risc calculat prin care mi-am dorit sa fiu mandru de munca mea.

2. Atunci cand mi-am gasit primul job serios in online a fost in cadrul BEC Media. Aveam vreo 22-23 de ani, iar voi chiar mai putin. Cum e sa aveti angajati mai in varsta ca voi si cum gestionati situatia?

Andrei Boghiu: Dupa cum stii si tu, aici suntem toti prieteni, nu tinem cont de varsta. Pana acum n-am avut extreme majore care sa “strice” media echipei, insa din punctul meu de vedere, o diferenta de cativa ani este nesemnificativa cand vine vorba de lucrul intr-un birou.
A.D: Niciodata nu mi-am pus problema varstei pentru ca am construit o echipa, echipa din care facem parte si cu care lucram cot la cot. Fiecare are rolul lui, eu am rolul de a atrage proiecte interesante, Andrei B. face managementul echipei, Ioana project management si asa mai departe. Eu pot fi tras la raspundere pentru calitatea proiectelor la fel cum un programator poate fi tras la raspundere pentru calitatea codului.

In consecinta ii vad ca pe niste colegi, nu ca pe niste angajati. Intr-o echipa varsta nu conteaza 🙂

3. Cat de mare e acum echipa BEC si cam care sunt serviciile pe care le oferiti? Eu stiu, dar zic sa afle toata lumea?

A.D: In momentul de fata suntem 14 oameni la birou si inca cativa remote.

BEC Media este o companie de programare web si ne ocupam de evaluarea/fezabilitatea, dezvoltare, testare si consultanta pe parcursul proiectului. Proiectele in general sunt CRM-uri, magazine online, aplicatii web, aplicatii de Facebook si cam orice proiect web care necesita programatori skilled.

Din BEC Media de-a lungul timpului s-au scindat alte doua linii de business: Inspire Nest (design web/UX) si Cleverly Digital (comunicare si marketing online). Desi suntem cu totii sub acelasi acoperis, ca organizare interna sunt echipe separate cu proiecte separate. Majoritatea proiectelor derulate sunt subcontractatate pe o singura linie de business, unde clientii au nevoie de echipe specializate si oameni foarte buni (de exemplu Inspire Nest livreaza proiecte pentru alte firme de dezvoltare).

4. Care va e cel mai drag proiect si care e cel pentru care ati muncit cel mai mult?

67696_4856377485380_1850556651_n A.B: Cel mai muncit proiect lansat a fost “Homefinders.ro” – o platforma custom pentru o agentie imobiliara, extraordinar de complexa din punct de vedere operational. Proiecte “de suflet” sunt multe, fiecare proiect contractat are ceva aparte 🙂
A.D: Imi este greu sa aleg, personal am acumulat foarte multa experienta pe turism si imobiliare. Daca ar fi sa aleg unul, acela ar fi Go Travel.

5. Descrieti echipa BEC Media printr-o aroma, un desen animat si un supererou.

A.B: Scortisoara, Wile E. Coyote and The Road Runner, Plastic-Man.
A.D: Scortisoara, The Avengers, Iron Man.

6. Care-i cel mai amuzant task pe care l-ati primit?

A.B: Amuzante sunt multe. Unul la care ma gandesc fix acum e o cerinta specifica pentru unul din website-urile pe care trebuia sa le construim. Website-ul trebuia sa fie “securizat orizontal si vertical”, whatever that meant 🙂

7. Ati lasa dezvoltarea web pentru…?

A.B: …propriul nostru start-up, probabil tot un produs web. Din domeniul asta nu pleci asa usor.
A.D: Produsul nostru.

8. Va caracterizati ca fiind …?

A.B: O persoana incapatanata, motivata, corecta si echilibrata. Foarte sarcastic cateodata.
A.D: Viitorul presedinte al lumii. Si modest.

9. As aprecia o fraza motivationala pentru cei carora le lipseste inca curajul de a face ceea ce-si doresc, de a-si indeplini visele indiferent de orice.

A.B: “Sometimes you just have to take a leap of faith” – Andrei Boghiu, 2013 😛
A.D: Am un tatuaj care s-ar traduce in “viseaza, crede, creeaza”.

10. Ajutati-i pe cei timorati de viitor spunandu-ne care a fost cel mai greu pas in urcusul vostru spre ce e BEC Media acum.

A.B: Business-ul in online are suisuri si coborasuri. Unul dintre cele mai mari challenge-uri prin care am trecut a fost la inceput, cand niciunul dintre noi nu avea experienta managementului unei echipe sau al unei afaceri. In schimb, am invatat foarte multe intr-un timp extrem de scurt si toate au contribuit la ce e intr-un final BEC Media astazi.

A.D: Sa scalezi o echipa fara sa pierzi lucrurile pe care clientii le apreciau cand erai mai mic (timpul in care livrezi, flexibilitatea si atentia pe care o oferi). Pe masura ce cresti poti pierde unele lucruri de sub control, important este sa le vezi si sa le rezolvi la timp.

    Leave Your Comment Here