Blogger’s Open 2013 prin ochii unui arbitru international de tenis

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

arbitru BO2013

Guest post by Vlad Zdrentu.

In urma cu vreo saptamana – doua, arbitram la Campionatele Nationale individuale cand mi-a intrat pe usa un prieten, Gabriel Moraru, care m-a rugat sa il ajut la un turneu de tenis care urma sa se desfasoare la baza lui sportiva. Gabi mi-a zis ca se organizeaza un turneu al bloggerilor si ca au nevoie de 2 arbitri, asa, mai mult de design. Mai gaseste si tu un coleg si hai. Ok, am zis, de ce nu? Gabi a plecat in treaba lui, iar eu mi-am notat in agenda datele de 12 si 13 Octombrie ca fiind ocupate.

La cateva ore dupa aceasta discutie, ma suna Gabi: “Vlad, zi-mi si mie ce numere aveti la camasi, ca facem camasi pentru staff. Camasile sunt de la Sarto Made to Measure”. Wtf??? Acu’, ca sa-mi intelegeti mirarea: am arbitrat zeci de turnee de tenis in zeci de tari, din Valea Loirei pana in stepa din Kazahstan, incepand cu turnee de juniori si pana la Davis Cup sau Fed Cup, si nu-mi amintesc sa fi primit vreodata o asemenea camasa drept uniforma pentru staff/arbitri. De cele mai multe ori primim un tricou, care dupa saptamana de concurs poate fi aruncat, atat de bun este. “Morare”, zic eu, “ce turneu e asta?”. Cica se numeste blogger’s open, zice el, si participa diversi bloggeri, amatori de tenis. “Bine Morare, ne vedem acolo”…
Vine si ziua de sambata, 12 Octombrie; dimineata e cumplit de frig si ploua marunt. Totusi, sunt arbitrul principal al turneului, asa ca ma prezint punctual la terenuri, cu tot cu Camara din Branesti, asa, pentru un pic de promovare. Fac cunostinta cu echipa de organizare, apoi asteptam sa vina ora inceperii meciurilor. Intre timp, incep sa-mi dau seama de munca depusa de aceasta echipa de organizare; bannere, sponsori, corturi, tablouri de concurs printate la plotter, premii in valoare de 2500 EUR, etc. Deci cu organizarea stam bine.

Intr-un tarziu, incep sa vina si participantii la turneu: imbracati pentru orice, numai pentru tenis nu, fara rachete…ce se intampla aici? Astia sunt jucatorii? Nu cred…
Ba sa crezi!!!Oamenii intra pe teren, dupa ce in prealabil au cerut de la organizatori cate o racheta, si incep sa joace, sau mai bine spus, sa se joace. Eu si colegul meu ne uitam la ei, ne uitam unul la celalalt si mintile noastre formuleaza aceeasi intrebare, careia ii dam glas simultan: “Ce cautam noi aici?” Unii dintre jucatori nici macar nu nimeresc mingea!
N-oi fi eu chiar Bernandes sau Lahyani, dar am arbitrat ceva nume sonore ale tenisului de-a lungul carierei mele de arbitru. Motivul prezentei mele aici este peste puterea mea de intelegere.
Cu toate acestea, cuvantul dat trebuie onorat, asa ca daca i-am zis lui Gabi ca il ajut la turneu, asta voi face. Asa ca, impreuna cu colegul meu, incepem sa le explicam jucatorilor regulile tenisului si si turneul incepe. Aflam ca o participanta a venit de la Ploiesti special pentru turneu, sau ca un altul vine sa joace intre doua editii de stiri pe care trebuie sa le prezinte. Meciurile, cu toate ca au o miza ridicata, par a fi niste meciuri amicale; toata lumea zambeste sau chiar rade, fotograful, in cautarea cadrului perfect, intra in teren in timpul punctului (cand zic in teren, inseamna chiar in teren, adica in spatiu de joc) si il incomodeaza pe jucator, dar nimeni nu se supara…

Si incet, incet, incep sa inteleg; oamenii astia au o bucurie cand joaca tenis pe care nu am mai vazut-o de mult. Ma invart de prea mult timp in circuitul profesionist, iar acolo nu mai vezi bucuria de a juca tenis. Vezi bucuria de a castiga, atat. Nu ma intelegeti gresit, si participantii la Blogger’s Open 2013 voiau sa castige si se bucurau cand o faceau, dar toti se bucurau de tenis.
Le multumesc pentru asta si le cer scuze pentru ca, undeva in adancul meu, i-am judecat. Si, nu in ultimul rand, le multumesc pentru ca mi-au aprins dorinta de a scrie, chiar daca, deocamdata,din timiditate, doar o pagina.Ma bucur ca v-am cunoscut; sper sa faceti si in viata cotidiana ce ati facut pe terenurile de tenis.

Game, set, and blog.

P.S: Noi iti multumim, Vlad! 🙂

    Leave Your Comment Here