Era digitala, handicaparea emotionala

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

digitaleraAm uitat toti sa comunicam si e din ce in ce mai stupid pentru ca, ironic, noi totusi comunicam din ce in ce mai mult.

Sms-uri: ia lapte, tampoane si un bax de bere.

Alarme si note in calendar: ia copilul de la gradinita, nu uita sa cumperi scutece.

Email: am fost promovat. Acum ne permitem camasile alea de trei milioane, ne permitem sa credem ca viata noastra e faina. In ce loc de fite cu ignoranti prea infumurati vrei sa sarbatorim diseara? Fara alcool. Alcoolul ingrasa, ne trezeste din matrix si ne face sa reflectam asupra sinelui si sufletului. Sa ne tinem departe de ispita!

Revolutia digitala. Totul se transforma in biti si informatie. Avem dovezi! Facem printscreen–uri in cautarea de vinovati. Uitam sa precizam ca vinovatii suntem noi si handicapul nostru emotional.

Nu o sa spun ca ma insala, dar postez melodii pe Facebook. Lumea o sa se intrebe daca sunt bine poate se simte si jumatatea mea mai buna si ma scapa de calvarul socio-psiho-tragic.

Ii demonstrez ca suntem bine. Pun poze dragastoase cu noi doi. Avem zambete false, dar oamenii nu vad asta. Nu vad ca ne repetam viata ca intr-o piesa de vals. Nu stim pasii asa ca ne calcam pe picioare. Facem bataturi, dar nu am comunica, nu am spune: ma doare!

Avem gps si biti de tehnologie. Suntem mereu conectati dar am uitat sa comunicam fata in fata, ochi in ochi, privire langa privire si respiratie langa respiratie. Impartasim ce vrem si ce ne convine. Ne uitam la profilele noastre online si spunem: ce viata faina ducem. Dar suntem goi! Goi in suflet, pana la maduva. Avem un cancer emotional care ne-a stors, ne-a smuls, ne-a rupt de noi! Avem tot ce am putea vrea teoretic, nu ne mai avem pe noi!

Alergam dupa bani, mai multi bani… si ii dam pe bijuterii pe care le pierdem, perdele de matase pe care nu le agatam in casa, biciclete ergonomice pe care nu le folosim, stam blocati in trafic doar pentru a merge la sala. Ne-am invatat sa consumam. Tot mai mult si mai mult.

Avem impresia ca daca avem de toate ne construim pe noi. Noi in alergarea dupa viata americana perfecta. Idioti cu casa, masina si piscina si catel. Nu stim cine suntem noi si mai ales cine sunt oamenii de langa noi.

Si cel mai stupid e ca si randurile astea tot online vor merge, in aceasi handicapare emotionala a tuturor bitilor. Acum barfa nu mai circula pe la colturi, ci in copy paste si cu print screen. Totul este cat mai curat, de parca maine pledam in fata jucatorului dreptul nostru la fericire. Alta decat cea digitala!

Un articol de Simona Elena Stanescu.

 • Tudor

  Era digitala, cum ii spui tu, a permis dezvoltarea handicapului emotional. Acest handicap nu se datoreaza mediului online. El a facut victime si inainte de aparitia internetului. Internetul doar a ridicat anumite bariere si ne-a oferit cadrul necesar pentru a reinvata sa fim responsabili.

 • alex

  de cand cu internetu asta, toate problemele emotionale ale oamenilor ies mai usor la suprafata.

  eu cred ca nu e de vina nici inventatorul internetului nici internetul pentru efectele de instrainare.

  iar tu aici aduci pe masa comportamentu consumerist absurd si alienant, probleme de cuplu, emotionale, carente de afectivitate, ignoranta si filozofie existentiala.

  well, tu cum vezi iesirea din asta ?

 • Dorin

  Zici și tu d-astea cînd m-apuc eu să scriu pe blog despre cum arată o despărțire la 30+ de ani.

  Pînă la urmă alta e problema. Că intrăm într-o relație, ne sufocăm pe noi înșine, închidem toate porțile, după aia ne mirăm că ne-am handicapat emoțional. Era digitală e doar comentariu pe lîngă subiect, alta cred eu că e problema.

Leave Your Comment Here